用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?  

ucw 發表於 20-3-9 10:22
回覆 interview 的帖子

個女有得呢兩間嘅offers

佢話自己屬意啊,所以我好奇

回覆 interview 的帖子

咁可能係人夾人緣。

大人當然有佢嘅判斷。(EK大量兩間嘅discussions)

用家睇嘅嘢未必一樣。

諗返自己當年揀中學,一班同學一齊入,又有住家飯,就無去考某傳統名校。由家長角度睇,傻的嗎?
而今日要我再揀,都可能係一樣。

Ooooo

Ooooo

我自己感覺有一堆人很鐘意dgs,但有更多人不喜歡佢,包括spcc既人,如果家姐將來睇個妹吾順眼咪麻煩。

GreenMaDad 發表於 20-3-9 13:04
我自己感覺有一堆人很鐘意dgs,但有更多人不喜歡佢,包括spcc既人,如果家姐將來睇個妹吾順眼咪麻煩。 ...
我屋企个大不嬲睇个細唔順眼~到細升中就更唔順眼……偏見总有,不过大大下就ok,人成熟左就知好無謂,或者佢忙自己学業工作拍拖社交,無暇理。

Dianamomo 發表於 20-3-9 10:18
小朋友本身有學鋼琴,請問入了 spcc, 仍需要多學另一種樂器嗎?

F1,2 音樂科要考試,piano 可以

interview 發表於 20-3-9 13:39
F1,2 音樂科要考試,piano 可以
我女無学樂器,考唱歌算~

小乖豬 發表於 20-3-9 11:51
回覆 B.B.BaBa 的帖子

兩間都是很好的中學,勿誤會,不是認為D比S好而問大女轉D,另外也補充大女D只是wait ...

以為有啲用家家長先會感受到的原因... 所問下...

我認為交通同學費都會係某些家長捨 SPCC 取 DGS 的主因。

我識嗰個從女校升去男女校,有啲體會俾大家參考下,佢認為女校的勾心鬥角造謠生事較嚴重,亦會較持久,係好煩人亦唔係容易解決的事。男女校的同學鍾意製造男女緋聞,但純粹玩及搞笑,中一男仔係會玩啲比較幼稚的玩意,但無傷和氣,部分女同學都會搞圈子及造謠,但情況比女校好得多。女校女生的確係比較小氣及麻煩,讀開男女校的女仔要留意下... 可以造成好大滋擾的

Yanamami 發表於 20-3-9 13:43
我女無学樂器,考唱歌算~
SPCC 好像唔得, not sure

Yanamami 發表於 20-3-8 23:35
点解成曰要置疑我女係咪讀紧?做野手腳快-定有著数係真~

因為你之前話不是 DGJS 用家,我睇錯以為你話不是 DGS 用家,不好意思!

interview 發表於 20-3-9 13:47
SPCC 好像唔得, not sure
呢个亦可能係阿女唔揀SPCC既另-个原因……

B.B.BaBa 發表於 20-3-9 13:44

我認為交通同學費都會係某些家長捨 SPCC 取 DGS 的主因 ...
我两个女小学都係男女,不过又从來無听佢地埋怨呢个问題,我諗都係睇性格。

小乖豬 發表於 20-3-9 11:54
回覆 Yanamami 的帖子

我也和你差不多理由所以屬意DGS, 地點較方便,女校…… ...

我女相反,一聽話係女校即話唔要。

B.B.BaBa 發表於 20-3-9 13:44

我認為交通同學費都會係某些家長捨 SPCC 取 DGS 的主因 ...
呢樣都真,不過要看小朋友性格。我細女不是鬥爭型,唔係好理學校呢d 嘢,她說有好多人搞小圈子,自己唔會。 所以我覺得她讀女校ok。有研究講,女仔讀女校,academically 是好些
眼見齋校升上男女校,也好多會突然對異性好有興趣

SPCC 有一樣嘢好搞嘢。就是F1 要男女自己組pair 考跳舞 (PE),你可以想像係點。。不過這可能是想他們提早overcome awkwardness

sfly97 發表於 20-3-9 13:55
我女相反,一聽話係女校即話唔要。

我仔都係聽到男校say no,但當比較一個鍾車程,就話咁男校

interview 發表於 20-3-9 13:55
呢樣都真,不過要看小朋友性格。我細女不是鬥爭型,唔係好理學校呢d 嘢,她說有好多人搞小圈子,自己唔會。 ...
同意呀……我两个女都置身道外,各自有自己社交圈子,亦好活躍,幾乎係無視呢d野,啱key咪倾多句,唔啱key咪hi-bye。

Dianamomo 發表於 20-3-8 23:39
回覆 sfly97 的帖子

那一間不只 staff 同 guard 不友善,高高層秘書更串!打電話來,說高高層有會開,要改 ...

唔慣事,我打去問野已經無尾音。

交 folder 當曰個實Q整爛我啲野即走開,真係連一句唔好意思同歉意都無仲要話呢啲我地唔負責! 好不知所謂!

interview 發表於 20-3-9 13:55
呢樣都真,不過要看小朋友性格。我細女不是鬥爭型,唔係好理學校呢d 嘢,她說有好多人搞小圈子,自己唔會。 ...

咁攪笑??好尷尬喎!

sfly97 發表於 20-3-9 14:03
咁攪笑??好尷尬喎!
呢個係賣點喎,佢哋可以傾一年都唔止。一開學就變成 hot topic, 中間再猶豫不決,再後悔一輪,之後再回味一下。

chingyu    發表於 20-3-11 21:15