用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC定DGS?
樓主: 小乖豬
go

SPCC定DGS?  

題外話,請問 spcc 午膳安排是怎樣的?附近沒怎麼食市,學生是否通常留校午膳呢?

回覆 Yanamami 的帖子

我唔知係drop box,帶了一個folder ja

回覆 interview 的帖子

在我前後數位交表也沒有信封,學校沒提供,個個去了隔離商務買 wor。

Dianamomo 發表於 20-3-9 00:16
題外話,請問 spcc 午膳安排是怎樣的?附近沒怎麼食市,學生是否通常留校午膳呢? ...
可以訂canteen 飯或即日買。
今年新vendor,價錢貴了(~$35)但好食好多令到堅尼地道小店少了很多生意

人地話係同一D 國際學校同一operator

附近可以去YMCA 有家canteen,但唔好食,唔多人去。

也有人叫pizza,去附近百佳買嘢食也有

Thanks for your information.  😘

回覆 Dianamomo 的帖子

咁我食去註冊,可能人少d,通融吓。交表就人多啦

睇人作通融 🤭

Dianamomo 發表於 20-3-9 01:04

睇人作通融 🤭
禁都得?唔通靚女d?

回覆 sfly97 的帖子

無咩默書, 個人覺得功課算多, 好多學霸, 上堂不用聽書的

Ooooo

Ooooo

Ooooo

小乖豬 發表於 20-3-9 02:13
回覆 B.B.BaBa 的帖子

我屬意DGS, 問大女轉埋去DGS好唔好, 大女話喜歡SPCC唔想走.
边有人禁轉法㗎?調轉就有。

Yanamami 發表於 20-3-9 00:06
禁啱?b3410話佢都試过忘記帶信封(定貼郵票?忘了……)
我有交信封,不過唔記得貼郵票!學校一樣寄出封冇郵票的信(申請表),結果收唔到,好彩EK姊妹們提醒應該有信收,即刻去學校補領返。
一個月後郵局通知有一封欠資郵件去取。

都係我自己唔好,懵查查
如果無上EK,可能真係錯過喇!(賣廣告)

我屬意DGS, 問大女轉埋去DGS好唔好, 大女話喜歡SPCC唔想走.

點解大女時揀 SPCC
而家幫細揀DGS?

小朋友本身有學鋼琴,請問入了 spcc, 仍需要多學另一種樂器嗎?

b3410 發表於 20-3-9 09:44
我有交信封,不過唔記得貼郵票!學校一樣寄出封冇郵票的信(申請表),結果收唔到,好彩EK姊妹們提醒應該有 ...
真係好彩呢度資訊夠即時……

個女有得呢兩間嘅offers

做家長嘅

應該可以放心畀佢自己揀?

Yanamami    發表於 20-3-9 10:25

SPCC 有咩問題 / 不足令你想大女轉校?相信有參考價值,可能會幫到你及其他版友選校。

B.B.BaBa 發表於 20-3-9 10:24
SPCC 有咩問題 / 不足令你想大女轉校?相信有參考價值,可能會幫到你及其他版友選校。
...
唏~佢隨囗问下大女啫,何必認真?个人喜好点可以俾其他人參考?我女因為校服、地点、附近食肆多少呢d無聊原因而揀,点俾其他家長參考?