用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國停課?
樓主: etoile
go

[英國] 英國停課?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

女學校今天話可能下星期英國返香港都要隔離   所以建議中港學生星期六前回家

醒目開學勳章

bkyanhei 發表於 20-3-12 00:52
相信吾會咁快,睇今次隔離政策,起碼過千宗確診先會考慮,應該仲有時間比我地仔女返來
...

希望有時間啦.

因為女學校原本嚟緊呢個 weekend 都橫掂放 exeat, 所以學校都想 non local girls走. 再之前學都已經話easter可以早一星期回港.

所以我提一下大家.

學校又再早話, 之後香港回英不用14天隔離.

醒目開學勳章

我女之前2月half term 同埋同學住 Staycity Aparthotel London Heathrow. 乾淨安全方便. 佢哋夠18歲但其實學校都唔比的.

醒目開學勳章

Chole 發表於 20-3-12 18:01
剛剛收到 email 學校開放 boarding house.  No overseas visitors,唔俾外出過夜,有 housemaster 照顧,我 ...

好安排

不過都要提佢哋多加注意

在校最好用私家餐具

醒目開學勳章

mikeka 發表於 20-3-12 21:02
想請問學校意思係叫同學盡快返香港嗎?

其實學校個講法好diplomatic:

係理解non local girls自從 Christmas 都未返過屋企(因為當時年初返香港再回英要14日隔離先可回校, 而就算見過香港過來既家長又要隔離)

然後最近就話 咦  依家好似亞洲疫情反而穏定啲, 所以就算返過香港唔洗14日都可以回校

於是上星期已經話easter 可以早一星期走. 琴日更話可以今個weekend可以走. 餘下課堂要上網上

所以我覺得學校都唔想 non local 留校. 再加上風聲話下星期全英停課, 學校更想刪門. 疫情又加劇緊

佢成班香港同學個個都話返, 我可以點. 學校又多數唔會開

醒目開學勳章

3b 發表於 20-3-13 14:04
問題是不知道香港幾時封關, 到時想回來但要住隔離營就暈了

冷靜

英國唔/仲未係最嚴重嘅地區

就算學生回港  如果無病徵
家居隔離都唔係大問題

反而要教佢哋在飛機上要注意事項

醒目開學勳章

sasa_suen 發表於 20-3-13 17:06
大家現在提早走是否20/4前回來隔離14天?即4/4又要回來隔離14天?怕唔怕英國會封關?
...

從時序同地區嚟講

亞洲地區依家已經瀬咗一排嘢而且慢慢開始受控

所以如果由亞洲反歐美係反而唔洗14日

調反轉

依家歐美先啱啱開始瀬嘢

亞洲反而要防疫情回流變第二波

所以如果要擔心

首要擔心係香港幾時要歐美返香港嘅人檢疫  點檢法

至於四月會如何

依家諗明天都難

醒目開學勳章

rainbowwall 發表於 20-3-15 19:21
隔離谷仲話留英學生返香港‘避難’,簡直難聽過粗口,我從來冇喺隔離谷留言,今日都忍唔住
...

不要動氣

好多人只懂隔岸觀火

口是心非

如果輪到佢哋自己親身體驗就知味道

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-3-15 20:53
19 號零晨開始,英國返黎都要強制家居隔離14日。

帶個追踪器

合理

我女返咗嚟

依家都會自我隔離

醒目開學勳章

https://amp.theguardian.com/politics/live/2020/mar/18/uk-coronavirus-live-boris-johnson-pmqs-cbi-urges-government-pay-businesses-directly-saying-350bn-loangrant-package-not-enough
‹ 上一主題|下一主題