用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ISF vs 學之園
樓主: willyg
go

[其他] ISF vs 學之園   [複製鏈接]

rat2020 發表於 20-4-9 09:37
其實某程度上我就係感覺唔到間學校有愛,連學校本身都唔支持家長同學生又如何愛學校呢?!以及個人覺得如果喺 ...

我本來都好喜歡ISF, 但我女兒上了Preschool playgroup 後,我發現學校無想像中咁好,校長在處理方法上我好大意見,老師也不太友善。不喜勿插。

rat2020 發表於 20-4-10 01:45
Tammy ( 校長)認為在她的領導下,所有設施及老師都是最好的!當家長有意見向他反映的時候,校長並不會接 ...
我的經驗好簡單,在上playgroup時,他們要小朋友爬高爬低,但家長是不能幫,而老師也只在外圍觀察,我見小朋友跌了下來,哭,老師是不會理會,只有家長急,可能他們覺得是練習一種,但對兩歲小朋友來說,在高處跌下,我會有担心。另外,Tammy 會好嚴厲執行不能駕私家車到學校,以免影響交通。我同意,可惜大細超,D明星仔,有錢佬是可以的,Tammy 還親自迎接,但普通人,就嚴詞警告,老師們也一樣,對有錢人一張臉,笑晒口,普通中產人,好像透明一樣。如果preschool 唔改革,我想不能配合的家長,還是另選他校,反正這不會是happy school.

rat2020 發表於 20-4-10 15:46
所以有時候軟件係重要過硬件,但我就發現Isf 個文化係留不住好老師的!我成日覺得啲老師會bully小朋友!佢 ...

其實如果重視中文多於一切的,咪選ISF, 如果都想小朋友開心受尊重的,( 除非你是特權份子,例如: 小明星,大企業老闆,老外etc) 你會在ISF preschool 得到極不愉快對待。我記得第一次上playgroup, 我個係超細囡,去到門口,因為早咗到,佢要十分鐘前先開門,我早了四十分鐘到,天氣又熱,又找不到地方坐,抱著囡,她不知不覺睡著了。到學校開門,我想進廁所幫她換片和弄醒她,點知Tammy 企門口,大聲喝罵我,說為何咁遲!仲瞓緊?我解釋第一次來,怕塞車,太早到,所以女兒睡了,我會弄醒她。Tammy 完全不理,說: 我不要再見到佢進來時是睡著的!嘩,她2歲都未到,睡下有幾大罪呀?讀她學校,軍訓咩!一D愛心都無,仲要話帶領一間.幼兒學校,想好都難啦!本來這些往事我都不想提,但見有人話Tammy 有問題,我可以話佢200%有問題!不過有人包庇佢都可能㗎,因為ISF 不嬲好黑箱作業。

sxd 發表於 20-4-22 11:32
我都奇怪點解冇人投訴,我女女系小學部讀書呢幾年,同超人兩個孫都有過同班經驗,從來都冇返屋企話學校或者 ...
其實有想過投訴,但有人話我知 ISF academy 係ok, 只是ISF preschool 唔好,而有人好像係同ISF academy D高層有關係,一來你投訴,佢哋未必理;二來如果他日你想報ISF academy 會有麻煩。當時我已經唔會讀ISF preschool, 未知將來會唔會想讀ISF academy,  所以多一事不如少一事。

cris01 發表於 20-4-23 10:27
Thank you for the advice and along with other moms here! I also asked many moms outside and they ha ...
yes, that's why I not consider ISF anymore
‹ 上一主題|下一主題