用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 女仔,想出年去紐西蘭升學,求求大家比意見(emoji)(emoj ...
樓主: cherrie^^
go

[澳紐] 女仔,想出年去紐西蘭升學,求求大家比意見(emoji)(emoji) [複製鏈接]

小時了了 發表於 20-3-2 08:51
方便透露邊間 Agent 有代理 St Matthew's Collegiate (Masterton) 嗎?

因為去年我幫阿女成功申請 St Mat ...

我仔剛剛1月底來到Masterton 既Wairarapa college 讀書,唔係好名校,成績普通,勝在男女校又boarding school, 不過假期就去homestay. 我覺得非常好,有2種體驗,homestay and 學校環境都有親身見證到。
好滿意小鎮便利度,平時日常所需一應俱全,環境幽靜,有大公園,車道行人道安全,最重要民風純樸,完全唔會擔心佢學壞。
不過呢個區,必須由Wellington 坐1.5小時火車到,或揸車亦係一樣時間,火車站就係學校附近,行10分鐘就到。
阿仔13歲就黎14歲,讀year9,希望佢由淺入深去適應,所以而家佢讀得非常開心,同朋友之間多左好多聯誼活動,唔會似係香港時只有online game 聯絡😒

chanti 發表於 20-3-7 22:19
1 月底到,咁快已適應, 叻仔!
請問朋友之間既聯誼活動係咩?同鬼仔玩?初初去到可以好快滆入到?呢 ...
阿仔本身性格好動,自小鍾意英文怕中文,睇戲電視劇都揀英文,所以佢對外國會有小小憧憬。佢而家每日放學就係學校跟班鬼仔游水,美式桌球,草地跑跳,最近跟朋友玩柔道,閒時係小鎮買野食傾計,好輕鬆,所以超開心~
‹ 上一主題|下一主題