用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又再停課.......咁真係應該退學啦
go

又再停課.......咁真係應該退學啦   [複製鏈接]

有線新聞 i-Cable News

【DSE如期開考.中文科口試延期】教育局將在下午公布有關學校及文憑試的安排。本台接獲消息,文憑試將如期於3月27日開考,原定3月中舉行的中文科口試,則延期至5月下旬。而中小學及幼稚園,最快要到復活節假期後才復課。

11    0    0    0

咁點解⋯我仔讀緊方方,前日打過去都無學費減免

停到四月二十.
家長自求多福啦

soth 發表於 20-2-25 13:32
咁點解⋯我仔讀緊方方,前日打過去都無學費減免
方方......好似都係私校?? 所以無政府資助 我讀果間都係要自己俾哂

4月20日幼稚園都未必會同中小學一齊復課

就算5月

幼稚園

真係復課 到時周街甘多跨境學童出出入入 佢地仲要接觸褓姆車司機同嬸嬸

我點知我小朋友架褓姆車之前之後有無車過其他學校既人 因為有d車會一齊車唔同學校既人

所以開頭我都未必俾小朋友返學住

甘不如依家退學好過

遲d再報過好過 佢無生意佢都會收番我啦

回覆 PeterWong2012 的帖子

都要交㗎,提早一個月通知

如果要繼續讀K1,點退呀

Chubu 發表於 20-2-25 15:52

繼續原校讀K1退唔到了

老師話K系留比N班畢業的小朋友

我情況都一樣

回覆樓主:

我都決定N 班退學了,不停咁白交學費都唔係辦法。

試試報其他k1今年9月月開學插班

我諗幼稚園要5月先復課。

我今日都同小朋友退咗N, 校方都話要早1個月通知,而家停課又唔係返緊學,如果叫我交埋3月學費,我唔會理佢了

我都諗緊好冇退學。係好想見到小朋友畢業,但有唔知幾時復課。

我小朋友讀緊n班, 但嚟緊K1 又會轉校,K1已經註冊留位了~暫時睇過熱情復課遙遙無期,都唔放心復課即刻返學怕會有隱藏傳染者~是否應該要考慮退學?非常矛盾~因為小朋友才剛剛適應學校生活~唉如果退學是否不影響以收取K1的學位呢?求解答

回覆樓主:

我黎緊k唔會讀n嗰間,但又好想見佢n畢業,而家真係個個月係咁交學費,學校每日只會上載一段5分鐘左右既片,講真,真係學唔到d乜囉

回覆樓主:

最早20/4(一)分段復課
幼稚園可能要等到5月

https://www.info.gov.hk/gia/general/202002/25/P2020022500478.htm

教育局局長記者會開場發言(附短片)

教育局局長楊潤雄今日(二月二十五日)與香港考試及評核局秘書長蘇國生博士舉行記者會,進一步講解停課相關事宜及香港中學文憑考試的安排。以下是楊潤雄的開場發言:

各位傳媒朋友午安!在上次的記者會上,我們宣布延長停課,並會持續進行評估。由於新型冠狀病毒疫情仍未有明顯減退跡象,教育局今日決定,全港學校會進一步延長停課,直至學校的復活節假期結束,即最早於四月二十日復課,但確實的復課日期仍有待進一步評估。

教育局會繼續聽取醫學意見,並跟進學校的準備工夫,以及防疫物資的供應情況,當一切都具備足夠條件時,才會正式決定復課日期。我們傾向屆時分階段復課,將會擬定相關安排,盡早通知學校,讓各持份者早作準備。

······

holly0519 發表於 20-2-26 03:25
我黎緊k唔會讀n嗰間,但又好想見佢n畢業,而家真係個個月係咁交學費,學校每日只會上載一段5分鐘左右既片, ...

一樣呀!仲要未必日日有片呀!

chan123123 發表於 20-2-26 18:36

咪係,日日有片算係咁。我個間一星期一條片15分鐘...交學費唔係問題,都要感受到老師有認真用另一種方式繼續教育學生先俾得心服口服。我覺得每日一條15分鐘片幾適合,內容有少許重複性都可以。而只需要少量老師輪流翻學校拍片,其他老師繼續work from home。但有幾多間真係有咁做

chan123123 發表於 20-2-26 18:36

我而家睇埋呢兩日學校有冇一d減學費既措施先,或者安排暑假補課,如果唔係我諗都會2月前退了,因為要一個月通知,都要白交埋3月學費,我覺得20/4根本幼稚園開唔到學
‹ 上一主題|下一主題