用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學生簽證
go

[加拿大] 學生簽證

請問你們找agent申請中學,會否透過他們安排的移民顧問搞簽證。我原先諗住自己搞,但因阿仔成績一般,有朋友說找移民顧問穩陣d,因用他們不用交成績表,但要比多$3000,所以想有經驗的家長比d意見我」

ing2004 發表於 20-2-22 22:42
請問你們找agent申請中學,會否透過他們安排的移民顧問搞簽證。我原先諗住自己搞,但因阿仔成績一般,有朋 ...

我全程自己攪,無搵過agent,而家等緊學簽批

回覆樓主:

請問你是否有今年上學期成績表,我有2年成績表加 1年 predicted result, agent 說我正常文件齊,但仍不能保證領事會否有文件要我後補,阿仔成績又一般,搞到我心囉囉攣,不知需否揾顧問做

ing2004 發表於 20-2-23 19:45
請問你是否有今年上學期成績表,我有2年成績表加 1年 predicted result, agent 說我正常文件齊,但仍不能保 ...

我申請流程係:我拎左上年成績加今年第一次成績,先同school board報名,有school board收我小朋友就交學費,交完學費後school board會出封Accept letter比我去申請學簽,我就拎住呢封信上網自己攪學簽

我覺得自己申請唔算煩,我交哂野後,而家等緊領事館批

回覆樓主:

你好叻,甘我都唔使甘擔心

ing2004 發表於 20-2-23 20:30
你好叻,甘我都唔使甘擔心

我其實唔叻,只係想自己試下先,其實我小朋友成績都麻麻地,我交哂佢課外活動,成績表比school board睇下收唔收先,又好好彩收左我小朋友

你可以自己試下申請先,真係唔得先搵agent,若果自己攪到又慳返幾千

回覆樓主:

明白,謝謝你

回覆 janjan28 的帖子

9月開學要甘早申請visa嗎? agent說待5月才做??

CACACAROL 發表於 20-2-24 10:08
回覆 janjan28 的帖子

9月開學要甘早申請visa嗎? agent說待5月才做??

既然有學校收左就早點準備,我無agent怕填錯野交漏資料,早點有結果可以了左件心事嘛

我朋友9月入學,1月已攪掂個visa啦

回覆樓主:

請問填表格複雜嗎?好怕填錯

灝童媽咪 發表於 20-2-24 11:38
請問填表格複雜嗎?好怕填錯

網上表格係好多野填,但唔算複雜

回覆樓主:

你真係厲害,全部自己黎

請問是否在香港簽證中心申請學生VISA? AGENT話自己申請資料要齊, 搵佢就比3000但唔使咁多資料, 我都先會自己試下得唔得

janjan28 發表於 20-2-24 12:02
網上表格係好多野填,但唔算複雜

你好!我也準備幫亞仔申請 study visa。
巳收到LOA, 不過之前school board 提過話要有埋 custodian 既資料及要在加拿大做公証,才一併去申請。請問你是否一樣,找到監護人才能申請呢?
謝謝(emoji)(emoji)。

jellyfish520 發表於 20-2-26 00:29
巳收到LOA, 不過之前school board 提過話要有埋 custodian 既資料 ...

路過搭咀
未夠18歳申請student visa
其中一份必需有嘅文件
就係父母/監護人份公證
一式2張
一張父母簽
一張監護人簽
之前有post 有家長話可以去民政署
不過依家政政部門有限度辦工
就唔清楚
幾年前我唔知可以去民政署
當時係搵左國際公證律師簽
$2xxx
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

jellyfish520 發表於 20-2-26 00:29
巳收到LOA, 不過之前school board 提過話要有埋 custodian 既資料 ...

我自己會同埋仔女過去陪讀,所以不用監護人

大件仔 發表於 20-2-25 22:21
請問是否在香港簽證中心申請學生VISA? AGENT話自己申請資料要齊, 搵佢就比3000但唔使咁多資料, 我都先會自 ...

其實若果上網申請,佢有哂要upload既資料欄比你跟住upload所需要既資料,我自己攪覺得其實唔算麻煩

janjan28 發表於 20-2-26 01:01
我自己會同埋仔女過去陪讀,所以不用監護人

你係加籍/PR?

yy13 發表於 20-2-26 01:12
你係加籍/PR?

我唔係呀,就咁用visitor身份過去咋

janjan28 發表於 20-2-26 01:13
我唔係呀,就咁用visitor身份過去咋

但唔係加藉/PR 都可以自己做監護人?
我陪左5年都要搵朋友做監護人
黎緊9月阿仔入大學可以唔洗再麻煩朋友