用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解香港英文唔係英文
樓主: akevinla
go

點解香港英文唔係英文   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-4-26 01:58
留班位都係俾考最尾嗰幾位,就算乜學校都留班位有限。我嗰陣超過 10 個三科唔合格都照升中,如果你只係一 ...
希望如此啦.....  但都要keep住嚇下佢,唔好等佢咁老定

little_yolky 發表於 20-4-26 08:59
不過,點解仲未出範圍既
按校曆2/6先開考,我估5月先會出範圍。

little_yolky 發表於 20-4-26 09:03

咪係囉!而且今年情況咁特殊,成績差D都可能只係試升 ...

始終冇考試,冇得斷定。最多試升然後班老師額外補底,又或者下年再留班都未遲。反正好多時候成績跌緊嘅都會挨唔足 6 年,會中途出國。

我覺得是心魔問題。本人廿多年前地區普通中學畢業。無外補英文也沒有語境;英文更肯定不是最勁個班尖子。但外出旅行,跟團也好自由行也好;只要不怕講,講多幾次也就不再怕。鼓勵小朋友多講多試。

little_yolky 發表於 20-4-26 08:59
不過,點解仲未出範圍既

中文科昨日出咗個範圍。

學生會制作咗問卷,在學生會的ig到,收集學生停課時間網上學習嘅情況,作為意見俾學校制定範圍。

gigayan 發表於 20-4-29 12:52
中文科昨日出咗個範圍。

學生會制作咗問卷,在學生會的ig到,收集學生停課時間網上學習嘅情況,作為意見 ...

係咪要開ig account至做到?

lambeanmama 發表於 20-4-29 09:21
我覺得是心魔問題。本人廿多年前地區普通中學畢業。無外補英文也沒有語境;英文更肯定不是最勁個班尖子。但 ...

其實我覺得去旅行見到既白人無乜會笑人英文唔好,始終你係買嘢既,佢哋都好好禮貌。我反而俾國內人笑普通話多D,但again買嘢時佢哋都好好招呼。

little_yolky 發表於 20-4-29 12:53
係咪要開ig account至做到?

我都唔清楚,條link就係ig 個到,張相highlight個位......

lambeanmama 發表於 20-4-29 09:21
我覺得是心魔問題。本人廿多年前地區普通中學畢業。無外補英文也沒有語境;英文更肯定不是最勁個班尖子。但 ...

講多d係好有用。過,我眼見好多人去旅行(亞洲地區),90%香港人都係講broken English,因為香港人知道佢哋既first language 唔係英文,講乜broken English 都唔會比人笑。其實心魔係驚比人笑。有一次去紐西蘭旅行,見到一對香港夫婦和一個大約四歲小朋友,係food court既McDonald買食物,我排佢哋後面,我覺得佢哋好叻,一句英文都唔講,就可以買到野食。佢哋用部ipad,開個圖出嚟,指比個cashier睇要乜。這刻我覺得原來唔識講英文都可以去d講英文既國家旅行。最後聽見佢太太終於講一個英文字,就係對住個仔講:water, water. 叫佢飲水。我只想講,唔識英文其實冇問題,問題係香港人太自大自己英文有幾叻,好過星加坡人,所以先搞到現在香港人既英文水平咁低。

akevinla 發表於 20-4-29 18:31

講多d係好有用。過,我眼見好多人去旅行(亞洲地區),90% ...

我諗呢D係個別例子。其實外國人唔係咁多笑人,仲要知你係遊客,有禮貌D,人哋好少咁無禮貌。我反而覺得依家間間學校有NET,口語比我個年代進步咗。

little_yolky 發表於 20-4-29 13:01
其實我覺得去旅行見到既白人無乜會笑人英文唔好,始終你係買嘢既,佢哋都好好禮貌。我反而俾國內人笑普通 ...

在外資企業工作廿年,笑人英文不好的,其實從來都只是香港人自己人。外國人,佢一早知英語非第一語言,你講得再牛津口音也不會變成「自己人」,講得不流利也無所謂,大家溝通到就可以了。大膽講一定無事。我媽小學畢業,去外地旅行夠膽叫野食,勁過我中學畢業嘅老爸。(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

講到返工,香港人英文真係一個字"叻"。好似我阿姐咁,大學畢業,我同佢whatsapp和email溝通,我通常都用中文,但佢永遠都係用英文覆我,當然對我冇問題。同佢和大佬細出去傾生意,有幾次都係鬼佬,當然我哋兩個做細既,冇乜野都唔會出聲,佢就成日係側邊問我個句英文點解,我真係對住佢冇哂氣。到佢做個part,佢要開始解釋比鬼佬聽,竟然叫我解釋,當然我冇問題,因d資料係我揾比佢,當然我知要講乜比佢聽,何況我又唔係唔識講英文,我又唔會講broken English 。只係一定冇native講得咁好。所以寫同講真係兩回事。

akevinla 發表於 20-4-29 18:31

講多d係好有用。過,我眼見好多人去旅行(亞洲地區),90% ...
new zealand 個case, 橫掂都係,我係個媽就真接用廣東話加ipad,即是好似去日本,普遍日本人都唔識英文,也要搵方法溝通,有時咁更有趣。不過上次去korea, 有些地方都有店員識pth, 我們好爛,實在慚愧

lambeanmama 發表於 20-4-29 20:38
在外資企業工作廿年,笑人英文不好的,其實從來都只是香港人自己人。外國人,佢一早知英語非第一語言,你 ...
同意,首先唔怕錯(比人笑),和不恥下問,唔會學唔到,不過呢個心魔係要時間和人生經驗累積先衝破到

akevinla 發表於 20-6-30 21:57
講到返工,香港人英文真係一個字"叻"。好似我阿姐咁,大學畢業,我同佢whatsapp和email溝通,我通常都用中 ...
咁你係咪香港人?

lifechallenges 發表於 20-6-30 21:30
會考英文A 又如何?學校教嘅係為應付考試嘅英文,唔係日常溝通嘅英文,我當年會考英文得D, 身邊同學朋友屋 ...
你好勁喎。我同D鬼佬同事左好多年,D英文都未做到隨心所慾無障碍

jumphigh 發表於 20-2-18 22:57
呢個政府係差,但教育從來唔可以只靠政府。以前學生只可以靠聽收音机同睇報纸学英文,依家就可以随时上网 ...

最鍾意你最尾果兩句

MrBeast 發表於 20-7-1 17:18
new zealand 個case, 橫掂都係,我係個媽就真接用廣東話加ipad,即是好似去日本,普遍日本人都唔識英文,也 ...

日本大百貨公司一樣有國內人駐場~~~

mcl203 發表於 20-7-3 10:43
日本大百貨公司一樣有國內人駐場~~~

有次去日本,一香港在東京做事的朋友同我們去食野,佢用日本話落order ,點知個waitress 是大陸人同我地講pth
‹ 上一主題|下一主題