用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇學校係乜都唔講架?
go

有冇學校係乜都唔講架?

班名次:成績表冇,家長日唔講
級名次:成績表冇,家長日唔講
學校內大概級名次等同組別:話年年唔同,所以唔講
自己小朋友對應組別:話驚你以估算組別定錯選校次序,又唔講

有冇人知道全港有冇一間學校好似我地咁?自己覺得以上應是知情權,但老師話呢個係學校政策喎,唉。

利申:津校。有直屬中學但每年頭幾十全走……

王家爸爸    發表於 20-2-15 18:55

回覆樓主:

好正常的,有直屬中學都想自己教了6年的好學生直上自己中學部

回覆樓主:

不講的,是否多數也是有直屬中學的呢?

pingu_k 發表於 20-2-15 11:33
不講的,是否多數也是有直屬中學的呢?

樓主#1最後已經講咗有直屬中學了~~~

firefungwong1 發表於 20-2-15 11:12
學校內大概級名次等同組別:話年年唔同,所以 ...

所以讀有直屬中學的小學,係有辣有唔辣。

只係top嘅同bottom 嘅同學可以瀟灑咁走,中間至中下游嘅等運到。

mcl203 發表於 20-2-15 12:11
樓主#1最後已經講咗有直屬中學了~~~

我知道。我意思是有同樣情況(問題)的小學,是不是通常都是有直屬中學

pingu_k 發表於 20-2-15 12:19
我知道。我意思是有同樣情況(問題)的小學,是不是通常都是有直屬中學
...

係,我所知教育局係唔建議小學去提供Banding,唔好標籖化咗D學生~~~

以前我哋小學都係唔提我班和級名次,不過,佢哋做多咗一D野,就係會將學生分9組,每次考完呈分試都提供各學生位置屬於邊個組別,但呢個組別係唔等於Banding~~~

是九龍塘某間女校嗎?

mcl203 發表於 20-2-15 12:35
係,我所知教育局係唔建議小學去提供Banding,唔好標籖化咗D學生~~~

以前我哋小學都係唔提我班和級名 ...

如果完全唔講,家長真係好難判斷自己的小朋友在甚麼位,很難選校

pingu_k 發表於 20-2-15 12:48
如果完全唔講,家長真係好難判斷自己的小朋友在甚麼位,很難選校
...

所以直屬和自己嘅聯繫小學嘅概念係好唔同,直屬就係想自己學生一讀就係12年,始終係自己一手一腳教出嚟。例如坑真,升中收生寧願用自行位收自己嘅B2生,都唔去收街外嘅B1生,可見一斑~~~

可能,問題最嚴重少提供升中支援嘅係流失率高嘅直屬小學,佢哋會跟足指引唔提供學生嘅大約成績位置~~~

估自己嘅市場定位,咪可以報吓不同直資,可以有助自己評估~~~

mcl203 發表於 20-2-15 12:35

以前我哋小學都係唔提我班和級名 ...

「唔建議」真係害死人。如果「標籤」 說法係成立,敢應該所有學校都劃一啦。

我覺得宜家標籤仲利害。全部勁既走鬼哂。

直屬即不是全收。咁你唔收人又唔俾學生知所需資料人哋又點選呢?真搲頭

firefungwong1 發表於 20-2-15 11:12

其實都有津校咩都無講。二三線小學。
有些小學甚至年年都無公佈派位數字。
這些小學的升中支援通常很少。
我仔間小學,入小一時都係這樣,其後慢慢改善,家長才有往年參考資料。當然,應該是派位較以前好些,學校才敢公開。

回覆 firefungwong1 的帖子

有,小女學校

頭幾十全走,都好多下喎!我地有直中,最多頭20走到。

same here, 冇聯繫中學

以前我大女嗰間

今日再望這題目,好奇問︰老師有無講小朋友band1﹑band2﹑band3?
應該都有嗎?

回覆 firefungwong1 的帖子

九龍塘聖家

哩D小學响升小選校階段,我會避之則吉。