用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 申請插班
go

申請插班 [複製鏈接]

想為女兒申插二年級,請問應該如何預備。謝!
   5    0    0    0

準備考好啲,校內排名越前越好。
另外進度要拔尖,想讀一線學校嘅二年級,必須至少有三年級下學期能力。
另外睇下心儀學校注唔注重體育藝術之類,有就當然要兼顧下。
所以都要睇你系 aim 入邊間,唔係間間 all in。睇埋自己間小學以前啲頭幾名插班去邊度。
不過你嗰間。。。都唔係太差,想更上層樓?

1998Ruby1998 發表於 20-2-15 20:57
準備考好啲,校內排名越前越好。
另外進度要拔尖,想讀一線學校嘅二年級,必須至少有三年級下學期能力。
另 ...

先謝!
因為女兒現讀私校,希望她能轉回津貼學校!

你女女間私校應該冇教深,亦唔係多測考功課。要出去越級挑戰同適應,你要付出好多功力。
考唔考慮兩聖家?論插班難度應該冇其他女校或同區兩三間咁高難度。位於九龍城,top 嘅可以靠自行、派位離場,唔 top 嘅都唔少入返書院。但兩聖家比較傳統,呢個亦係考慮因素,而且同你女女間私小應該唔同宗教。

1998Ruby1998 發表於 20-2-16 00:03
你女女間私校應該冇教深,亦唔係多測考功課。要出去越級挑戰同適應,你要付出好多功力。
考唔考慮兩聖家? ...

係,私校真的輕鬆點!

我希望試插沙田1線學校(91網),所以現在努力中⋯

91 嗰啲難度好高 wor,年年都有 SFA、APS 等私校插班,而且佢哋就算級五都未必入到。要打得贏呢批「學術贏在起跑線」嘅學校,你要付出更多,可能要去到四年級水平。除非係住學校附近,否則我覺得 91 一線要付出嘅心力太大。

回覆 ar_mak 的帖子

麥生,小心拗柴吖,你咁耐冇練生疏曬。
啲人叩小一天神叩 St Mary's,要十拿九穩筆試過關,都要去到小二上學期程度吖。唔係講笑,小一叩門都有幾間有考幾題乘數分數。咁準小二識小四課程有幾奇,插 DG 嗰啲更加唔洗講。更何況,我意思係普通學校嘅小四。其他科我唔識形容啦,但普通小四就係學識左 past tense、comparative superlative,呢啲唔少學校小三已經教左,叻啲嘅學校小二都已經要考,咁要插呢啲爭崩頭又有教深嘅學校,唔識小四上學期課程(換算返就係該校小二或三上學期課程),勝算好低。

ar_mak 發表於 20-2-16 01:25
我睇完你講既野,大吃一驚,成個人係上格床跌左落地!好彩我係體操底,抱膝翻騰半周落地,然後慢起倒立眼突 ...
咁啱6劇倚天睇到跳樓度,唔明點解張無忌打撗一掌可以xie 左下跌的衝力,唔知原著係咪咁寫,但寫劇本/武打動作肯定無修phy

ar_mak 發表於 20-2-17 00:33
我就留意左周芷若一段時間,點解佢大個左會變成滅絕師太既???

哦~原來佢叫做周海媚!

真是不講尤自可,一講又發作
ar c 太最後一口氣唔去交代傳掌門一事,至少都寫張平安紙呀,搞到止若被內hung, 但佢明明打得赢C姐,又唔知點解成個大喊十咁。

個塔燒到火光紅紅,d人係塔度花十幾分鐘,你一言我一語討論張無忌接唔接,最後先有C佰跳落去,跳前仲要講幾句,跟著仲搞笑,兩個一齊跳,然後四個,幾何級咁上,又唔先問下阿張接唔接到
今時今日咁嘅劇本唔得ga la, 好似interstellar, martian咁作者做好多research ,就算唔係100%正確至少都有made an effort。韓仔今年得oscar, 近排看了幾套港片,依然港片,cny 拜年時看了成龍一套舊片,片中用車12v 電池去做cpr, 你話係咪為害仔孫,真有d hei hui,e加有d大6片都拍得好好。為香港下一代前途著想,我們看港6劇好多時一起找錯處

ps 言歸正傳,spcc 有年面試問沖all wa 田,一個小小問題就除時被考起,讀書除了為考試,主要是增長知識,學以致用,對身邊每件事都思考一下,嘗試不同的做法去改進,就算入唔到名校張來都唔會太差

ar_mak 發表於 20-2-17 12:05
拿,我又問你一個問題。

如果個老豆冇利用入射角原理去作為痀尿教材,咁佢個仔係咪次次都會射濕呢?當然唔 ...
某高人講過,數學不是用來解決別人出的問題,而是去解決自己眼前間,係你eg中都好貼切哦,好似牛頓坐在apple tree 下就諗到gravity, einstein 坐火車又諗到相對論,btw do u know einstein 個細佬 frank 是個monster ?

ar_mak 發表於 20-2-17 12:05
PS:睇戲既野,我都係當娛樂算喇,成龍大哥用果條過江龍,D人隨時連點駁都未識啦。連插蘇都唔識插,又何來驚件電器會爆炸呢~?
PS:考神校,識係一個答法,唔識又係一個答法。唔需要比條問題去引導自己既想法。
...

可以肯定被cctvb 和早期成龍電影d劇情引導到就一定考不到神校。
that said, 成龍點都叫打出國際,為港爭光,初出道有些stun 真的搵命博,我覺得呢d是值得敬佩的。其實有d奇怪佢身邊冇pr 人幫他的嗎?點解唔去買1m 口罩為民救急而去搵肺炎藥?真的小時唔讀書有錢都只能去舞C

ar_mak 發表於 20-2-17 23:55
數學有個難題,就係要將你明白既野去解釋到其他人都明,如果人地唔明得你明,其實咁係同痴線冇咩分別。個老 ...
亦有可能係咁,除非唔係:
太:我今晚係屋企食反

生:今⋯

太:7點,唔好遲!

ar_mak 發表於 20-2-18 00:00
你記唔記得遊船河冇可樂之光賣果條大叔?我幫你WhatsApp問左佢喇。

佢話冇1M口罩賣架喎,2M都 ...
m=million

過路一問, 其實今年課程都亂晒, 老師仲有時間安排插班嗎?
‹ 上一主題|下一主題