用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band1C組別<求教>
go

Band1C組別<求教>   [複製鏈接]

想請教大家,老師說小女是B1C組別。現在取消呈三無得再追。。。。

根據教育局寫分組別係每1/3嘅人咁分嘅,我地學校全級有120人,如次第是在頭40內都叫Band 1組別(請問我有無理解錯?)

問題是這樣....以往往績派位只有約莫30人左右派入band1學校,根本就唔夠學位入晒band 1組別嘅學生。
我想了解下如果唔夠學位,如像我地嘅學校係咪次第排31-40人會自動派band 2學校?
因為我又聽過,啲學生都係有一個號碼,如果個號碼靚,就算佢個次第係排40都好,都可以入到band 1學校?

而家真係好亂,樣樣都未知之數
   9    0    0    0

x00_00x 發表於 20-2-15 01:29
想請教大家,老師說小女是B1C組別。現在取消呈三無得再追。。。。

根據教育局寫分組別係每1/3嘅人咁分嘅, ...

邊個校網?~~~

大抽獎,只要band1組別(唔洗分ABC),就可以抽先,但多區Band1生多過Band1學額,唔夠分下咪有人隨機號排得後又排哂大熱咪跌去Band2中學。好運一樣可以1C生抽入1A校。

但留意老師話女兒1C,最驚邊緣人估錯Banding,所以大抽獎排位要保守D。

Good Luck

kirstyau 發表於 20-2-15 02:11

大抽獎,只要band1組別(唔洗分ABC),就可以抽先,但多區Ba ...

1/3 B1生係樓主自己估計嘅,往績係只有30位學生派B1英中,若係B1位充足嘅區,樓主小學可能只有~25%B1率,所以要暸解一下係邊個校網會更好~

mcl203 發表於 20-2-15 02:32
1/3 B1生係樓主自己估計嘅,往績係只有30位學生派B1英中,若係B1位充足嘅區,樓主小學可能只有~25%B1率, ...

甘當然要睇咩校網,KL3同TKO已經差好遠,不過首要係老師個1C估算準確度,最驚邊緣人,其實係2A。

其實最好就係問返小學,去年全級人數幾多﹑去年幾多位小朋友派到band1中學。
有這兩個數字,就會較易估。
既然無呈三,如樓上所言,只要係band1,只要無估錯band,抽獎好運就有機會入到band1中學,抽獎唔好運就落band2。(因為今年出生率高,好多區都唔夠位,我覺得有此打算,反而放榜日無咁難受)
現在參考論壇裡過往抽獎選擇,考慮甲一甲二乙一乙二,我覺得應該是時候。
現在停課不停學,學習,預定叩門,可能好多人,考得好深。

呢位媽媽(聽語氣你似),冷靜啲,整理返思緒先。

教育局所指嘅分 3 份,係全港,但唔代表每間學校都一樣係咁平均。就好似 ABCD 班,D 班嘅第一名,唔一定係全級第四名。某啲學校 120 人,可以 1-60 Band 1,61-80 Band 2,亦有學校 120 人,可以 1-20 Band 1,20-50 Band 2。至於實際 banding,只有教育局同中學知。

過往約 30 人入 Band 1,唔代表真係頭 30 名係 Band 1,有三樣野影響呢個數字:1. 區份,有啲區 Band 2 生可能偷雞入到(沙田同九龍城多名英中,供應算非常充足),亦有區分嚴重不足(例如北區),就算自己係 Band 1 都得 55 波入 Band 1,導致派位唔靚,所以出現「考得前但居然派位差過考得後」。2. 唔排除有人特異功能/靠關係入官津 3. 有啲 Band 2 可能靠面試發揮,一早有 Band 1 直資離場。

你冇講升中網,所以大家唔知你個 30 人(即 25%),有冇人偷雞成功,定係有 Band 1 生 55 波輸運氣。大抽獎只考慮 banding,不會考慮當中 banding 高低(即係 Band 1ABC,大家機會均等,聽天由命)。如果老師冇估錯你係安全 Band 1 內,唔係邊緣人,咁就睇返自己區內中學學位供應緊張唔緊張。

睇下有冇畢業試。如果有,就盡力考好,等自己派位 touch wood 唔理想都有張「門票」畀你去叩門。

所以依家你最好問老師以往女女呢個成績/排名,會去咩學校,老師有咩學校可以建議入讀/叩門。

2jkidsfather    發表於 20-2-15 08:33

你間小學未必就咁平均分3個banding, band 1生應該少過33.3%㗎。

有D一線小學可以多過80%band 1組别。

1998Ruby1998 發表於 20-2-15 05:02
呢位媽媽(聽語氣你似),冷靜啲,整理返思緒先。

教育局所指嘅分 3 份,係全港,但唔代表每間學校都一樣 ...

我無嘢呀幾乎都定局了。
不過仲係唔係好明個玩法,老師話小女次第30頭,應該唔係邊沿⋯⋯
但就唔係太了解,如果係話band1組別,去到大抽獎時仲有無機會入到band1....
其實我一路都打定輸數入band2學校,只係佢二次呈分都保持到,而有啲同學仔失咗手先逼到入band1....所以問清楚囉

IloveJJ 發表於 20-2-15 10:35
如果學校120人,只有30人左右派入B1, 咁唔一定係學位唔夠,也可以係學校無1/3人B1(學校程度淺)。

所以 ...

老師話佢係band1組別呀⋯⋯應該唔係邊沿人嘅

請問計一間小學有幾多band1生是否計埋考入直資/私校的,或者只計經大抽奬及自行派入官津的?

x00_00x 發表於 20-2-15 10:45
我無嘢呀幾乎都定局了。
不過仲係唔係好明個玩法,老師話小女次第30頭,應該唔係邊沿⋯⋯
但就唔係 ...

若果你囡係30頭,老師話佢係B1C,頗大機會你哋小學係~25%係B1,低於教育局既1/3係B1嘅分法~~~

happy+ 發表於 20-2-15 11:01
請問計一間小學有幾多band1生是否計埋考入直資/私校的,或者只計經大抽奬及自行派入官津的?
...

好多考慮因素: 校網,最近小學2年升中數據(直資,跨區自行,大抽獎…),小學熱門度,升中人數……

上面有網友解釋左點解,例如

TKO唔夠Band1學額,某將小學得20人入band1直津中,但唔代表得20人係Band1生,只係唔夠位下Band1生跌左去Band2。

九龍城Band1位足D,有Band2生抽入Band1中學(過往聽唔少Band2執雞抽入),甘個間小學有40人入Band1,實際係3X人係Band1生。

又或者靠體藝入Band1直津中(Band2生)個數據唔可以計入Band1生。(不過應該數量唔多)

以上好粗略解釋。 不過留意近年升中人數大升,執雞應該少好多。

三分一是band one並不是指自己學校的三分一,是全區或全港計

回覆樓主:

全港 B1/B2/B3 各1/3
各區 B1/B2/B3 各1/3
各校 據前兩次雙數年Pre S1決定

回覆 x00_00x 的帖子

請問係屬於邊個區份?

小女屬84網

x00_00x 發表於 20-2-15 19:45
小女屬84網

小學84網 → 中學NT6
大埔區B1位不足 → 升B1% < B1生
‹ 上一主題|下一主題