用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams) ...
樓主: conniewktang
go

多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams)   [複製鏈接]

回覆樓主:

我只能自求多福,幸好讀埋今年,冇弟妹跟尾,學校越派越差不是無因

conniewktang 發表於 20-2-10 16:40
坦白講,可能小學老師也不是個個識用視像教書,中學老師亦言。
我教果間中學是規定老師要按平日上課時間表 ...

請問邊間中學呀?比我參考下,好嗎?
我自己就唔反對學校搞視像教學,因為我覺得可以令小朋友係復課後快啲pick up進度,但其他同校家長就不感興趣,所以將來揀中學時,我想比女女讀一間稍為「高科技」的中學

wongtw 發表於 20-2-10 22:35
我覺得如果無答問環節應該不難,即時直播完,學生睇完可以無限次重溫,老師電腦唔掂,將課程直接拍片放上網 ...

我都好希望我女學校的老師可以拍片放上網,起碼我可以同小朋友睇下要學啲咩,唔係好似而家咁只比家課和一些網上資源比我地自學,因為其實我都唔肯定要我女學咩範圍內的知識

回覆樓主:

我地小學部,小三 以上開始team 視像教學

回覆 conniewktang 的帖子

But I wanna ask: Do students at your school like it? If your school follows the original time table, students have to sit sitting in front of the computer for so many hours, not to mention the time spent on online HW. Is it a good thing?
All teachers are happy with this arrangement too?

onema 發表於 20-2-24 09:59

But I wanna ask: Do students at your school like it? If your school follow ...

我地老師100%支持校長的做法,因為IT 教學已經是趨勢,要跟得貼,老師冇得懶,納稅人比我地一個月幾萬元人工,按時間表上堂是應份的,我們還網上收功課及網上批改,網上考S6 Mock exam, online S1收生(視像見小六學生),我們都以學生的福祉為首,因為學生要考DSE, 我們堂堂點名,學生如上不了堂會打電話跟進。老師丶學生對此安排也很滿意,有咩問題?視像教學可即場抽問學生問題,以免他們不留心或行開,同平時上堂冇分別,只是老師要多做準備工夫,操作熟能生巧,完全沒有問題,我自問是IT白痴都運用自如了!
平日上課都是坐這麼長時間,一樣有recess同lunchtime, 一樣要做功課,家長非常like! 我們老師也經常視像開會,不用回校,非常方便!
通常抗拒不用online teaching的是學校老師,原因是不肯學,怕麻煩,但一般實行時學生學得快,會用,即使幼稚園學生,家長更鼓掌大讚學校做法。我們學校是津中,但IT教學行得很前,疫假使我們老師用得更多IT, 是一個很好的學習機會。

conniewktang 發表於 20-2-24 10:12

我地老師100%支持校長的做法,因為IT 教學已經是趨勢 ...
俾個大大的贊你好有心教學的好老師!

正常的情況之下,唔推網上教學我覺得冇所謂,依家非常情況之下,再搵各種藉口,不接受新科技,不把學生的福祉放在第一位,我真的覺得好難接受。

b3410 發表於 20-2-24 10:34
俾個大大的贊你好有心教學的好老師!

正常的情況之下,唔推網上教學我覺得冇所謂,依家 ...

我年紀不輕,IT又差,只在家上了一堂online的學online teaching的課程都學得識。老師是要做多好多備課工夫,但學生只需一部電腦或智能手機或ipad,按一個掣,即可上課。

b3410    發表於 20-2-24 10:55

onema 發表於 20-2-24 09:59

But I wanna ask: Do students at your school like it? If your school follow ...
The screen time is a concern, but online learning is just a temporary measurement and overall the most acceptable way by now.

conniewktang 發表於 20-2-24 10:44
我年紀不輕,IT又差,只在家上了一堂online的學online teaching的課程都學得識。老師是要做多好多備課工夫 ...
辛苦你了!的確,小朋友可能真係天生的IT人,各種網上教學工具,平台,佢哋掌握的快過我,反而我雞手鴨腳,手忙腳亂,越幫越忙

b3410 發表於 20-2-24 10:58
辛苦你了!的確,小朋友可能真係天生的IT人,各種網上教學工具,平台,佢哋掌握的快過我,反而我雞手鴨腳, ...

忘記講,我仔冇受過訓練,但佢在開初我online上堂時教我同幫我,所以我上手較快(我仔剛十歲,現讀小五)。

Can teachers see students' face in your lessons?
It's amazing that everyone in your school has this consensus and is striving towards the same goal!

onema 發表於 20-2-24 18:28

Can teachers see students' face in your lessons?

Yes, we can see students’ face as the screen is divided into four.

小孩國際學校小學, 平時冇功課, 完全冇嘢要跟。而家在家上學,作為家長都要參與, 從旁作出適當協助。小朋友 喺電腦操作方面冇問題 ,反而係家長要學習。 同埋始終係屋企會較容易心散, 所以都要 培養佢哋嘅集中力同獨立。

至於在家上課質素都非常之好, 始終學費都唔平。 學校提供每人一部電腦 每日都會有不同嘅功課,交完老師會有feedback ,一星期會有幾次同老師電腦面見。 學校都有提供好多資源同指引畀學生同埋家長點樣善用網上嘅資源同每星期教學主題。

回覆樓主:

我二月頭已開始視像教授,小朋友話ok !好過原全乜都唔明!

ar_mak 發表於 20-2-10 23:58
其實有冇網友能夠講解一下視像教學在實際操作上會係點?

上youtube 搵。大把教學片

回覆樓主:

都係2月開始zoom 教學。因為zoom 有時間限制。學校付費,可以延長時間。都覺得學校方面做的幾好。上課有時可以上個幾兩個鐘,跟教學進度。但未知以後要不要補課。因為始終係小六生。
但有同事孩子的小學就是卑d網上練習,就咩都無啦~又真係看間學校如何。
講真雖然自己工作都用網上教學,自己都做到死死下,好多準備功夫,但都覺得網上教學唔錯。起碼老師學生都可以溝通。

笑笑草 發表於 20-3-7 08:41
都係2月開始zoom 教學。因為zoom 有時間限制。學校付費,可以延長時間。都覺得學校方面做的幾好。上課有時 ...

網上教學確實可以部份解決現時停課嘅問題,老師真係要花好多時間去預備網上教學,好感恩學校、老師都會花時間、心機預備。

作為家長,都必然要接受電子教學嘅趨勢,我唯一擔心嘅係眼睛嘅健康。

有時我都會覺得咁樣上堂其實都幾攰,攰又無得出街輕鬆下,最多喺屋企fing下手腳,我自己覺得精神疲倦得緊要。

IloveJJ 發表於 20-3-7 12:04
我哋2月只係一日上2-4堂,但嚟緊3月中開始,學校加長了網上教學時間,我都擔心對眼睛既影響。畢竟除了上課 ...

係囉,仔差唔多每日由朝早九點,上到下午三點四十分。 星期一最少堂,每一堂40分鐘,每堂相隔二十分鐘,但仔又會早十分鐘開定機。 中間有嗰幾鐘食午飯。

除咗上堂,功課都多咗電子功課,有時又額外睇下片,對眼好傷。
‹ 上一主題|下一主題