用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams) ...
樓主: conniewktang
go

多唔多小學在疫假用視像教學(例如用Teams)

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我只能自求多福,幸好讀埋今年,冇弟妹跟尾,學校越派越差不是無因

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
conniewktang 發表於 20-2-10 16:40
坦白講,可能小學老師也不是個個識用視像教書,中學老師亦言。
我教果間中學是規定老師要按平日上課時間表 ...

請問邊間中學呀?比我參考下,好嗎?
我自己就唔反對學校搞視像教學,因為我覺得可以令小朋友係復課後快啲pick up進度,但其他同校家長就不感興趣,所以將來揀中學時,我想比女女讀一間稍為「高科技」的中學

wongtw 發表於 20-2-10 22:35
我覺得如果無答問環節應該不難,即時直播完,學生睇完可以無限次重溫,老師電腦唔掂,將課程直接拍片放上網 ...

我都好希望我女學校的老師可以拍片放上網,起碼我可以同小朋友睇下要學啲咩,唔係好似而家咁只比家課和一些網上資源比我地自學,因為其實我都唔肯定要我女學咩範圍內的知識

回覆樓主:

我地小學部,小三 以上開始team 視像教學
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊