用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教育局剛公布呈三安排
樓主: gracelam
go

教育局剛公布呈三安排   [複製鏈接]

回覆樓主:

如常舉行呈三的話,學校似乎會比份幾易既卷,对抱住呈三升band既家長不會是好消息,小學的100分-90分不是識唔織做,只是小唔小心,卷易隨時B2B 殺上B1C成績,B1C尾有机會向下跌,级頭果堆冇大影嚮,一份卷淺的呈三只為1C-2B 帶來更不明朗的變化。呢一刻我只怪自己冇方法呈一二時改善阿仔夢遊試埸的壞習慣,唔想為呈三去死背常識,只希望求其派到間屋企附近英中,升中後再努力,不想再纠纏無聊、徧頗,徙勞無功的VA , 陰濕的小學數學,冇應用語境的英文,中小學脱軌的中文。

chanti 發表於 20-2-6 16:59
唔覺得如常舉行呈三, 學校會比份幾易既卷學生, 我唸我仔校必定照出咁深....否則banding 大亂.
...

當2/3復課,復活假冇扣起的話,如果順延呈三的日數,最快會在4月尾开始。
开快車教或減課程去考呈三对所有人也不是公平……

b3410 發表於 20-2-6 17:07
陰公,中英數都加了個形容詞。咁常識係咩?死記爛背的常識

雜亂無章得唔得

chanti 發表於 20-2-6 17:11
至慘係, 成個月不出街, no social life. 之後3 月一開課就趕課程, 之後復活節又要溫習, 跟住暑假又遲放... ...

楊生点解唔講學生没有戴口罩能不能回校?

b3410 發表於 20-2-6 19:50
買唔到口罩點算

如2/3復課而學校冇强制學生戴口罩的話,我諗大部分港爸媽都冇信心比仔女返學。
‹ 上一主題|下一主題