用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家子女2月half term 回港嗎?
go

[英國] 大家子女2月half term 回港嗎?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Brianmommy 發表於 20-1-27 22:38
聽聞有學校要求回英後要隔離14天😓

暫時未收到學校通知,如果要自行隔離14天,Home stay會否願意接待?

醒目開學勳章

一家三口 發表於 20-1-28 18:26
剛剛同囡囡講Easter 假期,有可能 返唔到香港,只怕回港後暫時唔比入英國境
...

希望疫情受控, 在2月尾前消失, 患者早日康復!

醒目開學勳章

Brianmommy 發表於 20-1-27 22:38
聽聞有學校要求回英後要隔離14天😓

剛收到監護人電郵, 勸喻2月half term不要回港, 因為之後回英國有可能被要求隔離, 但到時未必有home stay願意接待, 所以提醒家長要盡快決定是否要安排留英住宿

醒目開學勳章

bobo-mama 發表於 20-1-29 14:16
我又係買咗機票過去家長會,諗住之後和仔一齊返來half term
學校未講如果返香港之後要否隔離,監護人又在 ...

我原本2月中飛過去陪阿仔睇大學, 現在擔心學校都要他隔離14天, 因為我們來自香港, 現在都不知道怎樣好

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 20-1-29 20:04
2月中阿仔都返香港 ?  

還是阿仔不回港,你飛過去和他一齊去看大學 ?

我們飛過去join佢一齊去睇大學, 下午已經收到學校電郵, 勸喻學生於2月half term和Easter都不要返香港, 我已經發電郵問我們飛過去的話, 之後阿仔是否要接受隔離, 現在等回覆。 打亂了我們的計劃, 煩!

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-1-30 00:46
啱啱半小時前收到學校通知話一直關注肺炎事件,雖然學校無來自湖北省既學生,但half term break 會建議中國 ...

今早收到學校第二個電郵, 講明學生最好留在英國, 不要回中國或香港, 而家長由中國去的必須隔離14日, 香港暫時未有相同要求, 但是疫情每日在變, 他們都建議非必要的話不要到英國, 為左大家著想,我們要取消行程了

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-1-30 17:11
Easter都唔返?成個月點搞?

如果Easter都未能控制疫情, 我都唔知點算好

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-1-30 22:50
學校冇 email俾家長,但係 guardian 話有咁嘅安排,我改咗機票,2月1號飛。

老公都有叫我提早飛, 自我先行隔離14日, 但要返工, 無可能放咁長假, 昨天打去CX又未能接通, 今日要再問下機票改日期安排, 就算改到都唔知改到幾時好。 祝你旅途順利, 身體健康!

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-2-5 22:50
好似開始有好多 racist attacks against Chinese。各位小朋友放假都叫佢哋盡量唔好外出, 一定要出去就最好 ...
你們出外都要小心, 市面上是否亞洲人才戴口罩?

醒目開學勳章

woodylam 發表於 20-2-6 17:34
打唔到電話去CX cancel ticket(已明白沒有得退款), 如果no show, 知唔知有冇penalty?
...

5月會回來嗎?改期會否損失少些

醒目開學勳章

woodylam 發表於 20-2-6 20:31
5月不會回來了,復活節又已買票,還有一個星期,現在惟有等下有冇新消息,謝謝各位回覆(emoji)
...

2月張票改Easter (免費), Easter張票改遲些又可以嗎?

醒目開學勳章

ydoris 發表於 20-2-7 09:12
回覆 cfs 的帖子

Cx買票時是有no show 罰款,咁又不可退票。如果改吾到期去吾到,那是否no show。我覺得呢 ...

這個case可以取消, 不過無得全數refund, 只能退稅. 如果沒有取消機位又不出現, 才會收no show fee.

醒目開學勳章

etoile 發表於 20-2-6 22:33
而家未出london,暫時都ok , 亦都盡量少出去 。其實係Heathrow 過咗immigration 冇耐啲人就開始除口罩.  ...

在外國戴口罩最怕會比人誤會有嚴重病, 唔戴又擔心身邊會否有隱形帶菌者

醒目開學勳章

收到學校最新通告, 因為14天的隔離期很難監測, 2月half term家長不能探訪學生
‹ 上一主題|下一主題