用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 澳洲學生數學差
go

澳洲學生數學差

澳洲學生數學差...56%大一生搞不清「小數點第3位」!落後新加坡3年

數學是許多人從小到大都頭痛的科目,近期澳洲一項研究發現,許多澳洲的大學生連小學五年級程度的數學題都答不出來,讓許多網友傻眼。大學教授也指出,大學生的數學程度太差,讓他們必須放棄教授某些統計學或是商業類課程。

《每日郵報》報導,一群西雪梨大學(Western Sydney University)的數學系學生做了研究,結果發現,有超過56的大一學生答不出基本測試的問題,像是將數字四捨五入到小數點後三位,6000塊錢的4%是多少錢等等

西雪梨大學數學與數據科學研究中心數學副教授萊蘭斯(Leanne Rylands)表示,教育水平的下降也正在影響著大學的課程,「30年來我們一直處在持續下降的漩渦中,現在大學要教國高中等級的基礎數學,最終,對教授來說,要交商業研究類的課程變得太困難,他們只好直接略過數學的部分」。

另外,根據跨國評估學生能力計畫(PISA)結果統計,澳洲15歲學生的數學程度跟經濟合作暨發展組織(OECD)中表現最好的新加坡學生相比,整整落後了3年。該國的主要教育部官員先前也聚集開會,探討為何澳洲學生的數學、科學和閱讀能力都在下降。

教育部長德漢提到(Dan Tehan)表示,希望他有能力可以改變整個國家的課綱,「老師和校長們都告訴我,現在的課表都已經太過擁擠,要改善學生成績的話,必須要重新專注在識字和算術能力,並且重整課表」。

感覺外國嘅學生一般都係數學差,但又好神奇距地嘅科研又屢獲成果

回覆 lauralinnn 的帖子

是否正如:

陳省身跟物理學家愛因斯坦有數面之緣。陳省身認為那時愛因斯坦已經老了,工作已經不那麼重要。陳省身還私下表示
:「我不知道他的物理如何,可是數學不過如此。

Osiana    發表於 20-11-20 06:13

我觉得用一班入到大学一年班主修数学的学生,答一些小学程度的基础数学题,根本就荒谬的。

我肯定乱答,咁低B嘅研究,答佢都嘥時间。我相信不少正常学生都跟我一样玩个 PI,那些傻儍、乖乖的才会正正经经去答。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

數字四捨五入到小數點後三位,6000塊錢的4%是多少錢,呢啲叫算術,都唔係數學,咁佢地數學真係幾差

—个数学咁差既国家,因乜事入大学用DSE数学分数只計-半?睇唔起DSE数?

Yanamami 發表於 20-11-23 21:51
—个数学咁差既国家,因乜事入大学用DSE数学分数只計-半?睇唔起DSE数?

因為這個國家大部份人數學程度中下,但讀數理能力就要中上。數學系學生點會唔識小學雞問題,根本就係玩個研究員,以為開心大發現,部分香港家長以為真嘅。

要玩殘香港數理的優勢,最好就係玩四不像,M1M2不當一科。但你香港點樣玩,人哋大學不需要跟香港教育當局起舞,讀數理自然數理要夠強,唔通學香要通識中文咩。

cornelius    發表於 20-11-24 10:00
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-11-24 09:04
因為這個國家大部份人數學程度中下,但讀數理能力就要中上。數學系學生點會唔識小學雞問題,根本就係玩個 ...

其實我又觉得無乜野……

有句笑話:White men don't jump. 好似奧運某尐項目,某种族人係特别出色,咁学科計,某国人特好或特差又有乜奇?

同育兒-样,改善自己短处,發揮自己長处好了。 真係無乜大不了。

澳洲人也出名laid back, 你有你叻,我有我去沙灘哂太陽。有話澳洲大学不入流,同美英差幾條街,不过Aussies仍然开开心心不求上進地隊啤酒。

Yanamami 發表於 20-11-24 13:35
其實我又觉得無乜野……

有句笑話:White men don't jump. 好似奧運某尐項目,某种族人係特别出色,咁学 ...

呢個都係港式思維,一定要十項全能。  人生只要一樣好叻就好夠啦。

作家,音樂家,畫家,廚師都唔使數學叻。

例如,做廚師,最重要一定係煮好食嘅嘢,識基本加減數,識做生意就得啦。

harrypotter0118 發表於 21-5-7 04:55
澳洲人不重視數學

小時候數學老師話中國有乘數表,心算好快,比外國人更適合讀數學物理,跟著舉例楊振寧,丁肇中等著名物理學者,那時心情十分興奮,哼!民族奮起了。

隨著年紀漸大,自己亦選擇了理科工程,發覺突破嘢唔係關乎數學能力,係創意和天馬行空嘅思維。歷來突破包括Computer, Semiconductor, Internet, GPS, Cellular network, iphone(智能電話和營運模式),CDS, ebay/Paypal/Facebbok (商業模式), quantum mechanic 等等。最近mRNA(DNA應用)亦係一種突破,不過有冇後遺症就不在此討論了,所以有時見到仍然有人推崇印度雙位數乘法,只能笑而不語。

雖然唔同意模式和評核方法,我係少數覺得以前的通識科對學生係有用嘅,喺傳授為主體嘅本地教育模式下,可以令學生視野和思維提升,利大於弊。

akys 發表於 21-5-7 12:49
小時候數學老師話中國有乘數表,心算好快,比外國人更適合讀數學物理,跟著舉例楊振寧,丁肇中等著名物理 ...
小學生係易 tum D
或者老師想睇下有無同學舉手問:識用計數機係咪好適合做大科學家?

其實要將普通學科加入新時代國家內容,都需要突破思維、天馬行空。

akys    發表於 21-5-7 16:53

akys 發表於 21-5-7 12:49
小時候數學老師話中國有乘數表,心算好快,比外國人更適合讀數學物理,跟著舉例楊振寧,丁肇中等著名物理 ...

我覺得創意,突破思維不會在課堂上學到的,反而在家庭教育,日常生活環境,一些另類Mentor,耳濡目染之下才有較大機會!

我晤開名,我聽過一個校長在大庭廣眾講,我容許學生挑戰領袖生,老師,主任及他自己-校長,但係要有論點及意義!

兒子在一次早會,大庭廣眾舉手挑戰他的觀點及說法。他可以靜一靜,立即道歉,收回之前的說話。在兒子心目中這個口水多過浪花的校長,立即肅然起敬,多了不少尊重!

ANChan59 發表於 21-5-19 17:26
我覺得創意,突破思維不會在課堂上學到的,反而在家庭教育,日常生活環境,一些另類Mentor,耳濡目染之下 ...
Ronnie?

Yanamami 發表於 21-5-19 21:58
Ronnie?

PM你了。

Yanamami 發表於 21-5-19 21:58
Ronnie?
口水多過浪花梗係上一任啦

我覺得創意,突破思維不會在課堂上學到的,反而在家庭教育,日常生活環境,一些另類Mentor,耳濡目染之下 ...

呢間出嘅人林林種種,唔係淨係成績,有佢嘅一套。

但唔係個個家庭都能提供以上栽培,或者能參與學校ECA等活動。好記得讀大學時有一個同學從小完全唔睇新聞,報紙只看娛樂版,發覺思維十分狹窄,完全脫離社會。

書本唔係教實際操作,而係教一啲Fundamental嘅方法,冇家庭培育,冇學校文化或主動參與ECA者都能學些概念或方法,待出社會後各自修行。有啲嘢年紀大咗好難改,細啲學會將來會容易上手。

akys 發表於 21-5-21 00:00
呢間出嘅人林林種種,唔係淨係成績,有佢嘅一套。

我欣賞嘅就唔係成績,有些另類的培養比幾多星星,狀元可能更重要!

akys 發表於 21-5-21 11:59
但唔係個個家庭都能提供以上栽培,或者能參與學校ECA等活動。好記得讀大學時有一個同學從小完全唔睇新聞, ...

我明白,只係想提醒大家創意不在閱讀及書本,操卷及星星而已。