用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 因為疫情會取消面試?
go

因為疫情會取消面試?  

自行階段直接睇成績收生?

反正有教局次第作為參考,根本無需面試和呈三喇

瘟疫閒閒哋都要半年之後過風頭喇有解藥的情況下

今年6年級真係好難忘,社會運動、肺炎,好多活動取消哂,呈三唔知考唔考到呢?

SiuBBee    發表於 20-1-27 09:33

PTL_L 發表於 20-1-25 17:10
今年6年級真係好難忘,社會運動、肺炎,好多活動取消哂,呈三唔知考唔考到呢? ...

書都教唔切,我估呈三考唔到。

有心理準備只計呈一及呈二
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

PTL_L 發表於 20-1-25 17:10
今年6年級真係好難忘,社會運動、肺炎,好多活動取消哂,呈三唔知考唔考到呢? ...

更刺激的應該在後面,好快
願世界和平快來

回覆 gracelam 的帖子

記得剛死去的科大小朋友是1997年的寶寶、2003年沙士冇得行畢業典禮,2020年我哋的老鼠寶寶又係多事之年,希望都可以大家平安喜樂,快樂成長!

回覆樓主:

面試唔知會延期定取消,肯定超煩。
仲要趕在3月尾公布。。。嘩,諗下都暈。

我仔兩間自行在2月初至中,相信要改期

gracelam 發表於 20-1-25 17:12
書都教唔切,我估呈三考唔到。

有心理準備只計呈一及呈二

SARS 都係差唔多時間, 上次有冇取消呈三?有部份自行中學3月後才面試,希望到時候冇事啦

apap08 發表於 20-1-25 17:40
SARS 都係差唔多時間, 上次有冇取消呈三?有部份自行中學3月後才面試,希望到時候冇事啦
...

有人提過當年SARS只計呈一及呈二,冇呈三。

apap08 發表於 20-1-25 17:40
...

當年五百多間無呈三 137間有

https://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2003&month1=7&day1=15&year2=2003&month2=7&day2=15&category=all&id=20030715a01&keyword1=&keyword2=

由 於 沙 士 關 係 , 小 學 由 三 月 底 停 課 至 五 月 初 , 教 統 局 決 定 取 消 第 三 次 呈 分 試 , 派 位 以 首 兩 次 呈 分 試 的 平 均 成 績 計 算 , 而 只 有 一 百 三 十 七 所 在 復 課 前 已 進 行 呈 分 試 的 學 校 , 獲 准 呈 交 第 三 次 成 績 。 

gracelam 發表於 20-1-25 17:41

當年大部分無呈三 見#11

Poyau 發表於 20-1-25 18:14
當年大部分無呈三 見#11

謝謝你提供資訊

回覆 PTL_L 的帖子

小一雨傘運動,小六又運動加沙士。

gracelam 發表於 20-1-25 17:41

咁當年自行有面試嗎?

Poyau 發表於 20-1-25 18:12
當年五百多間無呈三 137間有

https://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?andor=or&year1=2003&mo ...

無呈三都好大機會, 疫情來勢洶洶, 要消滅都無咁易

Poyau    發表於 20-1-25 20:37

ren 發表於 20-1-25 17:29
面試唔知會延期定取消,肯定超煩。
仲要趕在3月尾公布。。。嘩,諗下都暈。
...

有機會三月尾唔公布, 跟番往年七月先。

下年再行三月公布

mypineapple 發表於 20-1-25 19:43
有機會三月尾唔公布, 跟番往年七月先。

下年再行三月公布

嘩咁又好大劑,好多同學就諗住早公布所以搏高d...咁咪又有排驚驚

chrischeung 發表於 20-1-25 19:26
回覆 PTL_L 的帖子

小一雨傘運動,小六又運動加沙士。

更擔心未幾年輪到自己的小朋友到前線,可能係病毒前線,亦可能係衝突前線

mianyang_99    發表於 20-1-30 09:16

vin105 發表於 20-1-25 19:40
咁當年自行有面試嗎?

要問下呢度D前輩,當年我仲未有小朋友