用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 傳統&國際
go

傳統&國際

有無人可以分享下讀國際學校系咪可以唔駛再外補?國際學校活動教學難度就無跟唔上既問題?
國際學校如果仲要外補咪仲難搵補習社羅?
我諗如果可以唔駛外補,國際學校都未必貴好多啫(emoji)

外唔外補係取決家長的想法和要求,唔係補黎跟上學校課程。更多係學好多嘢,錢多、時間多。

回覆樓主:

IS可能要外補中文睇家長需要
高中考IB每月補習費可以萬計

cheunes1 發表於 20-1-23 21:43
有無人可以分享下讀國際學校系咪可以唔駛再外補?國際學校活動教學難度就無跟唔上既問題?
國際學校如果仲 ...

點解會認為讀書(包括傳統或國際)有補習嘅必要?

回覆樓主:

呢啲睇家長心態。唔少 IS 都會補,有啲甚至英文都補。

Soundervolt 發表於 20-1-24 00:26

點解會認為讀書(包括傳統或國際)有補習嘅必要?

我其實只系衡量緊讀國際系咪真系會好好多,比錢出去會換到乜野,其實我囡依家幼稚園,我諗緊條路要點行啫
傳統就功課量多難度亦高,當然想唔補習啦,但得唔得先?

簽名被屏蔽

我女讀國際,而家初中,從無補過習,因為覺得無需要。

但識朋友仔女讀唔同的IS都有各式各樣的補習和課外活動,可以多至10樣。學術係拔尖式,好貴一個鐘咁教creative writing,使錢倒水式。

cheunes1 發表於 20-1-24 09:49
我其實只系衡量緊讀國際系咪真系會好好多,比錢出去會換到乜野,其實我囡依家幼稚園,我諗緊條路要點行啫
...

如果講錢,睇你係咩類型父母。好錫果種,end up你都係會使家庭相當一部份資源係佢身上,無論佢讀傳統定國際。

好似我女有個幼稚園同學,亞爸講明話有免費點解要交學費云云。幾年下來,個仔咪官校轉直私,大量補習、體藝培養。唔會平過Esf的學費。結論係,你錫佢,有閒錢就會使係佢度。

ar_mak 發表於 20-1-24 14:57
如果我要在你的結論上面再加上一層結論,我認為,你鍚佢,都要佢錫你,更加要比佢知道你係錫佢; 除左錫佢,亦要 ...

做人父母,好多嘢真係身不由己。好似我講果個家長,擺明係香港“叻仔”,算到盡果隻,到最終都係忍唔住,一步一步越使越多。學費係平咗,其他嘢又豪使番落個細路度,一條數。

回覆 ar_mak 的帖子

唔清楚體藝中學。不過好多家長栽培仔女體藝,都係錦上添花的多,唔係想以體藝為主打。

cheunes1 發表於 20-1-23 21:43
國際學校如果仲 ...

Capital Levy 同 Note舊錢可以貴過外補

除咗第一段之外,其餘都唔明你講乜添
不過唔緊要啦,祝你鼠年快樂。做人在盡責之餘,最緊要心甘情願。唔應該委屈自己,逼自己犧牲去栽培小朋友。

越難越要做,一定要好好過日子。
咩呀!我不知幾恨發達呀,你咪講笑

cheunes1 發表於 20-1-24 09:49
...

家長點樣利用本身資源當然冇問題,讀本地課程學校亦唔一定需要補習,部份身邊朋友及我仔本身讀本地學校都冇補習。需唔需要補習其實好大程度上都係家長嘅取態。

補習本身不邪惡,不過份的補習。例如大落後不太多的補底,幾年級,國際定本地也好正常。

國際同本地的分別。是國際一般要求標準較寬鬆,要達標,易過本地好多。

其次係學校家長的習慣,本地要求補習拔尖遠比國際學校多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.