用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-8-11 15:02
咁畢業出來証書係咪一樣架?

係呀,畢業要求亦都係一樣㗎。

熱媽 發表於 22-8-12 10:37
我女都係向QFin呢個方向行,但都好驚怕夠爭,好彩有師姐的經驗之談

加油

chitchit0520 發表於 22-8-18 16:50
Hello, YolandaTam:

爬文睇到呢個帖,但個帖太舊唔可以回應,想借位問下:

你真有心,我自己都差啲忘記咗。
想個女讀呢啲科係想佢有內涵,所謂:以史為鑒知興替。
我有朋友大學讀法律,諗住做大狀,點知無家底無客路,要先喺法援處儲客,好辛苦吓,而且唔能夠揀 clients, 即使明知佢有罪都要揞住良心打甩佢。我自己覺得做人要無愧於心,所以雖然律政處都未必杜絕到,但理應少啲啩。
做博物館,要升職就要專業,修博物館學。例如香港大學校外進修部以下課程
https://hkuspace.hku.hk/cht/prog/msc-in-museum-studies

gundamx 發表於 22-8-26 10:05
Yolanda, 想請問你年輕人在中四至中六時,用那幾本M2和經濟科的練習補充呢? ...

Econ 係佢花最少時間嘅一科。
練習買咗好幾套,但因為 phy chem同兩科數,仲有中文 workload好重,除咗讀 notes 同做功課(係 pastpaper 題目),佢只臨考做呢本。

gundamx 發表於 22-8-26 10:05
Yolanda, 想請問你年輕人在中四至中六時,用那幾本M2和經濟科的練習補充呢? ...

M2 做呢套

gundamx 發表於 22-8-26 10:10
Yolanda,還有物理科有冇補充練習推介呢?🙏🙏

呢幾套都做過,終於還原基本步,操 pastpaper

YolandaTam 發表於 22-8-26 11:23
呢幾套都做過,終於還原基本步,操 pastpaper

Exam builder 淺淺哋,備課用唔錯。
Pearson 嗰套,貫徹中大物理系作風,當數計,理論弱。
Oxford 嗰套可以喺課餘做。
Mastering NSS physics 係當年 AL 神作,但如 Bio 恐龍書一樣,對 DSE 嚟講唔夠針對性,題目 Style 完全唔同。如果同學真係好有心讀好科 physics 甚至大學想讀相關科目例如 mechanical engineering, electrical engineering 等,呢套書值得投資,好幫到諗嘢。

vestzs 發表於 22-9-2 13:07
高中第一日番學, 仲未開始上堂, 就話同人組班補econ, 有無咁迫切需要:ah ...

Econ 新老師,好難講嘅。
Bio 都難講,祝你哋好運。
Chem 係補課補到傻,到 F5,6 再加睇老師之前錄定嘅教學片,無計,課程長,教唔切。

小豬脾 發表於 22-9-2 21:05
Econ新老師係SPCC過嚟,係嗰邊教咗六年,唔知得唔得啦。組班補Econ, 係唔係都係 P Sir?通常F4下學期開始補 ...

Miss Cheung 嘅徒弟 新老師嗎

小豬脾 發表於 22-9-3 00:11
Miss Ho, 已經教咗一年,佢本身讀chem,唔知點解去咗隔離X教bio。新學年開始教F4 chem, 佢係師姐,Miss Ch ...

OIC, thx.
咁中四 Chem 係 Miss Ho 同 Mr Yuen 定係 cwc?

AgnesBB 發表於 22-9-3 00:35
CWC 教F.1-3 Is
Miss Ho 教F.4 Chem
CYC 教F.5-6 Chem

唔好意思,咁 Mr Yuen 係教返數學定係另謀高就呀?

AgnesBB 發表於 22-9-3 00:39
Mr Yuen 教反 maths

明白,謝謝你。

AgnesBB 發表於 22-9-3 00:50
客氣了,師姐校園生活適應了嗎?

佢好開心呀,每次活動/上堂都識到朋友
各位有興趣睇續集: 凡夫俗子在科大商學院生存之道嗎

saetang    發表於 22-9-5 13:30
天兒    發表於 22-9-5 11:03
b3410    發表於 22-9-4 19:35
AgnesBB    發表於 22-9-3 09:44
小豬脾    發表於 22-9-3 08:59

gracelam 發表於 22-9-3 16:12
年輕人入到宿舍嗎?

佢嫌貴,唔住喎。

gracelam 發表於 22-9-3 16:43
咁慳家  

不過好遠吓,頻頻撲撲鄧佢辛苦!

見笑啦。
不過講開又講,雖然唔係咩聰明人,但樸素、節儉、勤力係佢可取之處。
Btw 近排唔知點解有個感覺佢會 major accounting

gracelam 發表於 22-9-3 17:45
繼承媽媽衣缽

唔係呀,我係主修政治副修經濟嘅文人一名,完全唔識會計㗎
做會計嘅係「妹妹頭」網友

gracelam 發表於 22-9-3 17:53
好似係喎,唔好意思搞錯咗

唔緊要啦,好小事啫

回覆樓主:

呢排年輕人回望三年高中,尤其 phy chem 呢兩科同埋老師,又有少少體會。
Phy: 老師脾氣真係唔算好,佢應該係覺得同學好似太過 exam oriented, 即係無心,所以好勞氣。老師其實知道大半班人有出去補習,所以平時講課好多日常生活嘅應用。咁唔係唔好,但以準備考試為大前提之下就即係錯 focus. 同樣,出卷奇怪,係估計大部分同學出去補習,公開試嘅卷已經做到爛,如果校內試出返類似,完全考唔到人。老師根本對公開試要求瞭如指掌,臨考之前教過吓大家點分析公開試題目,如果照佢教嘅思路去諗,完全正確!
Chem: 老師教得好仔細,但以佢嘅速度同埋呢三年因各種原因損失嘅課時,完全教唔晒書,由中五下學期開始已經成日要睇教學片,係每星期要睇四五小時,囫圇吞棗。而且部分同學始終仲係用背誦方式去讀,所以成績差強人意。

‹ 上一主題|下一主題