用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 21-5-20 12:55
仲有兩星期多就大考啦。呢排聽年輕人講得最多嘅嘢有以下三樣:
1)不滿校方遲遲未出考試時間表,佢認為校方 ...
依家都未出到考試時間?

最好唔使考

高中課程的確一下子緊湊好多,特別是所有科目都係自己揀,無咗籍口唔認真讀。而且公開試近在眼前,時時刻刻要保持最佳狀態應戰。

考試後參加一些活動,當俾個大腦休息一下,都好嘅。

YolandaTam 發表於 21-7-6 18:21

多謝鼓勵。
我女今次考試瘦咗5kg
之前疫情網課肥出來的5kg就剛剛好冇咗。

大家保重,我依家最緊張佢健康。

YolandaTam 發表於 21-7-14 11:40
Predicted Grade 派彩啦!括號內係名次
中文4 (6x/16x)
英文 4 (12x/16x)
女仔理科人!好叻   

YolandaTam 發表於 21-7-14 12:20
過獎
係英文要加把勁囉。
英文好易追,中文先係最驚。不過已經有4,可以放心。

YolandaTam 發表於 21-9-10 15:04

多謝鼓勵,我都驚訝佢比我所估計更加成熟。
多謝你的分享,見到女女的成長越來越思想成熟,自我管理也越來越成熟,而且體會到公開試前的氣氛和節奏。

覺得我自己可能都係干預過多,子女還是有些依賴,諗嘢唔夠成熟。將來條路點行,應該交俾佢哋自己決定。

YolandaTam 發表於 21-10-6 18:13
中五下學期有一日佢突然間同我講,佢同個 fd 組隊參加咗 JA trade challenge。
呢個係一個商業企劃比賽,佢 ...

目標明確,興趣推動,好勵志

YolandaTam 發表於 21-11-6 15:50
Um… 校方話如果攞嚟報大學呢,會出過 「合理」啲嘅 pg
再request多次PG?

YolandaTam 發表於 21-11-6 16:05
對比 pg 同 5 率,佢學校俾 pg 偏緊, 數理尤其嚴重。
唔太介懷啦,佢同啲戰友吹水,大家都話語文,尤其中 ...
PG太低,會唔會影響報海外大學?
點解學校PG唔俾一個最準確的分數

YolandaTam 發表於 21-11-15 16:32
壓力病嚟啦,甩頭髮,經期亂  可惜食中藥會嘔,去髮型屋亦無時間。
前額側邊有一撻仔大約 2cm 位 ...
多休息呀!保重身體!自己放自己一日假,出去玩/減壓

YolandaTam 發表於 21-11-16 13:12
唔⋯⋯
總覺得比起現有校訓,no pain no gain 更適合本校作為校訓。
深刻體會到希望捱過最後一年,將來回頭望,可以笑對人生

aa06 發表於 21-11-17 02:12
回覆 YmOra 的帖子

你囡囡開夜車開到幾點?下晝有冇補眠。
儘量不要開夜車。深睡眠幫助記憶,平時用功溫書,靠夜晚深睡眠加強鞏固,效率最高。
補覺雖然可以減少疲倦,不過效果不如完整的睡眠。

YolandaTam 發表於 22-1-14 11:59
光陰似箭,今日係年輕人中學階段最後一日上課。
呢幾日堂堂啲同學都影相留念,年輕人話笑到僵硬。
呢幾日大 ...
加油!臨門一腳,祝超水平發揮,DSE好成績,入到心儀科目。
囡囡思想越來越成熟,見到一路的成長,好感慨。

年輕人加油,祝好成績

Fluffy9623 發表於 22-5-9 16:42
謝謝大家!咁真係要諗清楚轉唔轉。
試下考SPCC,chem任揀,除非自己唔想。幾乎人人有讀

YolandaTam 發表於 22-6-24 17:52
講起名次又引申多一樣嘢,就係四大主科啲分數咬得好緊。
例如 下圖所示LS, 高平均分 9 分,已經係 33 名。 ...
成績表好詳細,方便根據以往DSE成績估分數

YolandaTam 發表於 22-7-19 11:17
發惡夢,真係唔奇呀。
今日係最難過嘅,大家加油,明日就知分曉啦!
...
可能今晚已經知道。
祝好成績!!

HYS今年出咗狀元吖!

祝年輕人好成績!

恭喜!!一直關注樓主post , 好多分享和經驗。
好好的成績,希望上訴成功多一粒星

chitchit0520 發表於 22-7-20 23:17
真係?
好啊!多謝提點
適合你哋
‹ 上一主題|下一主題