用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 分享:凡夫俗子在直資女校生存之道
樓主: YolandaTam
go

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 21-1-4 18:09
讀研究院好啲
依家諗返轉頭,真係讀書的日子最開心,無憂無慮。
捨不得畢業

YolandaTam 發表於 21-1-31 10:39
呢輪網課, phy 老師多咗叫同學答問題,年輕人答到幾次,開始冇咁驚老師,甚至約 quiz 時夠膽出聲講,話同  ...
不過HYS近年physics成績好好,換咗老師?
同學自己叻?補習搞掂佢?

YolandaTam 發表於 21-1-31 12:49
同一位老師。但呢兩年唔知點解完全唔係師姐家長口中「刀子嘴 豆腐心」,反而鬧到啲同學冇晒自信心兼怕晒佢 ...
大概唯一的解釋就係。。。。。更年期或者老師自己都唔適應網上教,又擔心佢哋成績,忍唔住,一味鬧。

是否向學校反應下?鬧幾句冇所謂,搞到年青人無自信就唔好。

YolandaTam 發表於 21-1-31 19:15
佢學校成個教法,嗰種催谷,完全以升大學神科(特別醫學院)為目標。我覺得會培養到績優學生, ...
印象中小學都係好谷。可能適合跟規矩,擅長考試的同學

YolandaTam 發表於 21-1-31 22:24

同意。
總體來講重視KPI成績,都會有類似問題。不過諗下,全世界都有呢個問題。例如Steve Jobs,Bill Gates  這些天縱奇才都經歷過休學/退學

medicine 發表於 21-2-1 08:33
點溫書?就甘教教就得的話,豈不是開"補習天后社"立馬揚名立萬?
我估佢應該係免費的,有心幫DSEr

medicine    發表於 21-2-1 12:55

Azzurro 發表於 21-2-2 09:57
弱弱一問
如果 HY 是這樣的教學方法,其他同級別的學校教學是不一樣的嗎?
...
大多重KPI的津校都是類似風格。不過通常只操成績一樣,HYS就要兼顧體藝,所以可能更加辛苦。不過如果捱到,就鐵人一個
HYS校長也一向反復劃重點,入來就要打得,捱得。

YolandaTam 發表於 21-2-3 12:14
你講嘅喺高中適用。
但初中,年輕人三年都係普通班,嗰啲科學比賽老師完全冇提,但年年有出隊, ...

的確係精英文化。

我也聽聞你哋學校精英班資源好d.

我哋就唔分精英班,雖然分set? 不過是為了大家進度/程度不同,資源投入一樣,甚至有特殊需要的同學師資更多。聽聞到了高中,IB班據說勁人老師多。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-3 12:57
我仔學校一樣冇分精英班,校長話個個同學都係精英,學校重視每一位同學 ,當然大家都知道成績最好嘅同學通 ...
M2太深,水平唔夠讀唔到

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-3 13:01

mcl203 發表於 21-2-6 12:17
唔分精英班,分咗精英set ~~~
分set係為了分不同程度,師資資源一樣,冇分別。甚至可能普通set老師更加教的好。囡中文在top set越學越差,一直包尾。出來普通set之後,反而進步好大,去到top set 中游水平。

cafeva 發表於 21-2-6 16:00
請問係咪晤同set試卷一樣?
試卷完全一樣,公平嘅

Yanamami 發表於 21-2-6 19:45
期待佢二女讀女校後再分享,可能會有不同体会都唔定,始終唔同学校会有唔同風格。 ...
細女好鐘意女校小學,氣氛活潑鬼馬,個個都好玩得,大膽過男女校。日日期盼返去學校,就算返去考試都好。

Yanamami 發表於 21-2-6 20:43
呢个都係我女除校服外選校原因之-,佢話男女校有尐“闷”~
話時話,幾時考編班試?
...
未升中學,明年。
男女校女仔斯文d,不過都唔算悶都可以玩的癲。

不過學校比較注重面子,同學也有名校光環在身

cafeva 發表於 21-2-6 21:03
咁教材工作紙功課一樣嗎?
有部分有分別。不過top set教多咗果d唔會考。

cafeva    發表於 21-2-7 19:49

Yanamami 發表於 21-2-6 21:05
边间学校唔注重面子呢?
見係中学交流見你,以為今年添……咁又要等多年先有你既分享。
...
我想大家多問D問題,可以提早做功課。

Yanamami 發表於 21-2-6 23:43
多问尐问題都要有人答到先得……有時未必敢答,会俾人challenge. 就等你細女升中後由你答,你可信 ...
其實唔少熱心EK家長都幫手答咗好多問題。對選校幫助很大

Yanamami 發表於 21-2-7 11:52
可惜我地中学部水靜河飛,無乜在讀家長出現。
我覺得可能係媽咪多,大家比較謹慎。

####hung 發表於 21-3-4 14:21
回覆 Yanamami 的帖子

希望我無理解錯😅
今年分班試是否比較遲?印象中往年3月前考咗

oliverkan 發表於 21-3-10 00:27
回覆 oliverkan 的帖子
嗯,有道理。可能自行公佈之後還有一輪轉轉椅,學校希望大部分同學埋位再考分班試。

YolandaTam 發表於 21-5-1 12:27
S5 下學期,越嚟越有準備公開考試嘅氣氛。Chem Phy M2 補課已成常態,每科功課量都多咗,尤其 Chem,今個星 ...
睇到我都開始緊張!無論如何,到了呢個階段, 身體最緊要,一定要保持足夠休息,適當運動,否則擔心捱唔到。
我女復課後都係極速減磅,開始慶幸之前停課有d儲備。
‹ 上一主題|下一主題