用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 剛升中一, 開始跟不上進度, 應怎麼辦?
go

剛升中一, 開始跟不上進度, 應怎麼辦?

揾那補習合適?找補習社,還是私人補習?
好擔心啊! 怕她沒有心機讀。  
主要: 中作, 數學和科學
又想針對她的弱項, 但又想操練。

siufa 發表於 20-1-22 15:22
又想針對她的弱項,但又想操練,其實係有衝突既。如果有明顯既弱項,針對弱項去改善係唯一既方法,呢啲補習社大班係幫唔到手既(大班一定無可能有針對性),而且可以越搞越差。

而家其實佢情況係點呢?呢幾科係相對其他科差少少定係真係差呢?高中有冇可能揀理科呢?

你有無瞭解清楚呢其實?佢響班/級度係咩位置?距離mean遠唔遠?中作我哋正常分係5X喔!68以上老師話係5**佳作。

要搞清楚

唔掂係點樣唔掂?唔合格?低分?排名如何?
基本上得數學同英文係可以繼續高分(9X 就應該唔可能,8 字都算高)。中文作文冇人會攞到 80 分,7 字已經非常高,6 字中上。

數學係可以大班操練,但中作同科學就難大班操啲。睇下中文科老師肯唔肯同你每月改多一篇作文。

回覆 siufa 的帖子

謝謝大家的見意。暫時未見班主任。她未能適應中學全英語教學。唉!真係擔心。
放學後的時間不夠用,你們的温習做功課時間怎安排?

SFLai_FB 發表於 20-1-23 11:13

謝謝大家的見意。暫時未見班主任。她未能適應中學全英語教學。唉!真係擔心。

我女盡量喺學校做晒功課,返屋企操練。因為立心揀理科,暑假已讀定來年數同 IS。歷史科,每堂之前睇一睇教科書。地理主要學校派筆記教,無法預習,只好煮到埋嚟就食。

回覆 YolandaTam 的帖子

好好啊!我正想啊囡係咁,她好像未明白要這樣才能保持成績。應該怎樣做才對?我常常提又好似比太多壓力她。怎樣才可令她自覺,我知她今次考得差亦不開心。

siufa 發表於 20-1-23 11:42

好好啊!我正想啊囡係咁,她好像未明白要這樣才能保持成績。應該怎樣做才對?我常 ...

父母係年輕人最佳嘅啦啦隊同顧問
啦啦隊: 鼓勵佢,有努力過就有小禮物。平時除咗鼓勵佢外少啲出聲,煮多啲好嘢佢食,如果佢有健康嗜好,請大力支持。
顧問:引導佢諗自己高中,大學,以至成年之後人生點過。佢有咗目標,不論幾難達成(我女志願係讀計量金融/風險管理之後入金融界)都陪住佢。年輕人只要有目標,肯付出,成個人會脫胎換骨,俗稱開竅。遇上困難,一齊設法解決。

YolandaTam 發表於 20-1-23 11:28
我女盡量喺學校做晒功課,返屋企操練。因為立心揀理科,暑假已讀定來年數同 IS。歷史科,每堂之前睇一睇教 ...

我女一有時間就玩手機,真係唔知幾時才開竅

回覆樓主:

一至五一般沒有時間溫習,溫習都放在六日和假期。像小學那麼測考前才沖刺肯定行不通,先搞定時間安排。必要的是減少活動,如果成績追不上。

SFLai_FB 發表於 20-1-23 11:13

如果係英文底子弱,唔係補習同做練習就可以改善成績,因為会有骨牌效應,要对症下葯。

siufa 發表於 20-1-23 11:42

好好啊!我正想啊囡係咁,她好像未明白要這樣才能保持成績。應該怎樣做才對?我常 ...
所有上到中学成績好既都係自觉,佢自己想自己好。首先要令佢明白,讀書係佢自己責任,唔係為向父母交代,係為自己。明白就会為自己打算。

針對改善孩子的弱項是打穩根基的絕對方法,而操練只是响明瞭課本內容後的熟練動作。你要把小學嗰套操習作掉下,升到中學要先明白後操練。

Yanamami 發表於 20-1-27 07:15
如果係英文底子弱,唔係補習同做練習就可以改善成績,因為会有骨牌效應,要对症下葯。 ...

係呀,當初真係白擔心一場。上學期無考試,派咗統測成績,阿女英文都全級中間,除咗數學同普通話,其他科都唔錯呀,睇嚟佢幾適應英語教學

little_yolky 發表於 20-2-9 23:51
係呀,當初真係白擔心一場。上學期無考試,派咗統測成績,阿女英文都全級中間,除咗數學同普通話,其他科 ...

早話你杞人憂天……仲成日講咩留班,边有禁易俾你留?

洋蔥頭媽咪    發表於 20-2-10 09:49

Yanamami 發表於 20-2-9 23:54

中文仲好,果然睇書多有著數,小學同中學既中文佢真係好似行過去咁易,文言文一D問題都無,太好了。最令人震驚係中史咁低分,但個grade又OK喔。而GEO咁高分,但個grade又同中史一樣

MrBeast    發表於 20-2-10 09:27

little_yolky 發表於 20-2-9 23:51
係呀,當初真係白擔心一場。上學期無考試,派咗統測成績,阿女英文都全級中間,除咗數學同普通話,其他科 ...

反而數學科成績我睇到時覺得好大驚喜,當時人就覺得中文科成績好驚喜...... 其他科預料之中,無大驚大喜

兩科都係佢唔鐘意嘅,一做呢兩科功課就吟吟沉沉...... 佢個人都係要有壓力(功課壓力)先做得好

gigayan 發表於 20-2-11 22:00

反而數學科成績我睇到時覺得好大驚喜,當時人就覺得中文科 ...

我阿女無驚嚇已經係驚喜

乜你女女都唔鍾意數?我以為佢係理科人。

Yanamami 發表於 20-2-9 23:54

佢班好似有唔知一個定兩個留班,成日嚇佢哋丫嘛⋯⋯

佢哋話,上學期D嘢好淺,所以鬆咗,下星期D嘢深,就跟唔上了。