用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人同我有同一個煩惱, 有個鍾意畫公仔嘅小朋友 ...
樓主: mimi1102
go

有冇人同我有同一個煩惱, 有個鍾意畫公仔嘅小朋友

jli008 發表於 20-1-18 23:54

忘记了若看到保存的东西拿出来,可能都記得番。所以保留最爱 ...

剛剛我老公執野, 我都叫佢唔好掉, 叫佢留番晒佢  

asweetmom 發表於 20-1-19 16:50
叫產生問題那個人解決問題,反正你的方案他不接受。

可惜產生問題果個人唔覺得有人問題呢

回覆樓主:

我係另一種煩惱,就係不斷寫,見到有紙就寫字,寫到一櫃都係手稿。

一直有 keep,scan 都嫌煩。小學作文得返呈分擺 portfolio 嗰兩篇咋,心痛其他搬屋 dum 曬冇 keep 到  

呢啲係好回憶,要好好收藏,否則二十年後想睇都冇機會了。睇下有冇啲儲物櫃盒,擺幾粒臭丸,擺好畫之後放上櫃頂/桌下之類。

1998Ruby1998 發表於 20-1-19 22:59
我係另一種煩惱,就係不斷寫,見到有紙就寫字,寫到一櫃都係手稿。

一直有 keep,scan 都嫌煩 ...

以前佢細個果啲, 好多時我都好狠心地掉左, 但佢越大個, 劃得越靚, 我就開始出現唔捨得, 有時佢放到周屋都係, 我嬲到會話幫你掉曬落垃圾桶, 但係最後都係同佢收番埋

mimi1102 發表於 20-1-17 16:52
你講得好啱, 佢就係好多"任意畫作", 零零碎碎, 真係唔知點處理, 試過放入file, 但佢又唔只畫落"紙", 唔可 ...

通常我都留一些佳作,或值得紀念的作品,用file或盒收藏起來,太零碎或亂畫的都掉進垃圾桶。我女兒也左畫右畫,堆滿書枱上,問她留不留也是多餘,但從不記得畫過什麼!

Cheeselover 發表於 20-1-20 07:13
通常我都留一些佳作,或值得紀念的作品,用file或盒收藏起來,太零碎或亂畫的都掉進垃圾桶。我女兒也左畫 ...

如果我想掉嘅, 一定唔可以問佢, 因為佢一定話唔可以掉, 但掉左, 佢又真係冇再問起, 除左寫書。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ar_mak 發表於 20-1-21 19:32
假設你就係果1/3喜歡學習既人,然後就去說服其餘2/3唔喜歡學習既人,你地係應該要喜歡學習既. 點解我咁鍾意你 ...
難得仲有人有耐心同個啲9唔搭8的講野,不得不畀個讚你。

mimi1102 發表於 20-1-19 18:45
可惜產生問題果個人唔覺得有人問題呢

告訴他個人興趣不能凌駕一切,别人沒義務為他個人興趣洐生的問題買單。你覺得丟了可惜,可是他也不是每一張都佳作值得收藏。

我囝都係勁鐘意畫公仔, 不過佢成日都係畫果類型, 畫到密麻麻~ 我覺得好似"九龍皇帝" 果D字咁!

佢連轉堂時間都要畫下!

我女都係好鍾意畫畫,佢又係畫落A4紙又有、用啲草稿紙寫封信加畫埋公仔送俾我又有。我有一個盒全部放晒佢啲作品入去,我女自己有時攞返出嚟睇會好開心(emoji)

回覆樓主:

我影下D 普通的你soft copy , 特別靚才保全