用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 阿氏保加症
樓主: gilgil39
go

阿氏保加症 [複製鏈接]

回覆樓主:

我仔初小,固執自我,情緒大起大落,我一直都以為只係普遍的港孩問題,以為耐心啲可以教得好,佢無語言發展障礙,學習業成績中上,有社交,但老師叫我帶他看精神科,結果,醫生同我小朋友傾咗唔夠十句,就已經話好明顯係亞氏,無做問卷,亦未問我詳情,咁就已經睇得出...
醫生話其實無咩可以做,上訓練班的幫助亦不太大,只係叫我接受他的性格,唔知係咪真係咁...

playfulkids 發表於 20-1-21 14:24
其實都有好多可以做既,例如令佢明白其他人既感受、想法等等,都可以幫助到佢社交上面同其他人既相處既,而情 ...

其實佢明白㗎...
當佢正常嘅時候,佢會同你講,佢明白自己唔啱,下次會怎樣怎樣改善,佢會學習冷靜,每次聽到都好欣慰,以為佢終於大個仔識諗...
但話口未完,一有小小事情刺激到佢,佢就什麼都忘記了,完全失控, 同佢講什麼都聽唔到,火山大爆發....

回覆樓主:

我好想知佢哋第日大個咗情緒控制是否會改善?
屋企人就話包容佢啫,出到街....  同其他小朋友玩,只要遇到個多咀少少的小朋友,就出事
我接受到佢固執古怪,但就好怕佢同人有衝突,所以想知其他同樣情況的小朋友上到高小/中學的情況會係點....

gigilovesnoopy 發表於 20-3-26 14:46
係會改,不過要專業人士幫助。

我細路在小六確定係亞氏同ADHD,在升中一暑期間,密習見心理學家,情緒開 ...

謝謝分享。

我已有私家醫生的確診信,打算等疫情過後去排政府兒童精神科,唔知政府精神科係咪都係見心理醫生,定係安排上訓練班?
‹ 上一主題|下一主題