用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY Summer Program-HKU
樓主: MommyBB
go

CTY Summer Program-HKU  

回覆樓主:

請問今年CTY summer camp 有HKU site嗎?

回覆 JenLau88 的帖子

今年CTY 無在香港攪

kinder.bb 發表於 23-2-6 16:59
回覆 JenLau88 的帖子

今年CTY 無在香港攪

謝謝

回覆樓主:

今年有冇人會飛去美國參加camp,我女得14歲,有冇伴啊

回覆 charlene媽媽 的帖子

我仔會呀, 佢第二年去
你女已經報咗? 係邊個session?

回覆樓主:

還沒報呀 你呢

回覆 charlene媽媽 的帖子

已報 LMU @ LA

CTY原來有獎學金申請,有冇人參加過? 學校比左份FORM我仔填。唔知難唔難申請

請問是不是做了網上SCAT,合資格就可以報網上或overseas課程?

bbroy 發表於 23-3-19 14:18
請問是不是做了網上SCAT,合資格就可以報網上或overseas課程?
每一科包括網上及Summer Program都有唔同分數要求, 做咗SCAT 後, 取得分數後, 再報課程.

kinder.bb 發表於 23-5-12 09:07
每一科包括網上及Summer Program都有唔同分數要求, 做咗SCAT 後, 取得分數後, 再報課程.  ...

Thanks!

kinder.bb 發表於 23-5-12 09:07
每一科包括網上及Summer Program都有唔同分數要求, 做咗SCAT 後, 取得分數後, 再報課程.  ...

剛剛這個四月底考了SCAT, 說人文和數學都可以修advanced 課程,我們計畫明年暑假飛去美國參加summer program, 請問在申請summer課程時,他們會不會比較scat分數擇優錄取

xilihoo 發表於 23-5-30 21:20
剛剛這個四月底考了SCAT, 說人文和數學都可以修advanced 課程,我們計畫明年暑假飛去美國參加summer progr ...
會, 佢哋會以一個星期為一期, 當這個星期已超額報名, CTY 會已分數排, 高分優先取錄.
如果你有心儀科目, 又真係決定參加CTY暑假課, 可以早啲報名, 應該一月已開始報名, 機會都大啲.  

kinder.bb 發表於 23-5-31 08:25
會, 佢哋會以一個星期為一期, 當這個星期已超額報名, CTY 會已分數排, 高分優先取錄.
如果你有心儀科目, 又 ...

謝謝您的建議,因為verbal分數剛好達到Advanced分數線,擔心選不上喜歡的課程,我們更多想修人文方面的課程,數理可以在HKAGE或大學的DP課程滿足

xilihoo 發表於 23-5-31 08:56
謝謝您的建議,因為verbal分數剛好達到Advanced分數線,擔心選不上喜歡的課程,我們更多想修人文方面的課 ...
如果早啲些報, 機會一定多啲.
另外, 到CTY Campus 上, 又是一個不錯的經歷, 嘗試一個人去處理日常問題, 更有機會遇上來由世界不同地區的小朋友, 都好開心.  我仔上年去完, 今年要去!   

kinder.bb 發表於 23-5-31 17:13
另外, 到CTY Campus 上, 又是一個不錯的經歷, 嘗試一個人去處理日常問題, 更 ...

叻仔(emoji)

kinder.bb 發表於 23-5-31 17:13
另外, 到CTY Campus 上, 又是一個不錯的經歷, 嘗試一個人去處理日常問題, 更 ...
可以去的是否讀國際學校?第一次去係幾多歲?
我們讀津校,好想去但未放暑假 …

醒目開學勳章 貢獻勳章

SCAT 其實係兩份卷,測試語言同數理能力,有成績後,分別會睇到合唔合資格報語言/數理嘅科目 (課程嘅兩大分類)

我聽前輩分享過CTY summer camp 嘅經歷,非常支持俾孩子玩一次,但因為"留宿"有年齡限制,所以當時前輩係建議讀中學先去玩,可惜一切準備好就嚟個covid,搞到無得去...  仔都升大學喇!
恐龍家

請問各位,今年港大有冇同CTY合辦Summer course? CTY美國的課程三星期要十萬以上,year 11, 有冇人玩過,感覺值唔值? 今個暑假有甚麼summer course推介? 謝謝!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊