用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY Summer Program-HKU
樓主: MommyBB
go

CTY Summer Program-HKU  

planetearth 發表於 20-3-5 15:05
我仔G7(中一), 我由淺入深揀比佢讀, 上過pre-Algegra 等的,按他當時程度, 而家上緊Algebra I. 我覺得數學要 ...
我仔都是中一.  
由於佢好少做課外練習, 平時都係做下學校功課就算, 但我見佢Algebra 唔算好扎實, 如果有D regular 而又有系統的練習要佢交, 訓練多D 思考應該會好點.  呢排停課, 我見佢自學各科, 都OK.  如果CTY 的課程內容能令佢思考得好D, 我都覺可以省回出去補習的時間和錢.   

中一上Algebra I , 是MC, 定係要STEPS?  我比較喜歡要STEPS.  

b3410 發表於 20-2-20 11:10
i see.
咁真係去美國好D,課程選擇又多。飛就好簡單,落地,送機都有CTY負責。不過今年暑假好擔心疫情還沒 ...
今年真係報唔過, 疫情存在太多變數.

pharaoh 發表於 20-3-5 15:37
我仔都是中一.  
由於佢好少做課外練習, 平時都係做下學校功課就算, 但我見佢Algebra 唔算好扎實, 如果有D  ...

我覺得CTY課程主要是要佢學習必需的常規數學基礎課程, 幫助思考一定有, 一般數學都會幫助思考, 你可以自己間中比D超深的數學題比佢唸爆頭, 答唔到正確答案唔緊要, 要佢攪盡腦汁.
So far我見到都系MC, 但MC都要思考, 有D好tricky. 用練習簿寫低每條Steps 是我自己要求他做的, 我說要檢查他是否真正識及明白concept. 這個我覺得這樣幾好, 我建議你可以要求他寫低steps. 男仔有個缺點, 做數學會跳Steps, 我就要train佢寫steps, 這樣學校考試也會高分. 有時學校考試, 佢會無理地話, 一睇就知道答案, 點解要寫steps, 寫gam多字, gam麻煩, 唉... 我就話你唔寫steps, 老師點知你識唔識...佢完成目標我會比D獎勵佢, 例如完成左買個game比佢, 如果個Course太長, 就可以做完一半比個game佢, 完成又比多個games佢. 或者買波鞋比佢(波鞋是必須品, 只系買對貴小小的比佢). 佢好開心, 動力大左. 另外更開心自己學到好多新野同深野.

b3410    發表於 20-3-5 18:28

CTY 的online courses 好有系統,不是HKAGE可以比較;但就好似上面有位家長咁講,好有燒錢感覺,所以我仔在Y9開學不久完成了Honour Geometry 就停下來。
國際學校IB課程的話,Y9之後好忙,課外活動 assessment 已令學生透不過氣,所以要取捨。

planetearth 發表於 20-3-5 16:18
我覺得CTY課程主要是要佢學習必需的常規數學基礎課程, 幫助思考一定有, 一般數學都會幫助思考, 你可以自己 ...
好方法

b3410 發表於 20-3-5 12:32
我自己冇試過CTY online math.  不過我覺得HKAGE都有algebra 之類的網課,免費添。所以數學online主要在HKA ...

我仔仔啱啱俾 CTY 收咗,乜都唔識,想問下學分係咪對高年班先有用?佢而家得grade 2 係咪 d 學分或成績係冇用?

都敏俊C 發表於 20-3-6 02:46
我仔仔啱啱俾 CTY 收咗,乜都唔識,想問下學分係咪對高年班先有用?佢而家得grade 2 係咪 d 學分或成績係 ...
yes, 中學生,打算去美國升學

Radiomama 發表於 20-3-5 20:19
CTY 的online courses 好有系統,不是HKAGE可以比較;但就好似上面有位家長咁講,好有燒錢感覺,所以我仔在 ...
你仔仔由邊個MATH COURSE 起步? 有無報過 "problem-solving in Algebra" ? 我看了佢地簡介VIDEO, 發覺內容都幾唔同 .

我仔小二時考了SCAT, 不過今年小三先參加online course, 見而家停課咁得閒,佢報Grade 5數學,俾咗3個月錢,一個月已完成,可以用剩下兩個月報埋grade 6 Maths 同其他,用盡果3個月佢。佢好鍾意呀,自己約美國tutor 問嘢,上weekly class 仲早過我起身,完全自己搞掂冇理過佢。

pharaoh 發表於 20-3-6 17:04
你仔仔由邊個MATH COURSE 起步? 有無報過 "problem-solving in Algebra" ? 我看了佢地簡介VIDEO, 發覺內容 ...

我仔從Y3 summer 開始上,當年由Grade 4 maths 開始的,報讀了不同課程。
完成課程後有cert和evaluation, 但一直我們沒有申請official transcript, 未來報大學時也未必會,因為都是Y9之前的事了。美國大學一般睇中學最後四年的成績和活動表現,即Y10-13, 所以如為考大學,太早部署無乜用;如為増長知識,有鬆動錢和孩子有紀律去學習,則無妨。

Radiomama 發表於 20-3-6 21:02
我仔從Y3 summer 開始上,當年由Grade 4 maths 開始的,報讀了不同課程。
完成課程後有cert和evaluation,  ...
係呀, 只是為了增長知識,加強佢對不同題形的思考和訓練, 佢除了做學校功課的數學題, 就無咩其他練習做, 見這類course 可build up self-learning skill 都唔錯, 無咁快諗大學。

Radiomama 發表於 20-3-6 21:02
完成課程後有cert和evaluation,  ...

非常認同你所講, 美國大學唔睇CTY嘅course的.D學分頂多係waive for 高中某些課程. Year 9後的CV才是戲肉.

year 7-year 8用CTY來kill time就幾好.我家大孩子year 7才考CTY, 之後就同時1個humanity + 1個maths咁上, 無間断上咗9個定10個咁上下就停了.
year 8 打後, 閒時去參加下地區性/國際性嘅各類比賽見識下和學會同其他人合作更好.

考名U要拎超級大賽才可能有少少用,突出下自己, 例如各類International Olympiad, 或者自發某D bright ideas. 我見每期SET嘅newsletter入面都有介紹SET member贏了什麼國際獎, 發明咗D乜, 甚至發起什麼community projects. 好全面發展的.

tiffany168168 發表於 20-3-6 20:16
我仔小二時考了SCAT, 不過今年小三先參加online course, 見而家停課咁得閒,佢報Grade 5數學,俾咗3個月錢 ...

見你咁講, 我又想起CTY這項“德政”

佢好似舊時D美容院咁要個客買product自己用, 買佢3個月用唔哂係可以留起D剩餘日子, 在限期內再報就可以用埋佢,之後才再俾錢. “學店本色”中算係有D良心!

tiffany168168 發表於 20-3-6 20:16
我仔小二時考了SCAT, 不過今年小三先參加online course, 見而家停課咁得閒,佢報Grade 5數學,俾咗3個月錢 ...

係咪報 individual ? 但我個小朋友得 grade 2 可唔可以報高 d 年級?會唔會報咗但唔收?

@都敏俊C, 唔知點解我覆唔到你。
grade 2 都可以越級報高級的科目,不過你要show 到你小朋友有能力,要cty 課程部審批的。我仔都跳咗兩級,冇問題㗎。

tiffany168168 發表於 20-3-6 23:12
@都敏俊C, 唔知點解我覆唔到你。
grade 2 都可以越級報高級的科目,不過你要show 到你小朋友有能力,要cty  ...

謝謝你答覆,係咪揀咗課程,佢地再審批?因為初次報,唔太識點做

今年HK site課程取消了
小朋友每年暑假最期盼的活動冇咗

b3410 發表於 20-4-3 08:43
今年HK site課程取消了
小朋友每年暑假最期盼的活動冇咗

係啦 收到 email 話取消

回覆樓主:

我個小朋友前幾天剛報了CTY的online course, session base, 但今天收到電郵話summer course 取消,我都冇報summer course,但email 上有佢的學生ID喔。唔係幾明。有冇人報了online course都有收到取消的email ? 電郵係咁寫的:"we have made the difficult decision to cancel Session 1 of our 2020 Summer Programs, along with all courses at our Hong Kong sites"

我的小朋友報的課程於4月27日開課的,咁會唔會係信中所指的“session 1 of summer course" ? 我第一次報CTY,請指教! 謝謝!

我都收到,我估佢send 晒俾所有current cty program 嘅學生啫,唔使擔心。我仔3月下旬剛開始了第二個online course, 讀得好開心。

b3410    發表於 20-4-8 10:04
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊