用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A 無特異功能,考喇沙書院難嗎?
go

B1A 無特異功能,考喇沙書院難嗎?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-1-13 23:25
回覆 lun_shan925 的帖子

特異功能包括:
如果我D小朋友低年班,即刻去練“冷門秘密武器”不過依家樂器演奏級已經越來越多,聽聞薩克斯學起來最易上手?有朋友一年時間從零開始,直接考咗8級。
補充校隊類,要小學本身校隊叻,有成績才可以,否則自己叻都冇用。例如合唱團,排,藍,足球。
所以都是知易行難,出色的小朋友,的確付出好多

女皇駕到 發表於 21-1-20 14:53
我仔前2年B1A,操行都A-,空手道亞軍,獨木舟冠軍,另外仲有騎馬,我估夠冷門,但係都入唔到。

我仔既INTE ...
要求好高喎!
咁仔仔之後入咗邊間?

我知入LS的,通常為1a 成績 加高水準的熱門特異功能。

所以可能冷門技能,唔係學校重點項目,佢哋照顧唔到太多。

相對來講女拔更加all round , 注重每個人的獨特性,冷門,古靈精怪技能都會被欣賞。
不過男女有別,冇可能換

hkpapa852 發表於 20-1-14 08:31
特異功能,永遠係體育項目(就其係個人既)著數過樂器。
運動付出的更多,而且運動/學業取得平衡,難過音樂/學業方面的平衡。例如游水,去泳池,換衫沖涼都搞好耐。而樂器就可以隨時拎起來玩一陣。欣賞音樂也可以一邊溫書一邊做,溫書/音樂互相switch,也當一個放鬆減壓方法。
不過,我都覺得運動加學業更加理想,因為唔會變作書呆子。

猴子爸 發表於 21-1-21 10:21
在疫情下,对比非常明显。很多运动校队比赛都停了,特别是球队,很多学生是从初小就培养,希望到5/6年级时 ...
絕對係!本來小朋友培訓到高小階段,運動方面開始出成績的時候,遇到疫情,真係乜都停嗮

而且練習的少,例如游水,明顯會退步。。。。。。
非常可惜!

02413124 發表於 21-1-23 16:30
咁多年真正見過一個,2項運動學界冠軍加級一
唔夠,還要有音樂

02413124 發表於 21-1-23 16:36
文我當讀書
不過聽講都有樂器8級,呢個我唔sure
但講真2樣運動要練其實我覺得已經好勁
冇話運動加音樂加成績,成績要保持級一,已經好勁
‹ 上一主題|下一主題