用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友被侵犯私隱,家長要不要和老師說? ...
樓主: 200904
go

小朋友被侵犯私隱,家長要不要和老師說?

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
IloveJJ 發表於 20-1-14 16:47
說得對呀!
如果女兒想告訴老師,鼓勵她呀!不要讓人以為自己是不懂反擊的弱者,有些孩子特別喜歡 ...

哈哈,今天這件事已經過去啦!

就當它是人生中的一場小小case study 好啦。

200904 發表於 20-1-14 19:40

老師:同學,你今日仲有冇四圍去唱模範生考試低分?

同學:茅喇~尋日都已經唱到全校都知啦~呵呵呵

200904 發表於 20-1-14 19:40

這就是返學可以學到,而home schooling 不能學到的事!

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
說穿了, 就係家長學生接受唔到低分, 就變成私隱
如果攞100分,全級第一, 老師公開表揚,
會否又大叫侵犯私隱呢?

回覆 iyhas 的帖子

老師公開讚賞,又或者自己100分曬命,唱通街,同隔離位襯你行開,摷你份卷睇幾多分,跟著周圍唱人。邊可以相提並論!?

Jane1983 發表於 20-1-18 10:24
回覆 iyhas 的帖子

老師公開讚賞,又或者自己100分曬命,唱通街,同隔離位襯你行開,摷你份卷睇幾多分,跟 ...
拿,所以呢單野係分開三單野去睇.

1. 考試低分.
2. 摷人書包.
3. 唱通街.

其實1同3就冇咩特別, 在於一個模範生黎講,羸得輸得冇咩所謂,輸一次咪又係一個模範生~
而個同學唱通街黎講......咁佢都係講事實姐,最緊要係個故事既結局 : 就只有這一次,呢條友以後再冇一次係高分過我.
至於摷人書包就的確好唔岩,我多數會濕佢兩拳.

摷人書包 唱人低分一定係一百萬分缺德。我反而諗是否應該思考一下,果位同學平日作為模範生是否已招人妒忌?平日跟同學(特別係跟成績普通的同學)的社交相處,出了什麼問題?跟老師投訴,只會增加同學和同學/家長和家長彼此之間的矛盾

回覆 ar_mak 的帖子

同意。其實1和3真係好小事。就算叻到不得了,年年考第一的學生,一年到晚咁多測驗、考試,失吓手,有乜出奇呢!?唱通街係衰d,比較mean,但講事實唔係造謠,其實亦唔係咩咁大件事。
唯獨係2,真係好惡劣。

發表於 昨天 22:36 |顯示全部帖子
suzuki12 發表於 20-1-18 19:17
摷人書包 唱人低分一定係一百萬分缺德。我反而諗是否應該思考一下,果位同學平日作為模範生是否已招人妒忌 ...
如果真係要搵樣野去思考,咁我又唔會諗呢樣,因為你係冇咩可能會討好全世界,亦冇咩必要咁去做人,模範生亦係唔包呢D野. 反而問題就係,當關鍵時刻出現,試金石出現既時候,模範生又會用咩方法去處理呢?

PS:我係唔認為搵老師會係一個好方法,因為咁只不過係將問題交由第三方去代為解決,即係凡係學校發生既事就搵老師,係條街就搵警察,係屋企就搵阿媽,上左網就搵網友......咁我可以搵邊個阿大佬???

發表於 昨天 22:38 |顯示全部帖子
Jane1983 發表於 20-1-18 21:49
回覆 ar_mak 的帖子

同意。其實1和3真係好小事。就算叻到不得了,年年考第一的學生,一年到晚咁多測驗、考 ...
1同3係老師永遠都解決唔到既問題,有人高分,自然都有人會低分. 2就跟校規......原來冇呢條校規喎~無罪釋放!

發表於 2 小時前 |顯示全部帖子
其實,小朋友對我女的成績好奇,我無意見。我小時候偶也會對成績好的小朋友成績好奇,如果有一次我考得好過那些學霸,我會很開心。小朋友四周圍唱,ok,只要不是造謠,我幫我的女管好她的情緒。我最反感的是趁我女不在班房,搜我女書包咯。不問自取皆爲偷。不是嗎。

昨天我女回家又說了一件事,令我最終忍不住寫了紙條。那個同學自己頑皮,擦了老師寫的功課。老師發現之後,那個同學居然說是我女擦的。

這是誣陷好嗎?小小年紀,這樣真的好嗎?

發表於 1 小時前 |顯示全部帖子
我有問過我的女,與那位同學有無積怨?她說沒有。雖然不是很friend,但平時也有一起玩。也不見對她有什麽成見。
都不明白爲什麽要這麽做?
小朋友做錯事,希望拉一個乖同學落水,老師就不會責怪地太嚴重?
家裏父母對他要求太高,所以如果回家告訴爸媽,這次成績好過我女,就會得到獎賞?
Anyway,希望這類事件不要再發生。

發表於 1 小時前 |顯示全部帖子
回覆 200904 的帖子

如果佢地有一齊玩的,可能個女仔覺得同你個女friend,有種錯的sense of entitlement,覺得佢可以摷朋友的卷黎,都無問題。甚至覺得有錯賴落你女度,係「玩吓啫,老師都唔會罰佢」。
第二樣我女都試過比同學仔賴,我女當玩唔介意,老師又無罰佢。呢d睇現場氣氛。

發表於 半小時前 |顯示全部帖子
回覆 Jane1983 的帖子

這次屈她的是個男仔。平時雖然有一起玩,但並不friend,估計不會令他有錯覺可以有特權翻我女書包。
我女話,當時老師很生氣,可能班務已經很多要處理,且假期功課又多,老師要再抄一次,所以語氣已經很不客氣。所以,我女當時已經有些被現場氣氛嚇到,除了第一時間喊冤之後,就沒有再多説一句話。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊