用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友被侵犯私隱,家長要不要和老師說? ...
樓主: 200904
go

小朋友被侵犯私隱,家長要不要和老師說?

IloveJJ 發表於 20-1-14 16:47
說得對呀!
如果女兒想告訴老師,鼓勵她呀!不要讓人以為自己是不懂反擊的弱者,有些孩子特別喜歡 ...

哈哈,今天這件事已經過去啦!

就當它是人生中的一場小小case study 好啦。

說穿了, 就係家長學生接受唔到低分, 就變成私隱
如果攞100分,全級第一, 老師公開表揚,
會否又大叫侵犯私隱呢?

回覆 iyhas 的帖子

老師公開讚賞,又或者自己100分曬命,唱通街,同隔離位襯你行開,摷你份卷睇幾多分,跟著周圍唱人。邊可以相提並論!?

摷人書包 唱人低分一定係一百萬分缺德。我反而諗是否應該思考一下,果位同學平日作為模範生是否已招人妒忌?平日跟同學(特別係跟成績普通的同學)的社交相處,出了什麼問題?跟老師投訴,只會增加同學和同學/家長和家長彼此之間的矛盾

回覆 ar_mak 的帖子

同意。其實1和3真係好小事。就算叻到不得了,年年考第一的學生,一年到晚咁多測驗、考試,失吓手,有乜出奇呢!?唱通街係衰d,比較mean,但講事實唔係造謠,其實亦唔係咩咁大件事。
唯獨係2,真係好惡劣。

其實,小朋友對我女的成績好奇,我無意見。我小時候偶也會對成績好的小朋友成績好奇,如果有一次我考得好過那些學霸,我會很開心。小朋友四周圍唱,ok,只要不是造謠,我幫我的女管好她的情緒。我最反感的是趁我女不在班房,搜我女書包咯。不問自取皆爲偷。不是嗎。

昨天我女回家又說了一件事,令我最終忍不住寫了紙條。那個同學自己頑皮,擦了老師寫的功課。老師發現之後,那個同學居然說是我女擦的。

這是誣陷好嗎?小小年紀,這樣真的好嗎?

我有問過我的女,與那位同學有無積怨?她說沒有。雖然不是很friend,但平時也有一起玩。也不見對她有什麽成見。
都不明白爲什麽要這麽做?
小朋友做錯事,希望拉一個乖同學落水,老師就不會責怪地太嚴重?
家裏父母對他要求太高,所以如果回家告訴爸媽,這次成績好過我女,就會得到獎賞?
Anyway,希望這類事件不要再發生。

回覆 200904 的帖子

如果佢地有一齊玩的,可能個女仔覺得同你個女friend,有種錯的sense of entitlement,覺得佢可以摷朋友的卷黎,都無問題。甚至覺得有錯賴落你女度,係「玩吓啫,老師都唔會罰佢」。
第二樣我女都試過比同學仔賴,我女當玩唔介意,老師又無罰佢。呢d睇現場氣氛。

回覆 Jane1983 的帖子

這次屈她的是個男仔。平時雖然有一起玩,但並不friend,估計不會令他有錯覺可以有特權翻我女書包。
我女話,當時老師很生氣,可能班務已經很多要處理,且假期功課又多,老師要再抄一次,所以語氣已經很不客氣。所以,我女當時已經有些被現場氣氛嚇到,除了第一時間喊冤之後,就沒有再多説一句話。

前後兩次摷佢書包和屈佢,都係同一個男仔?

Jane1983 發表於 20-1-21 16:32

前後兩次摷佢書包和屈佢,都係同一個男仔?

是啊!

咁你女困擾嗎?定係佢無乜所謂?
如果佢困擾或者唔想繼續發生類似的事,我會叫亞女搵日自己去同老師講呢兩件事。我唔介意幫佢同老師傾,但比佢試吓處理,會學到嘢。唔係要投訴同學,而係希望在事情惡化前,可以提醒個同學要有分寸。咁樣對大家都好。

除非以後唔來往,日」否則日後陸續有來。

我女不開心,回家與我傾訴。不過,她說基本上她會當時不開心,過後就沒事了。她說「不要含怒到日落」喔。我昨晚問她是她自己和老師說,還是我寫字條。她要我寫。於是喔在字條同老師說,我女因這事被人冤枉而悶悶不樂。今天老師反饋說,她知道不是我女做。我女也告訴我老師好溫柔同她說相信她的,讓她放心。

Jane1983    發表於 20-1-22 08:29

200904 發表於 20-1-21 16:37
是啊!

其實個男同學係咪想用比較另類嘅方式去引你女注意…   

回覆樓主:

私隱似乎已經太濫,甚麼事都可以是私隱。