用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 匯知中學20/21年S1揮手區
樓主: joanna_mami
go

匯知中學20/21年S1揮手區 [複製鏈接]

poo_law 發表於 20-1-17 19:37
首先歡迎大家將會成為匯知既家長先~ 我係匯知既家教會主席Elaine~ 我地匯知家教會喺呢區裡面算係出左名搞活 ...

Thanks Elaine! 可以分享一下學校去年开始由測驗改為類似持續性評的情況和原因, 及同學一般對此改變的反應嗎? 學校是否想加強同學對學術的 要求?

首先歡迎大家將會成為匯知既家長先~ 我係匯知既家教會主席Elaine~ 我地匯知家教會喺呢區裡面算係出左名搞活 ...

小女明天注冊,我想問問有關制服團隊邊個適合女仔.同埋係唔係放學後參加,因為小朋友每星期有三天鋼琴堂,我想早啲知道大約時間,同埋我見要加入才藝組,我見合唱團學校寫無伴奏合唱團,我小朋友從K3到現在都係伴奏,唔知學校會唔會比佢伴奏?因為小朋友係鋼琴水平上,機本絕對可以應付

CM.MUN 發表於 20-1-17 21:50
小女明天注冊,我想問問有關制服團隊邊個適合女仔.同埋係唔係放學後參加,因為小朋友每星期有三天鋼琴堂, ...

制服团隊好似星期六集隊!在七月才要定? 明天請問下, 我也想知!

CM.MUN 發表於 20-1-15 11:28
唔好意思,注冊過日係唔係帶(身份証副本,6年級成績表正本,小六資料表)唔記得咗
...

我係通知帶ID正本,800蚊現金註冊留位費、小六資料表同簽承諾書咋喔。

好吸引!我一路行去緊匯知(今早註冊)一路(emoji)緊校友介紹

vin105 發表於 20-1-17 20:56
Thanks Elaine! 可以分享一下學校去年开始由測驗改為類似持續性評的情況和原因, 及同學一般對此改變的反應 ...
早晨喇~ 學校係想提升學生學術水平, 但想學生輕鬆學習, 所以先想轉一轉行呢d外國制度~ 當然都係有讚有彈啦~ 有d家長覺得咁樣拆開少少, 少少咁溫對學生係好事~ 但有d家長會覺得成日都評估, 成日都要keep住溫會拉得好辛苦~ so far 學生們仲係適應緊, 我女而家中四, 佢覺得拆開咁溫係好d既~ 因為要佢一次過記太多野入腦, 佢覺得仲吃力~

CM.MUN 發表於 20-1-17 21:50
小女明天注冊,我想問問有關制服團隊邊個適合女仔.同埋係唔係放學後參加,因為小朋友每星期有三天鋼琴堂, ...
恭喜晒~~~ 其實除左男女童軍係分男女外, 無話邊個團隊適合男定女既呢, 要睇返小朋友鐘意~ 如果你女女係有無伴奏既底, 確係大d機會入返有關唱詠音樂既團隊既~ 練習時間個個團隊唔同架~ 我女係marching, 今年集隊多數星期四晚, 如果要出隊星期六日都有機會要返去練習呢~ 你女女咁叻, 識伴奏, 學校實會mark實佢, 有好多演出機會呢~ 我女而家小提琴diploma, 學校都有比機會佢既呢~

報告谷友!註冊完成3月29號有大型開放日,聽講好多嘢玩同學生表演!學校睇黎想係3月31號自行派位日力爭下)到時我都會帶亞囡去玩,等距自己了解下制度團隊表演

回覆樓主

註冊完成

終於放下心頭大石,註冊完成

為小女註冊完成☺️☺️☺️ 好少直資學校會退回留位費用。這我預料唔到學校這種做法。而且七月暑假迎接新生活動全免費的,感覺校真心想教好學生,不斂財。

poo_law 發表於 20-1-18 09:32
早晨喇~ 學校係想提升學生學術水平, 但想學生輕鬆學習, 所以先想轉一轉行呢d外國制度~ 當然都係有讚有彈啦~ ...

其實拆開小範圍溫書效果更好。範圍太多,一次過記太多非常吃力。

我今日瞞著亞囡去註冊咋,距仲未知考完呈分比個驚喜距!係了,今日罩眼望到老師手上表格好似有40個新生註冊⋯有無人知今年收幾多個班同學生啊?

joanna_mami 發表於 20-1-18 11:25
我今日瞞著亞囡去註冊咋,距仲未知考完呈分比個驚喜距!係了,今日罩眼望到老師手上表格好似有40個 ...

好似164人?分4班。

我註冊時頭一板是滿哂人,見到都好多17號註冊左。

sapig@vivian 發表於 20-1-18 11:31
好似164人?分4班。

簡介會校長話收164人、分5班

joanna_mami 發表於 20-1-18 10:11
報告谷友!註冊完成3月29號有大型開放日,聽講好多嘢玩同學生表演!學校睇黎想係3月31號自行派位日 ...
唔關事架, 學校年年都有呢個文化祭(open day) ~ 介紹學校之餘亦有由學生搞既賣野食攤檔, 因為都想比學生試下創業既感覺, 賺到既錢會同我地家教會搞既攤檔一樣放返晒入萬鈞基金喥~ 到時大家有空都睇幫襯下喇~~~ 記得同我打聲招呼呢^^

sapig@vivian 發表於 20-1-18 11:21
為小女註冊完成☺️☺️☺️ 好少直資學校會退回留位費用。這我預料唔到學校這種做法。而且七月暑假迎接新 ...
呢個亦係我揀匯知既原因~ 佢地學費唔係貴, 仲會用返晒喺學生身上~

poo_law 發表於 20-1-18 17:59
呢個亦係我揀匯知既原因~ 佢地學費唔係貴, 仲會用返晒喺學生身上~

所以我明白校內其實有些設施是比較殘舊。相信學校用大部份資金在實用的教才上。

未玩升中哩個遊戲前,完全估唔到香港竟然有哩類直資學校。不斂財而樣樣設計都係為學生建立自信而設。

戲劇,攀石牆,星光大道,星光舞台等等。 我自己唔認識出面嘅直資中學,不知出面的學校有否同樣設施呢。

poo_law 發表於 20-1-18 17:57
唔關事架, 學校年年都有呢個文化祭(open day) ~ 介紹學校之餘亦有由學生搞既賣野食攤檔, 因為都想比學生試 ...

好呀好呀!一定好熱鬧
‹ 上一主題|下一主題