用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Non Jupas 收到CO末?
go

Non Jupas 收到CO末?  

Non Jupas 收到CO末??

孩子暂时收到两个CO。
1)CUHK --》第三選,已面试,上月尾收到CO,要今周尾前确认和比留位费,仲想紧要唔要。
2)HKU -- 》不是首選,不用面试,收到CO,这个好些有多点时间想要唔要,下月初都要决定。
仲有三科上月已面试(包含两科首選),但还末有消息,希望快些有消息就唔洗烦要唔要d位。

发觉原来UST最快手,孩子同学们报UST business,大部分上月已经收到CO了。

cpmummy 發表於 20-1-7 11:15

孩子暂时收到两个CO。
hku 有兩科首選? 不是一科首選嗎?

回覆 Anniemun 的帖子

可能讲得唔清楚,HKU是只有一科首選,所以现在是CUHK的首選和HKU的首選都末收到CO。

cpmummy 發表於 20-1-7 11:15

孩子暂时收到两个CO。
請問是IB定GCE定其他?

cpmummy 發表於 20-1-7 15:43

可能讲得唔清楚,HKU是只有一科首選,所以现在是CUHK的首選和HKU的首選都末收到CO。 ...
如果交咗錢 hold offer, cuhk hku 的首選又有offer 也不用再比 deposit ?

NeoMom 發表於 20-1-7 16:18
請問是IB定GCE定其他?

IB呀

Anniemun 發表於 20-1-7 19:15
如果交咗錢 hold offer, cuhk hku 的首選又有offer 也不用再比 deposit ?

HKU係唔洗再俾,因為他們打電話來問有冇收到CO的Email,仲解釋就算其他有CO都唔需要再俾deposit,而CUHK我估都一樣掛(純估計)。只係我驚首選或其他選科見我們接受左其他科的offer, 唔知會唔會減低左出offer的機會呢?其實我係想HKU和CUHK之中二選一。

我仔仲等緊cuhk offer,12月中已面試,未有消息,現在只得ust offer 。請問你仔apply 邊科?

jj100c 發表於 20-1-8 08:25
我仔仲等緊cuhk offer,12月中已面試,未有消息,現在只得ust offer 。請問你仔apply 邊科? ...
报左好多唔同科喔, 用尽嗮D選科位3+5, 想真觉得有d无聊, 下周有一科原要求面试,但撞正校内考试,原本面试要以小组形式, 所以好难改日期去就,但学系回复或会改为skpye interview,但还待安排啊。
CUHK的CO内有advance standing 21分,请问有冇人知道会晤会可早d毕业?定系每年可读小d科,hea小小,冇甘辛苦但都要读四年?

cpmummy 發表於 20-1-8 12:47
报左好多唔同科喔, 用尽嗮D選科位3+5, 想真觉得有d无聊, 下周有一科原要求面试,但撞正校内考试,原本面 ...
請問安排是 Skype 安排小組面試嗎?

cpmummy 發表於 20-1-7 22:41
IB呀
請問是在香港還是英國讀緊?

Anniemun 發表於 20-1-8 21:54
請問安排是 Skype 安排小組面試嗎?

應該唔會啦!學系就係解釋話如果改期,好難就日子同其他申請人一起再面試,所以大多機會是單獨Skpye

Anniemun 發表於 20-1-8 21:56
請問是在香港還是英國讀緊?

香港呀,但有申請英國,亦已經收晒CO,所以就覺香港比較慢⋯⋯

我仔CUHK 12月都Skype interview 左,但CO 未出,唔知喺咪冇機會呢?反而科大好快出左CO。

jj100c 發表於 20-1-8 22:38
我仔CUHK 12月都Skype interview 左,但CO 未出,唔知喺咪冇機會呢?反而科大好快出左CO。 ...

我諗睇學系,唔同學系有快有慢掛(我希望係啦),我囡同學上月中比她早一天interview,上月底亦已收CO,仲要係雙學位課程。

cpmummy 發表於 20-1-8 23:48
我諗睇學系,唔同學系有快有慢掛(我希望係啦),我囡同學上月中比她早一天interview,上月底亦已收CO,仲要 ...
cuhk 啲offer 只比兩星期考慮,實在少咗啲呢!

好無奈⋯⋯

我仔都好無奈,in 嘅時候都有講話放佢top of consideration list,但等到1月仍未消息。

jj100c 發表於 20-1-11 08:40
我仔都好無奈,in 嘅時候都有講話放佢top of consideration list,但等到1月仍未消息。 ...
你仔仔揀嗰科多唔多人爭?

Biomedical engineering,唔知多唔多人揀。