用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求助,自二何官,文理,胡兆熾如何選擇? ...
go

求助,自二何官,文理,胡兆熾如何選擇? [複製鏈接]

小囡讀九'龍城區小學,老師說是band2A~B, 自一培道/丘佐榮,自二何官,文理,胡兆熾那間成績和校風軟好?
文理英文教學吸引但不清楚banding, 求指点,謝謝!
   2    0    0    0

艾艾 發表於 20-1-4 09:18
小囡讀九'龍城區小學,老師說是band2A~B, 自一培道/丘佐榮,自二何官,文理,胡兆熾那間成績和校風軟好?
文 ...
試下黃大仙聖母仲好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

如果照老師俾2A~2B,自一得培道丘佐榮應該唔得,而自二就胡兆熾,因何官同文理都好似係2A,呢兩間一係放自一

回覆 In2c68 的帖子

胡兆熾揀250人in, 何官揀150人in, 文理全in, ,最大問題係自一自二全部都三月七日in,都唔知点搞。文理是band2A ?我以為会差过何官。

艾艾 發表於 20-1-4 15:43

胡兆熾揀250人in, 何官揀150人in, 文理全in, ,最大問題係自一自二全部都三月七日in, ...

咁其實所謂2A同2B都無官方定位,自己去過喜歡已可!文理新校舍有人喜歡呢點而揀佢,何官同胡兆熾就巴富街夠靜!如果想自行就攪掂揀2A2B好,但如果唔介意入大抽獎,咁可以進取d!但大抽獎年年都有人歡喜有人仇!

艾艾 發表於 20-1-4 09:18
文 ...

建議你自2何官。就算自1自2落空,還有大抽獎機會搏入"培道"。如果你覺得培道適合囡囡嘅話,這佈署都OK。

如何B2尾,自二可唔可以放何官呢?

回覆 SeptKid 的帖子

band2尾揀何官只怕浪費了机会,因為揀150人in

SeptKid 發表於 20-1-4 23:11
如何B2尾,自二可唔可以放何官呢?

b2尾 自一最多可試胡兆熾
          自二基道/彭學高/聖三一選一間

自一培道,自二若選文理,有机会嗎?因為唔想博,另報了幾間直資又不是想像中那麼易入。

艾艾 發表於 20-1-7 09:24

自一培道,自二若選文理,有机会嗎?因為唔想博,另報了幾間直資又不是想像中那麼易入 ...

看你們的取向想自行階段得出結果係最好。咁唯有一間進取一間保守。

艾艾 發表於 20-1-7 09:24

自一培道,自二若選文理,有机会嗎?因為唔想博,另報了幾間直資又不是想像中那麼易入 ...

培道我行過都好喜歡,朋友話個女讀得好開心!自一培道自二文理無問題,只係如果唔想去到大抽獎,咁自二可能揀胡兆熾好d,但如果唔介意大抽獎就無乜所謂!你係女band2 選擇重有好多,我上年係仔真係唔多有得揀!

文理肯定是band2嗎?因為一直找不到DSE成績,女想自二揀文理,我覺得胡兆熾好d, 怕揀錯!除了成績,校風更加重要。

艾艾 發表於 20-1-12 08:52

文理肯定是band2嗎?因為一直找不到DSE成績,女想自二揀文理,我覺得胡兆熾好d, 怕揀 ...

應該不是band 3, 但我覺得如果有2A 佳成績,學校不會不公開。
有2A-2B成績,我不會冒險係自行揀不公開dse成績的學校.

艾艾 發表於 20-1-12 08:52

文理肯定是band2嗎?因為一直找不到DSE成績,女想自二揀文理,我覺得胡兆熾好d, 怕揀 ...

其實band幾都係從數據d人或網站估出嚟,而每年大概收乜學生就set到果個位,文理一定band2,而ABC各有所說。
不過新校舍多人揀左又係真!其實選一間小朋友喜歡的就好了,dse成績今年好又唔代表六年後一定好,同樣今年差的可能近年收生勁左就係咁上,好似九真咁!文理你當同胡兆熾一樣,交通都好唔一樣!唔好為學校少少的差距而唔去睇其他因素!單單課外活動都可能有出入,俾多d資料小朋友自己揀吧

其實真係唔明,自行階段都局限自己係原區安置,放棄其他好選擇。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

你好!因為我們不熟其他區官津校,band2A~B真係唔識揀,請指教。
自一已交培道,自二想不通。
原本一心入直資,但一個offer都未有。

回覆 艾艾 的帖子

今天再確定了是band2A, 自一已交培道,請問他區有那些好選擇?check 了瑪神有直屬小學,選他做自二恐怕机会微。

艾艾 發表於 20-1-13 23:14
回覆 艾艾 的帖子

今天再確定了是band2A, 自一已交培道,請問他區有那些好選擇?check 了瑪神有直屬小學, ...

自二你要搏一點還是保守?
我認為,
搏- 銘基, 九真;
保守- 何官, 聖文德, 胡兆熾, 佛教大雄

艾艾 發表於 20-1-13 23:14
回覆 艾艾 的帖子

今天再確定了是band2A, 自一已交培道,請問他區有那些好選擇?check 了瑪神有直屬小學, ...

何官
‹ 上一主題|下一主題