用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區自行一問
go

元朗區自行一問 [複製鏈接]

老師話屬於B1C,小學有聯繫區內B1學校,老師建議自行趙中,但我自行偏向想白約翰、基元。求各位意見(emoji)
   5    0    0    0

回覆樓主:

-----------------------------------

Mtcoook 發表於 19-12-26 12:30
老師話屬於B1C,小學有聯繫區內B1學校,老師建議自行趙中,但我自行偏向想白約翰、基元。求各位意見(emoji) ...

家長做晒功課沒?
跟自己心意好啦~
趙中:唔係個個有得in,只要成績好就得(個人感覺)
基元:視藝突出,如視藝有成就都岩
基朗:雖然話英中,但只有一班全英文
白約翰:簡介會都算中肯,學生卑人唔錯

所以點揀都要看你自己意願。可能以上是我個人感受,但第二個就有另外感受啦

lun_shan925 發表於 19-12-26 22:42
我覺得你首先諗吓邊種風格嘅中學會啱你小朋友多d先。講真老師當然想盡量多學生揀最top嗰幾間學校,令學校張 ...

因為六年官小,學校對學生支援實在很小,所以雖然老師話入趙中大機會,但都想選擇其他英中。

笑笑草 發表於 19-12-27 18:01
家長做晒功課沒?
跟自己心意好啦~

謝謝意見,十分有用

Mtcoook 發表於 19-12-27 18:09
因為六年官小,學校對學生支援實在很小,所以雖然老師話入趙中大機會,但都想選擇其他英中。
...
學校對學生支援少,其實係好事,亦係壞事。首先,自己小朋友需唔需要學校既支援(例如SEN),如果小朋友需要學校既支援,當然係有支援既學校好啲。如果小朋友唔需要特別支援,自己又有做足功課,其實少支援反而係好事。

Mtcoook 發表於 19-12-27 18:09
...

小女讀趙中(我自己中學都係讀呢間),雖然中一支援已經多左好多,包括星期六有專科補習,有大哥哥姐姐⋯中一雙班主任!但呀女話好多同學仔上完堂唔明(全英上堂,今年新校長要求高左),然後人人都話唔溫書,跟住叻就好叻、差就差,大家暗中競爭!同我當年一樣,唔見有讀書氣氛、個個都話唔溫,但人人都好成績過我!
所以小朋友係自覺先好去讀!

mytigger 發表於 19-12-28 10:41
小女讀趙中(我自己中學都係讀呢間),雖然中一支援已經多左好多,包括星期六有專科補習,有大哥哥姐姐⋯ ...

謝謝你的意見!

笑笑草 發表於 19-12-27 18:01
家長做晒功課沒?
跟自己心意好啦~
趙中係個個都有得in。

CreamBaby 發表於 19-12-28 14:41
趙中係個個都有得in。

可能今年唔同掛。舊年聽簡介會有家長提問校長,校長話明會揀學生in 。因為唔係心頭好,所以今年無去聽。

mytigger 發表於 19-12-28 10:41
小女讀趙中(我自己中學都係讀呢間),雖然中一支援已經多左好多,包括星期六有專科補習,有大哥哥姐姐⋯ ...

請教一下:趙中大部份老師都像打政府工的風格嗎?

呀女今年中一,所以唔係識好多老師,佢話大部分老師都好人,不過有d好惡!佢最鐘意IS、中文,話老師教得好好!
有一兩科老師佢話聽唔明,教得好快,教完就當你識禁!

多謝(emoji)你的回應,祝你囡囡越讀越開心

mytigger 發表於 19-12-29 16:11
呀女今年中一,所以唔係識好多老師,佢話大部分老師都好人,不過有d好惡!佢最鐘意IS、中文,話老師教得好 ...

-----------------------------------

開學前分班試後,佢會分兩班精英班,兩班普通班,然後選出需補底(中、英、數)叫他們星期六返學校補底,另外無被選都可以自己報名返!

mytigger 發表於 20-1-1 00:43
開學前分班試後,佢會分兩班精英班,兩班普通班,然後選出需補底(中、英、數)叫他們星期六返學校補底,另 ...

lun_shan925 發表於 20-1-1 02:07

唔該哂,咁又ok喎,因為好耐之前問d家長會話趙中對跟唔 ...

女女只係讀左幾個月,而且我係在職媽媽所以其實好多野都唔多清楚,不過呀女讀得好開心。
學校係一間好有制度既學校,開學前已經有適應課程,由過往畢業生回來教,呀女已經話收到好多風!雙班主任關注會多,學校有好多活動,佢地分社既活動好多,一開學就會好忙,但都好開心,因為佢哋會好投入!
學校有開學前家長會,開學初期有老師面談又有家教會會議⋯有次仲同校長茶敍(但我返工無參加)⋯
而且我覺得佢地係今次學生罷課、或者係三罷、學生安全等有關顧到,係會妥善應對危機,令我放心到
各方面已經好過我當年讀好多啦

mytigger 發表於 20-1-1 11:02
女女只係讀左幾個月,而且我係在職媽媽所以其實好多野都唔多清楚,不過呀女讀得好開心。
學校係一間好有制 ...

回覆 笑笑草 的帖子

基朗:雖然話英中,但只有一班全英文 …...得一班英中? 咁今年咩班係英中? 同埋係咪年年要轉班?

richmoney 發表於 20-1-3 18:24
回覆 笑笑草 的帖子

基朗:雖然話英中,但只有一班全英文 …...得一班英中? 咁今年咩班係英中? 同埋係咪年 ...

今年無去。無清來緊會點分班。
‹ 上一主題|下一主題