用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校、直資迷思
樓主: icanhear
go

津校、直資迷思   [複製鏈接]

考直私,好多都係因為冇母校/母校讀唔過/唔能夠十拿九穩入官津。少部份係錦上添花。

另外中文小學唔一定英文弱囉!好多官津都係中文小學,然後升英中,之後 DSE 咪一樣考得靚靚仔仔!更何況唔少熱門直私都係中文小學。你肯花時間去栽培,英文一定唔會差。全港最多 NET 嗰間小學,都係津校,學術好,升中亦係官津之冠。

唔好以為官津冇壓力冇人十項全能。叻嘅官津,大把人開衡 turbo,琴棋書畫樣樣玩。年年仲有唔少直私插班入佢哋學校。到呈分 in 中學嗰陣,個個都能文能武。津校當然資源冇好似直私咁「自由」,但都要睇邊間官津架。

直資都有平有貴,TSL、LHT 呢啲都係學費 2000 樓下(暫時)。自己計下有幾多多餘錢,再望下有乜直私係你 budget 內,咪試下去考。你 25 分,咁我估你個細都可以 25 分。如果真係覺得負擔唔起,咁最穩陣係你入自行,然後谷學術去叩啲有中學部嘅名校。

btw,迷思即係「myth」,即係「很多人以為如此,其實是錯的觀念」。

回覆 piglover 的帖子

邊間?望表暫時都係嗰幾間大熱係 25 不入。

Poyau 發表於 19-12-27 11:33
一呂今年有人自行25分不中

一呂係大熱,官津升中之冠,唔係”普通”級別,往年 20 分都係一個起兩個止。
‹ 上一主題|下一主題