用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校、直資迷思
樓主: icanhear
go

津校、直資迷思   [複製鏈接]

回覆樓主:

香港得21間直資及55間私立小學(而且唔係所有都咁有質素),而全香港有四百幾間津貼小學,直資及私校只佔全港小學13%,津校又點止得13%辦得好?不過直資有得報考,心理上可以主動,而津校除咗自行計分之外就係抽籤派位,比較被動,而且抽纖冇得跨區,唔係想讀某一間學校都可以有主動嘅機會。

回覆 mcl203 的帖子

咁佢哋從來冇收生困難,學費收入穩定,仲有家長舊生捐款,又真係唔駛點慳

icanhear 發表於 19-12-25 14:16
家境不富裕,要節衣縮食,才可以俾到小朋友讀直資。

另一方面,小朋友25分,應該無問題可入一間還不錯的津 ...
要節衣縮食讀直私,不如節衣縮食供佢去外國讀書
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

icanhear 發表於 19-12-25 14:16
家境不富裕,要節衣縮食,才可以俾到小朋友讀直資。

另一方面,小朋友25分,應該無問題可入一間還不錯的津 ...
有機會是直屬定聯繫?人數和玩法都好唔同

1998Ruby1998 發表於 19-12-26 21:22
回覆 piglover 的帖子

邊間?望表暫時都係嗰幾間大熱係 25 不入。

之前有人在呢版出過post。

回覆樓主:

慳的限度有多大, 每個人準則都不同, 有啲人冇得去旅行就叫做好慳, 有啲人去少一次日本都叫做好慳

簽名被屏蔽

不過,如果要節衣縮食才可以讀直資嘅,其實,不讀也罷。

相對讀私幼嘅支出,我覺得直資學費好親民。

以樓主個 CASE,其實無乜 POINT 去讀直私

回覆樓主:

直資又吾一定貴學費, 英小有 tsl, lmc, 一條龍有 yw, pkc.
首要是要考到小一先。

樓主嘅情況, 有25分在手, 自行可以了, 留返錢可以去旅行, 買圖書畀小朋友。

1998Ruby1998 發表於 19-12-26 21:22
回覆 piglover 的帖子

邊間?望表暫時都係嗰幾間大熱係 25 不入。

一呂今年有人自行25分不中

piglover 發表於 19-12-27 09:12
之前有人在呢版出過post。

11/18 update 25分入唔到第一城呂小

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3744371

我女讀間唔熱門嘅直資, 小學部都係中文小學, 中學部先係英中. 如果當年佢有25分可穩入一間唔錯嘅津小, 我就唔會報考直資了.

tantanmama 發表於 19-12-27 11:54
我女讀間唔熱門嘅直資, 小學部都係中文小學, 中學部先係英中. 如果當年佢有25分可穩入一間唔錯嘅津小, 我就 ...

Agree, 如果25分可以穩入不錯的津小,我都會放棄直資。

俾你入到去直資,身邊家長有錢去俾小朋友補習、學呢樣學那樣,變身十項全能,唔係精英都練到周身刀,而自己要節衣縮食才能交低基本消費。
就算你不比較,你不知道你的小朋友懂不懂「不比較」,何苦呢?倒不如用那筆錢來再學一些興趣呢? 或者佢上到小學追唔上再要補幾科...!?有25分的好津校可以選,已經有好多家長會羨慕樓主有這種福,如果是我,我會選津校,生活自在少壓力。

回覆樓主:

還要預留補習費, 直資要補習大有人在

好多直資都係中文教學,如果要英文教學,好多主要招收南亞裔學生的津小,用英文教學。你會考慮嗎?

英文要浸,就算你讀券幼,都要加操英文,否則,比你幸運考上英文直資小學,你一樣要補習。

我眼見而家嘅小朋友,幼稚園可以操流利英文嘅小朋友,已經有一大堆,已經係好普通嘅事。

又俾篇"古文"你睇吓

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 6615&highlight=
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-27 14:48
又俾篇"古文"你睇吓

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3356615&highlight= ...

不同意活動教學只是一個口號,marketing....
‹ 上一主題|下一主題