用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs DBS
樓主: megawong
go

SPCC vs DBS   [複製鏈接]

其實需要考慮埋細佬嗎?拒絕任何一間係唔係等於封左細佬條路?

retriever 發表於 20-7-6 11:55
個人覺得, 最唔需要考慮係呢樣.

都唔係,若果有家長想遲d送小朋友去外國讀書就可能要諗埋呢樣野。而且好多英國名校都係單性別的,小朋友第時可能可以易啲適應。

Gordonwong111 發表於 21-1-31 16:44
都唔係,若果有家長想遲d送小朋友去外國讀書就可能要諗埋呢樣野。而且好多英國名校都係單性別的,小朋友第 ...

呢個真
英國真名校多單性別

fwstides 發表於 21-1-31 17:00
呢個真
英國真名校多單性別

見過佢地既細路, 就知唔好俾 "中文小學" 呢個排頭呃到.

讀男女小學, 去到單性中學會難D 咩?

我覺得長遠計, 從小習慣兩性互動有極大裨益!

retriever 發表於 21-2-22 15:31
見過佢地既細路, 就知唔好俾 "中文小學" 呢個排頭呃到.

喺小學中學嘅小朋友, 雙性學校轉單性學校比單性學校轉雙性學校難適應好多. 當然去外國都可以讀雙性學校.

回覆 kyleebc 的帖子

其實呢樣完全唔駛擔心, 即使係 SPCCPS 中文小學, SPCC 的 DSE 英文成績應該是全港其中一間最好的.

反而想知道,由小一開始上Spcc/db,最後到中學DSE剩幾多人?
據知DB多D,Spcc 小一上剩下不到三成
即使dse/IB 有幾好,其實有幾多係由小一升上而考到好成績,甚至係狀元?

littlechen 發表於 21-7-30 08:10
反而想知道,由小一開始上Spcc/db,最後到中學DSE剩幾多人?
即使dse/I ...

無人會答到你,亦都無乜討論意義

難道升小有呢d offer會唔take,特登挑戰自己去少林寺練返銅皮鐵骨先闖神校?

Jean1769 發表於 21-7-30 08:59
無人會答到你,亦都無乜討論意義

難道升小有呢d offer會唔take,特登挑戰自己去少林寺練返銅皮鐵骨先闖神 ...

呢個其實係其中一個考慮因素
但正如你所講,未知數比較大
如果換成我,我按小朋友性格去揀,DB

littlechen 發表於 21-7-30 08:10
即使dse/I ...

你咁做係褻瀆神明. 會俾信眾圍架

睇埋今屆奧運可能有另一番體會

回覆 fwstides 的帖子

EK 主流: 奧運一屆先得幾十個選手,梗係搏成績啦。

無論同邊間學校比較,都只能係SPCC 勝出。奧運金銀牌? 唔關我個仔事囉。

ucw 發表於 21-7-30 11:14

冇法啦, 上得EK嘅好多都係對成績比較緊張嘅父母, 當然以睇成績為主流. 但就唔好成日話HK讀書壓力大, xyz學校/政府, 一方面又成日 A校 vs B校, x% vs x%. 將個幾個%嘅升跌睇到天咁大囉

ucw 發表於 21-7-30 11:14

所以見到EK主流言論都係笑而不言,咩都唔睇唔考慮,就係必讀SPCC, (就算有兄弟姊妹都唔好理先搞笑),睇DSE果d %好似賽馬賠率咁緊要,同出面世界完全唔同,平衡宇宙咁,好正 XDD

回覆 cantona2001 的帖子

成績唔係唔睇,知學校大概平均處於咩水平,同仔女學習能力/ 性格/ 潛能配唔配合,就可以了。

數字唔係唔跟,學校隱惡揚善,制造資訊不透明減少 "市場" 選擇學校能力,好多間都有做。

只係無必要將數字高低當做選校唯一標準,或者為2.4% 33222率 / 3.78% 核心4科5率分別而做取捨啫。

兄弟姊妹唔係問題,入到可以話搬屋都抵。咁就似乎係所謂嘅帶風向。

回覆樓主:

就咁,無論邊間神校,優勝之處絕對唔止成績,校風、自信心培養、all rounded development等等。

如果神校只得成績、品格教育差、書蟲,咁vs時跑出就真係唔周全,但如果人哋成績好top,其他又唔錯甚至好(當唔係最top),咁for sure 都合理。

如果你仔好有好有體育天份,咁神校vs 體藝(just an example)就值得商榷。

sfly97 發表於 21-7-25 17:58
回覆 kyleebc 的帖子

其實呢樣完全唔駛擔心, 即使係 SPCCPS 中文小學, SPCC 的 DSE 英文成績應該是全港其 ...
睇你講緊邊方面嘅英文技能,我見DBS嘅學生Oral English 會流利d, 如果有外國流學打算,我會考慮啱呢點

Jean1769 發表於 21-7-30 13:40
就咁,無論邊間神校,優勝之處絕對唔止成績,校風、自信心培養、all rounded development等等。

如果神校 ...
SPCC vs DBS or 其他名男校(同樣名女校都係)就唔覺得應有xx for sure嘅結論

cantona2001 發表於 21-7-30 13:45
SPCC vs DBS or 其他名男校(同樣名女校都係)就唔覺得應有xx for sure嘅結論

人就總有preference
preference 可以好多範疇

- 神中神光環
- 性格謙虛 vs 自信爆棚
- 重音樂 vs 體育 + 音樂
- 男/女校 vs 男女校
- DSE or DSE/IB
- 學校成績
- 畢業後network
- 等等

只能夠講,vs時多數S校跑出,係因為佢係以上方面都比較得家長歡心。只不過好多時,網友留言著重講成績

Jean1769 發表於 21-7-30 13:50
人就總有preference
preference 可以好多範疇
我認為呢個只係EK限定嘅結論,我算專業人士,身邊好多家長簡學校都唔會care個dse成積(跟本無人知同理咩神中神成積),一唔理呢樣,S校已經唔係for sure
‹ 上一主題|下一主題