用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我仲未搞清後備生個玩法
樓主: Kikobaby
go

我仲未搞清後備生個玩法   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-12-23 08:32
唔駛諗咁多,今年新玩法下,熱門中學應該唔會再有幾多後補位,非熱門中學機會就大D。 ...

請問為何今年自行早通知的情況下,熱門學校會小後補生?

gracelam 發表於 19-12-23 10:17

有道理,咁樣會否降低整體B1&B2 中學的music chair 較應?

如果已經在3月尾自行階段確定左資助中學的同學,應該再不會繼續投入直資中學的申請,因而再進一步減少音樂椅效應!

gracelam 發表於 19-12-23 10:28
正常應該係。

咁應該對B2的同學及家長舒服啲,不用等到脛都長才在有offer!特別是直資!

Casperjunior 發表於 19-12-23 12:58
唔好意思,見第二個post 話,直資收了,要offer ,都可以申請自行,但無大抽獎
如自行收了,要offer 再去直資抽飛 ...

應該可以但要在4月初,直資呈交取錄學生名單上教育局的死缐前!

susuwai 發表於 19-12-23 19:02
想問三月底時,假設自二收左,但當時沒有一間直資取錄,出奇地呈三考得好好,那麼可向派位組取消自行二的學 ...

應該不可以!

YmOra 發表於 19-12-31 00:24
試下從另一角度描述,看看會否清晰多DD。

情況:直資取錄+自行取錄為正取生;或;直資取錄+自行無通 ...

想問下要左直資A中學之後,主動放棄大抽獎啦。直資A中學已將學生被取錄的資料呈交教育署。

但之後在五月或以後接獲直資B中學的取錄通知,是否直接去直資B中學註冊,就能夠順利轉去直資B中學呢?

YmOra 發表於 20-1-5 15:29
有機會發生响期間B直資中學通知取錄,但A直資中學未必會立時把"學生資料表"歸還,因為該A直資已經把你 ...

咁即是五月後收到直資B Offer, 我是無法向他正式注冊的,因為已經沒有學生資料表。問題是在這情況下,他會否仍考慮我申請?他應該也有四月尾之後要上報教署的下一條死缐!

好似好複雜,希望不要出現這情況吧!

YmOra 發表於 20-1-5 15:58
好奇想問,點解你的假設要設响"五月"發生?係咪有D咩特別原因?

因為之前面試直資A時,收到D入讀注冊情序資料,註明四月尾他們把取錄學生名單呈交教署後,已經注冊的學位便不能更改!

我想弄清楚是否在特別情況下獲直資B通知有位,仍然因為已經注冊了直資A,而無法更改!

如只能在七月放榜時再轉,會否搞到兩頭唔到岸。已通知直資A要轉換,但到頭來直資B又唔收,再返去直資A去食回頭草,就超級樣衰囉!

我應為今年資助中學提早三月底出正取通知的新安排,最大得益者可能係啲二三線嘅直資中學。(其實我和我家孩子就係心儀呢啲中學!)因為有唔少家長可能會因為唔想博大抽獎,寧願攬住歌二三線直資中學嘅水泡!

fefemom 發表於 20-1-5 16:31

我反而覺得二線直資往年會有學生怕自行唔收要抽就 take offe ...

個問題是自行只會出正取,如果個學生其實能力也不差那種,自行做咗備取生,所以他三月尾無通知。他很可能在四月不在直資(不知一、二定三缐直資)抽飛而我等其自行備取生offer 了。

我想往年這樣的情況到七月放榜時,這些能力不差的備取生是不入讀直資中學的。

不知以上理解有冇偏差,請指教!

從B2生/家長的角度,我較想在自行階段,不論資助學校或者直資學校上岸,而不太願意大抽獎!始終大抽獎多咗個隨機號碼變數,尤其是係B2頭嘅同學/家長!

另外仲有羊群心理,在自行放榜時,A同學有沒有Offer,B同學又話有Offer,所以到頭來不論直至或者資助中學,總之有Offer都可能會攞左先!博大抽獎的情況應該會比往年少!

不過這只是我的個人推測!B1生/家長應該有唔同嘅睇法!

b3410 發表於 20-1-5 20:14
如果咁,應該抽獎的機會大咗

同意,特別是B2尾的同學博到Ben two頭的學校機會應該會大左!

換句話講,B2 學生/家長獲得B2直資而未獲資助中學正取的。他們的抉擇最難。假設有50%這類的B2 學生/家長選擇投入B2直資中學的,相關的二、三缐也因此而增加了B2學生的比例。

hkpapa852 發表於 20-1-6 08:20
我既睇法係相反,大抽獎競爭只會更激烈

若果你有此見解,假設你家孩子獲得一間直資中學的取錄,你仲會否博大抽獎?當然要看所獲得取錄直資中學的水平,但你最初有申請,如果不是只為增加面試機會的,往往也可能選擇入讀這所在射程範圍的直資中學!

咁到底最終競爭多咗定少咗啦?

hkpapa852 發表於 20-1-6 08:32
直資中學如果有人抽飛,佢地多番出嚟既位幾時會fill番?
好似無限制,即係佢可以留番派晒位係叩門階段再招 ...

7/4/20 前要抽飛,之前有家長分享過,四月中至尾,直資多數會大call 備取生!

chanti 發表於 20-1-6 10:17
我這樣想, 雖然自行提早公佈, 但成功率不高, 一來只有三成位比自行、二來實際有部分學生會有2 個位、結果 ...

同意,特別是在四月尾突然收到大call 備取生時有轉機!

chanti 發表於 20-1-6 10:54
最可惜可能係津校不call備取生(因為連他們也不知)。哈哈。
不過, 不知四月尾直資會否call waiting , 今年 ...

我估怎樣也會call 定一部分,而只會留下小量作叩門用,你不call ,好學生可能被別的直資接收!

luluhaha 發表於 20-1-6 10:58
請問現時嘅情況係直資月底留位要交小六資料表正本,自行下月面試又要睇資料表正本,即係要就住邊個?直接 ...

自行應該只要四聯表而不用資料表!

luluhaha 發表於 20-1-6 13:11
申請時的確唔使,但寫明下月面試時要出示,可能用來驗明正身?

三月面試時,學生資料表可能已呈交直資中學!留個影印本備用吧!

mandytanghk 發表於 20-1-6 17:52
我想問假如4月尾先收直資call waiting. 直資應交唔到呢D名單上教育署,那是否可take 直資的同時又玩大抽獎 ...

既然直資是waiting!

咁只係等緊直資同事玩緊大抽獎!仲未取得到直資中學個Offer。

mandytanghk 發表於 20-1-6 18:13
我意思係假設我原本waiting, 4月頭有正選生抽飛,直至4月尾call waiting, 比offer 我,我在4月尾接受了直 ...

這個真的很難說。

問題是直資中學過咗呈交取錄名單之後,仍會不會call waiting list 的學生?
‹ 上一主題|下一主題