用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我仲未搞清後備生個玩法
樓主: Kikobaby
go

我仲未搞清後備生個玩法   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-12-26 20:37
其實今次個遊戲最難係有直資收咗既後備生。
其實唔會有咁樣的同學,因為冇人知自己係備取生。所以如果冇收到自行通知,都當fail application 好啦。
整個過程其實冇改變,只要當好似LSC的“暗示”,依家變咗全天下的明示,就可以了。
其他完全一樣。

vin105 發表於 20-1-5 17:44
從B2生/家長的角度,我較想在自行階段,不論資助學校或者直資學校上岸,而不太願意大抽獎!始終大抽獎多咗 ...
如果咁,應該抽獎的機會大咗

hkpapa852 發表於 20-1-6 09:40
統一派位競爭激烈程度, 係要睇吓有幾多學生係已註冊入讀直資中學, 同成功係自行離場.

"四月中至尾,直資多 ...
我覺得其實離場人數會多過以往。因為之前hold 未必咁心儀的直資的同學,可能更加傾向於等自行或派位,特別係自行表現不錯的同學,信心大些。不過,如果今年冇收到通知(正取)信心會大受打擊,搏備取的信心不足,順帶抽獎/抽獎後叩門的信心都會受打擊。好大機會入直資算。
千萬不要小看家長在升中一戰中的心情變化,可以一時春風得意勢如破竹,一時又被打繫到萬劫不復咁。
自行收唔到通知的打擊非常之大,除非本來就係睇高幾線,越級挑戰,預咗入唔到。

而正取生通常為band1AA同學,可以有幾間直資,基本想去邊都可以,人數佔少數,不會影響大局。

mandytanghk 發表於 20-1-6 17:52
我想問假如4月尾先收直資call waiting. 直資應交唔到呢D名單上教育署,那是否可take 直資的同時又玩大抽獎 ...
可能好危險,抽獎去到不知名學校,又冇咗直資學位。
‹ 上一主題|下一主題