用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才校長去St. Hilary
樓主: alsonl
go

優才校長去St. Hilary   [複製鏈接]

真心不喜歡St Hillary 呢間學店。無仼何宗教背景,又加個St 落去。唔知想點?等家長覺得勁d?

Diversifyedu 發表於 19-12-24 10:17
媽劇亭呢樣嘢總校長最耍家, 覺唔覺換左人之後天虹少左好多報導?

我覺得 ,少佐好多。幾乎無。個校長學覺得玩完幾年,班學生成績都無升過,就bye bye走人。

Diversifyedu 發表於 19-12-24 10:48
回覆 piglover 的帖子

總校長係叻仔嚟, 走位快, 連借殼辦學都攪得到, 搵食啫, 犯法呀! ...

我見過旺角嘅校園,交咁貴學費。咁嘅環境,認真,我不會考慮。

我又唔認同讀完呢間學校曉飛,短短幾年,幼稚園,小學,再到中學。用家其實有無考慮過學校嘅教材,課程編排嗎?請到dbs前校長做總監就覺得課程勁d,讀完就係dbs? 名校勁嘅係學生,並非校長。不要神化佐校長的角色。

呢間學校marketing,確實係做得好好。但教育質素好不好,no comment.   

一間連幼稚園都未辦好嘅機構,就急於開小學,中學,一條龍cap水大計。

有無發覺呢間學店經常拎xx校長做賣點,但從無sell下課程呢?

呢間學校咁易收學生,其實,學生程度太參差,點樣教呢?

gracelam 發表於 19-12-25 09:35
其實比仔女入去讀的家長,都係想小朋友快樂完成小學階段,讀得成書係bonus, 讀唔到咪去外國囉。

但預左讀 ...

Agree, 如果要快樂童年,唔睇成績。好多津小都得,如果要學英文好,有好多主要收南亞裔學生嘅津小,英文都好好。

我R爆頭都唔明每個月接近一萬蚊學費嘅小學,有咩賣點?

呢間學店marketing係做得好嘅,我有d朋友當年幼稚園聽完簡介,都覺得學校好好,仲既刻報名Tim, 有人take佐offer tim。 但讀完一年PN, 既刻轉走。

Soundervolt 發表於 19-12-25 22:09
唔可以抹煞呢個可能性,不過機會有幾高?卒記總校長以前主政嗰間小學曾經有一位學生升中時派到大埔一間B1 ...

我睇過呢個新聞。

現實係,最差小學都有band 1生,一線小學都有band 3生。果間小學有一個考到band 1中學,係好正常的事。完全唔係咩驚喜。問題係,個marketing校長懂得將呢樣嘢煲大,做新聞。

但家長谷好多人家長buy呢間學店㗎。

好多人覺得校長好,就覺得間掠水學校好好。

不過,香港好多中產家長,有的是錢,唔會考慮咁多。marketing 做得好。

luckybaby2011 發表於 20-1-4 13:53
功課壓力、同埋考第尾家長都有壓力架...
聽過總校長talk, 係有selling point 既、而家有埋中學更 ...

係叻嘅,去仼何學校都叻。

不過,要用咁貴學費去一間成績不是好,校舍不是又大又靚嘅學校,我會有所保留。  

大家還記得Think事件嗎?借用果間崇正中學嘅校舍,之後就.....

Poyau 發表於 20-1-4 14:46
之後就......

https://www.hk01.com/社會新聞/409322/朗思國際涉違規辦學-校長被指管理未經註冊學校-有教 ...

所以,讀呢d比錢就入,目的係賺錢嘅私校,我情願找一間認真辦學嘅津小。

開心又免費。

tinnytinny 發表於 20-1-7 22:40
津校唔係想入就入呢..
抽中寶校又叩唔入心儀..
都好無奈..

我情願入寶校,都唔會入呢d學店。

Diversifyedu 發表於 20-1-8 15:15
現實係, 有家長會覺得讀寶校會糟蹋小朋友天賦同時間, 讀寶校冇語景點追英文呀! ...

語境,幼稚園比較重要d. 幼稚園個底打得好,小學一定無問題。

至於上到小學,如果有良好嘅閱讀習慣,中英文都一定不會差,再加上找個好嘅私補跟下。一定好過讀學店私校。
‹ 上一主題|下一主題