用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?
樓主: kalych
go

怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?   [複製鏈接]

回覆 kirstyau 的帖子

我小朋友呈分科科A,但VA得B,校內成績表平均分得B,我都覺得好奇,我地學校都係90+先A。

PTL_L 發表於 19-12-29 12:08

我小朋友呈分科科A,但VA得B,校內成績表平均分得B,我都覺得好奇,我地學校都 ...

VA拉到平均分B 你地平均分有冇實數,我地有。

冇呀,不過我問左老師,老師話會幫我跟進一下班主任話會唔會va 8頭,而其他科9頭而拉低平均分。但我咪話按呈分比率999632,Va都係x3定x2(我唔記得),但我主科X9,就算9頭,va 8頭都冇咩理由拉低平均分咁到得b。

我小朋友呈分科科A,但VA得B,校內成績表平均分得B,我都覺得好奇,我地學校都 ...

正路唔會喎

王家爸爸 發表於 19-12-29 09:11
其實自行階段又未必需要確實知道係 B1C 定 B2A,反正中學亦都只知道次第,唔知道個學生既實際 BANDING。 ...
我都明, 純粹參考下啫, 就算老師同你講爭兩個位到band1, 我估都唔係咁多人肯自行揀band2學校

PTL_L 發表於 19-12-29 12:16

冇呀,不過我問左老師,老師話會幫我跟進一下班主任話會唔會va 8頭,而其 ...

咁你應該要問清楚,校內平均分到底係各科平均計算,定係你所認為要計埋999632後再計。

其實點計都唔重要,最緊要係學校肯唔肯話你知小朋友屬邊個派位組別。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

貴校90+才有A,即是話平均分89分是不是會顯示為B嗎? thx.thx

kirstyau 發表於 19-12-27 09:57

有冇關係唔清楚,我地呈分99962(音)3(視)

數學差1分等如9分,視藝音樂5分一跳,一差就差15/10分,你話重唔重要?家姐呈分視藝係95分

如果科科A係90,VA B係80,咁一定會拉落去的。89.9都係B。

little_yolky 發表於 19-12-30 09:01
如果科科A係90,VA B係80,咁一定會拉落去的。89.9都係B。

所以,該小學的B亦有可能仍然屬其他小學嘅A。估計區內的中學都已知一二。

YmOra 發表於 19-12-30 09:05
所以,該小學的B亦有可能仍然屬其他小學嘅A。估計區內的中學都已知一二。
...

最弊自行唔係只揀區內呢。他區唔一定知。

little_yolky 發表於 19-12-30 09:07
最弊自行唔係只揀區內呢。他區唔一定知。

認同呀!有些小學咁樣俾A或B或C法係好影響自行選校,建議jm影印成績表同時亦影印埋成績表背面嘅ABC的分數定義範圍給自行中學。

little_yolky 發表於 19-12-30 08:56
數學差1分等如9分,視藝音樂5分一跳,一差就差15/10分,你話重唔重要?家姐呈分視藝係95分
...

又甘講,不嬲呈分中英數常視音都知一分都不少。

但視藝可以做既野唔多,所有野係學校做,做之前又唔會通知,好多時連作品冇見過。

真係冇時間金錢再學畫畫 ,最多提阿女係學校認真D做甘咋。

kirstyau 發表於 19-12-30 10:23
又甘講,不嬲呈分中英數常視音都知一分都不少。

但視藝可以做既野唔多,所有野係學校做,做之前又唔會通 ...

音樂都叫有得練丫。我哋學校考唱歌考樂器,盡練囉!最搞笑呈二定呈三考唱國歌,我download咗個純音樂,開大喇叭係咁練,人哋以為我做乜咁愛國日日唱國歌

little_yolky 發表於 19-12-30 10:28
音樂都叫有得練丫。我哋學校考唱歌考樂器,盡練囉!最搞笑呈二定呈三考唱國歌,我download咗個純音樂,開 ...

有呀!一早開左考級歌

家姐當年咪ABC 3首做哂呈一至三。唔預佢地會好高分,正正常常就算。

我地如果唔自選樂器,就要唱音樂書d歌,我D 5音存,奏樂器穩陣D

kirstyau 發表於 19-12-30 10:30

有呀!一早開左考級歌

我哋老師好辣,道高一尺 魔高一丈

上學期自選歌,下學期佢派首歌俾你

little_yolky 發表於 19-12-30 10:35
我哋老師好辣,道高一尺 魔高一丈

上學期自選歌,下學期佢派首歌俾你

你地家姐仲有冇規定學樂器?家姐本來想停,但學校要一樂器,不過只係大考前交樂譜比老師,到考試就奏一次。唯有繼續hea學。

回覆 YmOra 的帖子

Yes ar!冇分數呈現對考89/88的小朋友好唔抵,不過另一方面,都是小朋友都有責任,小心一點基本上就可以攞埋呢一分兩分就可以跳一個grade.

kirstyau 發表於 19-12-30 10:47
你地家姐仲有冇規定學樂器?家姐本來想停,但學校要一樂器,不過只係大考前交樂譜比老師,到考試就奏一次 ...

唉!學校規定學呀,都係hea學

回覆 hkpapa852 的帖子

問左班主任,平均分只計呈分6科,唔係計全張成績表的平均分。學校唔肯講小朋友banding,但以我女成績,足夠過直中有餘。其實阿女成績表好靚,中英閱細科都大多A,只係平均分B,睇落冇咁完美咁,差啲咁
‹ 上一主題|下一主題