用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 和你醫+和你展(大學 醫科+工程)
樓主: hehehaha2017
go

和你醫+和你展(大學 醫科+工程)   [複製鏈接]

多謝你的分享, 獲益良多 !

今天有點不舒服
5點45分 去黃金海岸買少少野, 就回來

仲有30分鐘

寫多陣走

SCHAUM SERIES 在工程YEAR 1,2 上大有幫手

而 港大醫科, 我嘗試找SCHAUM SERIES 幫手

發覺無用

港大醫科, 教的野, 太深太深

一般 書無用

但搵醫科書, 太難明

所以照舊, 用返我最早提供的方法

找NOTES 5-10 SETS, 睇完港大醫科的LECTURES/VIDEO

就睇NOTES , 再睇書

我暫時, 應該 這是最有效, 能有機會考到頭1/4 的方法

有一批DSE 學生, 為數不少
是咁讀MBBS 法

上LECTURE, 抄完NOTES ,

教授提供了 NOTES 

但空左, 上LECTURE 填返

DSE醫科生, 抄低完那些NOTES 

之後拋落 垃圾桶。。。

憑上堂, 入腦法

咁樣好大件事

咁樣唔係有效讀書

因為你抄抵教授講乜

回到 屋企, 再狂搵NOTES 

一齊考入醫科, 幾個小朋友
我睇住佢地

高中的野, 再難, 我認為在家, 很勤奮可以攪得店

去到大學

真係要食腦

有個小朋友, 醫科,獎學金, 入來港大醫科

自己讀, 夠膽 死

用返高中讀書方法

手抄NOTES 

以前高中, 手抄, 是幫助記憶

但那種手抄, 是無左一大堆推論

令你抄完後, 只知發生什麼事

不知前因後果

而醫科考試, 是考得好深入, 是考你識唔識

唔係考你有冇背咁簡單(當然部份野要背)

所以, 以前,全級BIO 第一 4年 

以前BIO 全級第1,2 年

今次醫科, 要FAIL 

我考試前, 同佢講, 佢應該會FAIL, 其他醫科小孩都聽到

佢認為我針對佢, 考完大考後

佢死狗咁, 問我點攪好醫科

我由第一天, 已交代 點玩 MBBS 

係你唔跟, 你老友跟,爆晒分, 考完笑住出 試場

之後大家一齊對卷, 考完MBBS 試

佢好驚訝, 點解老友高中無讀BIO, 識的野, 比佢多

如果你仔女, 入到醫科
父母應要準備醫科NOTES 

總之你點死, 都死返NOTES 

讀醫科, 就好似有一個病

你無NOTES , 就無得救仔女

無人, 可以救到, 我都無法救你仔女

救到你仔女, 就是NOTES ,書=,EXERCISES 

唔係會死得好慘

讀讀下, 仔女無心機讀

堂堂積埋積埋, 越多野

大考一次過埋單

如果IB 43分, 什至42分醫科收
今年MBBS 最低分, 是IB 42分

KGV 有人42分都照收

ALEVEL 岩岩夠成績,3A星1A

DSE 36分

岩岩夠分 入醫

我都叫入讀醫科

醫科咁難讀, 會死的, 岩岩才夠最低成績

每關, 就似打麻雀

重新洗牌

你又知你仔女一定輸硬?

我無讀BIO, 殺入去, 都爆晒分, 笑笑口離開市場

良好的讀醫科方法, 自然得到鼓勵

話知你, 入左先

入左先, 有就機會做星球人

總之CUT晒活動

不要低估小孩的能力

你又知你個仔女將來不是明醫袋 幾百萬一個月?

點解你可以抹殺他們搵大錢的機會?
請問你有咩資格阻個仔女發達做人上人? 你有咩資格?

總之安排,所有野, 去罷! 無悔一生!!!

我只能講, 好凶險 , 醫科

但安排足夠, 可以平安, 考得好

工程書
盡量找似高中的書

工程書, 是大學書

但似中學模式的

簡單的NOTES , 之後多EXAMPLES 

俾你模仿到

透過大量的EXAMPLES, 令你輕鬆掌握深的理論

YEAR  3 讀工程, 都係咁玩法

平安的

10,20,30,40,50條EXAMPLES 咁既書

https://www.whitman.edu/mathematics/multivariable/multivariable_15_Multiple_Integration.pdf
以前讀工程, 優質NOTES 的就係咁

YEAR 2  讀

https://www.cityu.edu.hk/catalogue/ug/201718/course/MA2001.htm

有多人, 重考1次

https://www.cityu.edu.hk/catalogue/ug/201516/course/MA3001.pdf

MA2001, MA3001, 好多回憶

好多人, 因此放棄工程

但捱得過

你人生就穩定下來

如果有睇我睇第一條LINK
這些就是好NOTES 

題目數量夠多

EXAMPLES 也清析

不過無ANS ,EXERCISES 

不過集中,只看EXAMPLES

找多10-15 SETS EXAMPLES 

一set 10 條examples, 100-150 條

上腦, 成為工程精英

暑假, 用來休息, 或搵錢, 或去實習
考完試的大學假期

不用提前讀下個sem的野

下個sem,開學, 才讀, 實夠時間的

even 醫科

放心, 我講的

高中入醫科, 入工程前

盡量休息, 做part time 搵錢儲糧

什至去2個月旅行。。。。。

假期, 應該做什麼呢?
1月通常考試, 考完試

我建議休息下

例如, 假期同仔女硏究下

1。 邊度買燈膽最平。。。

2。 點裝燈膽

3。 屋企點去港大, 中大,科大

4。 摧淚彈的成份

5。 去旅行, 看當地平民的生活

6。 學整野食

7。 學洗toilet 

中五, 中六的假期,我認為要讀書

中一到中四, 我認為休息至上

我推介 

大學假期放緊假, 也不用讀書

休息下

港大醫科, 唔駛識, m12345 

知有m135, 同m24 分別就可以

但我傾向, 識深一些

我想在醫科year 1, 打通佢大腦

成為一個頂尖名醫

即係year 1 , 自學多一點, 令佢的學識, 比別人多

不全跟考試範圍

跑數, 6點pm, 8000views

target, 明天11點59分am, 時8600 

一天跑600 views 

當11點59分截數
我有時懷疑自己是否青山走犯出來

但你要精英, 思維一定與別人不同

但是否好似我咁, 就自行判斷

DSE MATHS,PHY,CHEM, BIO 操法, 有 共通點
你可以首先, 做1-3 份MOCK PAPERS

總結下,咩TOPIC 錯得多

之後, 立即針對那個TOPIC去處理

你越憎的TOPIC, 越要做

去書局買練習,只做,不識的TOPIC

仲要一題一題做

因為做MOCK , 就是為了知那些TOPIC 不熟

不熟就要立即處理

你而家首要,是谷成績
成績越高, 可以選擇的科越多

https://www6.polyu.edu.hk/fast/ssmsc/page.php?p=OutstandingPerformers

理工大學SCIENCE 比賽

香港高手多

https://www.polyu.edu.hk/ssmsc/files/SSMSC/2016/Past%20Paper/SSMSC2015_Math_E.pdf

MATHS卷 就係咁

聽唔明點算?

我告訴大家

在DSE,IB, ALEVEL , 大學, MBBS

全部都有機會, 遇到

聽不明,是正常

如果聽唔明

要由淺入深, 用簡單的NOTES

俾學生知大概咩要知

再睇返

睇多幾份NOTES, 就會明

個刻,唔明, 唔代表唔會明

所以NOTES 咁緊要

父母手上幫仔女的終極武器 就是放假時間

https://www.singyin.edu.hk/images/contents/school/calendar_c.pdf

13/7- 31/8

我認為, 如果中五升中六  或中四成績不OK

應拿暑假 來谷

1天6小時, 48天暑假左右

8天去旅行, 當你

仲有40天, 一天6小時, 240小時

你平時返學, 你當200天

等於每天多一小時

中四升中五的暑假, 應夠追所有野

所以3X 勿變2X

你變2X, 會好難入大學

學校叫你drop, 因為跑數

要drop , 我認為, 中五升中六,  後的中六9,10月仍無起息才會drop

父母最有威力,

就是可以操控假期點用

聖誕, 復活, 新年, 暑假

我暫時, 無見到邊個mbbs 人讀得輕鬆
但好爽

好爽,是你咁辛苦的科, 俾你捱到

醫科成績好=> 無後悔入港大醫科

成績不好=> 後悔入港大醫科

你問我點睇?

我強烈推薦 港大醫科

如36分

唔好猶豫, 入左來, 再算

人生見步行步

讀大學無得你易

易讀的科, 搵唔到食

所以唔好太天真

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

https://hk.jobsdb.com/en-hk/articles/%E8%97%A5%E5%8A%91%E5%B8%AB%E6%B7%AA%E7%82%BA%E9%85%8D%E8%97%A5%E5%93%A1-%E5%B9%BE%E5%8D%81%E4%BA%BA%E7%88%AD%E4%B8%80%E4%BB%BD%E5%B7%A5-%E8%A1%8C%E6%83%85%E4%B8%8D%E4%BC%BC%E9%A0%90%E6%9C%9F/

藥劑師淪為配藥員﹗幾十人爭一份工 行情不似預期

太空工程
非常敏感

我估美英, 真係好難

香港讀太空 工程也沒有用

咩公司請你?

http://taihunghk.com/

上面這間工程公司?

夢想逃離香港

你一定要有專業技能

食左本 工程書去最好

佢加大拿藉

以前細細個, 成日睇太空書

有次同我講, 想上太空

咁呀 ! 俾心機讀書

而家去左加拿大多倫多大學讀工程, 大個仔

ib 43分, hl maths.hl phy, hl chem  776

https://www.utias.utoronto.ca/undergraduate-studies/

人有所限制, 你始終要有外國藉, 才能容易接觸敏感行業

2018年, 有個師兄, 無英國藉, 伸請imperial college 航空工程

reject 左, 但cambridge 工程收左

師兄哭了,那個晚上, 因為想入太空/航空工程

https://www.imperial.ac.uk/study/ug/courses/aeronautics-department/aeronautics-spacecraft-engineering/

2019年, 有一個師兄, 伸請 imperial 航空工程學士

reject 左, 面試都無

2個師兄都有共通點, 無英國藉

你無外國藉, 動彈不得, 敏感行業

本土化後, 好多敏感科目, 只俾本地人做

特別是華人唔俾讀, 怕 泄漏科技去中國

新冷戰下, 外國人當你香港人中國人一群人

中國人當你香港外國人

香港兩邊不是人

自己想方法殺出一條血路

講多次, 食左本工程書佢

食完一本, 又一本, 又一本....

‹ 上一主題|下一主題