用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 往來學校所需時間及每天睡眠時間
樓主: tummypooh
go

往來學校所需時間及每天睡眠時間 [複製鏈接]

回覆樓主:

小二訓8-8.5小時, 返學時間由起床食早餐坐mtr到學校門口ㄧ刻, 大约用65分鐘

tummypooh 發表於 19-12-19 01:10
回覆 964000 的帖子

話佢有眼袋(我覺得係飲水多同有時喊囉......),夜晚會卒鼻(鼻敏感唔知係咪會遺傳..... ...

如果你夠時間用佢又瞓到你咪由佢8pm瞓,佢瞓唔着或第朝太早醒了自然會調教。

回覆 tummypooh 的帖子

八點上床?唔使補習唔使做功課嗎?可以咁早,羨慕

回覆 tummypooh 的帖子

小朋友近學校係舒服好多既,特別高年級功課多咗又要補課,就會覺得無可能咁早訓。不過都係要因應自己屋企情況,有時阿女或者做功課好快呢?或者佢叻叻又一直唔使補習,課外班係週末。不過可以住近點就當然係近點好。

簽名被屏蔽

訓得是福,世衞有建議,何解d人唔參考

Diversifyedu 發表於 19-12-18 14:48

其實啱啱食完飯就瞓會唔會對消化唔好
我都覺得這反而是問題

回覆 jli008 的帖子

其實功課唔多既,但阿女習慣咪咪摸摸,返屋企又要休息吃茶點先開始做功課,有時又做得慢,做完仲要每日練樂器堅持睇課外書。。。成日都搞到9點幾,雖然第二日差不多7點半先上校車,都要6點45分起身先夠時間著衫吃早餐好矛盾,想日日堅持練樂器20-30分鐘,再睇30分鐘課外書,但係做咗就要夜d上床了。

tummypooh 發表於 19-12-18 20:47
其實我開帖都係想舒發一下......

我個女一般八點就俾人拉左上床啦。訓到朝早六點。
manage 到就一動不如一靜,況且隨著小朋友大,睡眠時間亦可慢慢減少,早餐可在車上吃,咁多些時間用

我七點放工回家(有時仲晏),女九點上床,我都覺得時間好唔夠用,想伴讀多陣/傾多陣偈都無時間。

回覆 MrBeast 的帖子

我暫時都係咁諗。一動不如一靜。試一試先。

簽名被屏蔽

每個人需要的睡眠時間不同,樓主的小孩如果星期六日早上你讓他睡,他可以睡很久的話即是平日唔夠瞓囉。
我小孩再累也睡不著午覺的,她平日睡9小時,但若星期六日仍只給她睡9小時的話,黑眼圈很大 脾氣也變大。
即是平日睡不夠。

IloveJJ 發表於 19-12-20 09:59
你又無能力搬,自己想伴讀想傾偈又要遲返,咁即係乜都要個女就你?

細路充足睡眠好重要,你如果咁多問題 ...

我無要個女就我,佢每日都有充足既睡眠
我只係回應樓主,有同感時間唔夠用,乜我有講過無能力搬?就算住學校隔離,我個女差唔多時間瞓的

jli008 發表於 19-12-20 10:25
有時要懂得取捨,從有了孩子後,我們為了珍惜孩子每分每秒成長,與先生心意一致我便放棄工作,生活質素差辛苦一 ...

多謝你明白,有時上EK呻兩句唔知做俾人話「好多問題」,我都睇返我嗰兩句寫左啲咩咁惹火.....
取捨係好重要,但每個家庭同個人都有唔同既考慮,向FTM致敬

IloveJJ 發表於 19-12-20 17:45
唔好意思,睇到你回覆既,以為你係樓主,話無能力搬的是樓主。
Sorry
...

以和為貴

回覆 Petman 的帖子

咁我女又冇喎,放假會遲啲訓,遲啲起床,但睡眠時長基本上都係同平日一樣。最多八點幾就叫醒我食早餐........(可憐的我得一日有覺好訓都冇埋)
中午放假要佢訓午覺,而家都唔訓,鬼練咁精神係度玩同做功課。

佢個眼袋水腫我估係佢喊或飲水飲奶出黎機會仲大(訓覺前成日都飲半支水或奶)。

我都只係約粹研究下同呻下係咪每個人都係十分鐘就返到學校。

‹ 上一主題|下一主題