用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兒子的第二次呈分試,Help~
go

兒子的第二次呈分試,Help~ [複製鏈接]

中91.3
英87.7

數88

常91

第一次呈分排29(全級有159人)

這次很多人的成績比他高
考得不太好

屬於band幾?

推薦什麼學校?

近觀塘區/在觀塘區

Thx

解答
   2    0    0    0

回覆樓主:

請問學校以往大約有幾多B1/B2/B3
另外要知呈一加呈二後個名次
才可推算到所屬Banding 再選中學

1. 每間學校嘅「90」分,價值都唔同。打個比喻,平兆嘅 90 分,同秀官嘅 90 分,同閩僑嘅 90 分,係唔同。你唔講學校名,根本好難估。
2. 每間學校嘅 banding 人數唔同,有啲學校 120 個學生,可以 80 個都係 band 1,亦有學校,可以同樣 120 人,但得 20 名係 band 1。
3. 要睇埋呈二先可以做下一步估算。

以平均各1/3來計,159人的話,平均50 +  band 1。
而且159人,應該開到4-5班,都唔算寶校,正正常常的話,當30%band 1, 貴公子的名次應該屬於band 1 機會大。  當然還是問老師,參考往績,比較穩陣。

真係唔同學校,D分好唔同...
我仔都2科8X,2科9X,但排名係104 omouth:全級156人...相差咁大
‹ 上一主題|下一主題