用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教仔教到好攰好灰,好想放棄佢
go

教仔教到好攰好灰,好想放棄佢   [複製鏈接]

細細個已經知佢唔受教。唔喜歡返學又唔喜歡做功課。已經讀緊普通村校,功課唔深,遍遍做功課時咩都話唔識,旨意我講答案比佢,最慘係講咗答案,都唔寫。日日遊魂。完全跟唔上進度。
中文字,筆順全錯,係教極都錯,同一個錯法。有心玩嘢咁,最慘係默書時個個字都唔識,零分。
英文,又係冇一個字識串,做作業,圈曬書本上的答案叫佢抄,又話睇唔到,要我逐個字母串俾佢聽,冇心機抄。默書當然長期零分。
數學,冇心機計,冇心機學,已經學緊除數(3位除2位),教極都唔識,有時問佢餘數相減,4減3等於乜都要諗又要攞手指出嚟數,玩嘢咁。
常識,聖經科都差。因為d中文字寫錯曬,唔識寫。
晚晚功課做到夜一夜,都做唔曬要欠交,因為根本簡單功課都唔願意去做。課外書完全沒時間睇。中英默書冇乜時間溫,試過同佢一齊溫,又係發夢遊魂。完全過目即忘。
學校每日都有1.5小時功課輔導班,但冇一次可以完成晒d功課,因為寫字太慢又冇心做,結果每晚又係繼續做功課,但其實遊魂時間多。
已經好想放棄佢了。永遠我好俾心機教,永遠換嚟事倍功半。好似每晚都在浪費大家時間。就算完成功課,佢都好似乜嘢都唔識咁。
到底可以點樣幫佢有番團火做功課? 定係只係可以等佢有朝一日開竅?定係放棄佢,中三之後自己去做學徒做些體力勞動的工作?

呻完,多謝收看。
   13    0    1    0

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 01:16
細細個已經知佢唔受教。唔喜歡返學又唔喜歡做功課。已經讀緊普通村校,功課唔深,遍遍做功課時咩都話唔識, ...

冷靜d先。如果你提到嘅學習問題,有冇check過會唔會有讀寫障礙之類嘅問題?做唔到總有原因,係唔願做,定係佢能力有問題?如果唔願做,係唔係有情緒問題?照你描述係長時間的,so far學校社工有冇跟進過?

蘋果香蕉橙 發表於 19-12-11 01:16
細細個已經知佢唔受教。唔喜歡返學又唔喜歡做功課。已經讀緊普通村校,功課唔深,遍遍做功課時咩都話唔識, ...

樓主,會唔會係讀障問題? 你帶小朋友check 左先,真係確診,都唔關小朋友事,佢自己都辛苦。

簽名被屏蔽

筆順, phonics apps + fine motor training

回覆 蘋果香蕉橙 的帖子

聽落有啲似學障、數障或專注力不足嘅問題,你講嘅只係表徵,要找出原因,佢自己都唔想,盡快同老師反映,安排評估,未必一定係,要專家評估,不過都可以了解下先,睇吓似唔似。https://asld.org.hk/認識學障/特殊學習障礙/
https://www.master-insight.com/陳凱怡醫生:如何判別小朋友專注力不足/

老套啲講 天生我才必有用
好明白你而家好嘔血 同意樓上講 試吓搵ROOT CAUSE先 對症下藥

CHECK 到有學障 本身又冇興趣讀書 亦可試下發掘其他才能
運動? 藝術? 就算做建築/水電/裝修 都係一技之長

樓主加油!!!

借位呻下,我都教女教到好嘔血,之前想放手比補習社,但發現補習社一點用都冇,只好自己教。 日日玩嘢,態度超級不配合。學習態度好差,我放工返到屋企已經好辛苦,仲要浪費我時間。我仲要比我媽指責唔識教。
我媽話佢來教,要培養小朋友學習興趣,不可以閙。我之前有事不在香港,我媽教到成績倒退幾十名,日日電視ipad 放題獎勵佢叫做培養學習興趣。

簽名被屏蔽

bbba05 發表於 19-12-11 01:31
冷靜d先。如果你提到嘅學習問題,有冇check過會唔會有讀寫障礙之類嘅問題?做唔到總有原因,係唔願做,定 ...

小一時已經去咗政府做評估,結果不是讀寫障礙,又不是專注力不足。但是視覺感知有些問題,即刻抄寫有困難。學校都幫佢做咗功課調適,抄生字由3次改為1次。默書改正只改詞語,不用改課文等等。又做過物理冶療。職業冶療就要排到出年2月。
但佢問題係,有困難不想去面對,逃避,抗拒做功課,成日話自己做唔到。態度問題比能力問題更嚴重。

sunnymama2 發表於 19-12-11 07:24
樓主,會唔會係讀障問題? 你帶小朋友check 左先,真係確診,都唔關小朋友事,佢自己都辛苦。
...

評估過是視覺感知有些問題,即抄寫有困難。
但佢問題係完全唔想面對功課,抗拒唔願做。鼓勵、讚賞已經盡量做。但有時見到佢d態度,又好難唔發火。

jli008 發表於 19-12-11 09:06
感覺得出孩子是對著幹,沒有對學習有喜歡的念頭,先了解一下是什麼原因做成.你在小學這邊發問,應該孩子都是小 ...

冇錯!感覺佢就是對着幹,玩嘢,完全冇心做功課。態度問題比能力問題更嚴重。如果我忍心放手唔理佢,佢跟本係handle 唔到d功課的,因為真係唔識做。所以只有我急佢唔急。

MrBeast 發表於 19-12-11 09:08
筆順, phonics apps + fine motor training

筆順 phonics 呢已經係由細教到大。佢就係唔跟,佢話筆順好難,但用自己方法又寫錯。phonics 出去學過,我又教過,又係拼極都唔識。
人哋話小朋友就像一舊海綿,會不斷吸收知識。但我個仔只像一舊石頭,點樣教都係吸收唔到㗎。

簽名被屏蔽

回覆樓主:

佢真係有困難,唔係詐死扮嘢偷懶,你又何必火。佢咁既情況,係學校都唔會好受,包容吓。面對呢d情況,都係治療訓練和鼓勵並用。

由佢而家到中學畢業,都係幾年時間。用盡所有愛心和耐心幫佢,不枉母子一場緣份。

IloveJJ 發表於 19-12-11 10:53
平日生活(唔係讀書)係點?
係咪「飯來張口,衣來伸手」?
有無打機?

日常生活,做嘢都係慢吞吞嗰類,冇乜條理。打機都少。當然會成日俾人鬧啦,樣樣嘢叫4、5次先做。但有時做得好都會讚吓嘅,例如上次中默居然有2x分,唔係零分,我都有讚吓佢,叫佢下次繼續努力。但大多數時間都係鬧多過讚,因為真係冇嘢可以讚。

wpc666 發表於 19-12-11 11:52
借位呻下,我都教女教到好嘔血,之前想放手比補習社,但發現補習社一點用都冇,只好自己教。 日日玩嘢,態 ...

大家同路人 (emoji)(emoji) give me five!
我仲慘,全識媽媽,都教到個仔咁樣。有時候諗,我去返工,唔好理佢太多,佢會唔會好d做功課有返d責任心?

回覆樓主:

Deleted

jli008 發表於 19-12-11 12:37
我覺得係自信心方面問題,你先降低其他要求,令孩子自信方面提高,將心中成日覺得困難的事情都可以有機會解決 ...

多謝你嘅提議。我會盡量試吓用玩嘅方法教。
其實每日放學返嚟,我都係心情愉快嘅情況之下叫佢開波做功課㗎,只係見到佢個態度衰衰咁,就開始火。做做吓又話去廁所。一到夜晚10點半。見佢仲有一堆功課未做,而未做曬嘅原因係因為之前懶懶閒浪費時間,我就好火滾㗎啦。
‹ 上一主題|下一主題