用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中英文
go

初中英文  

想知中一至中四英文學D咩, 有無媽媽可以影英文書目錄俾我參考下嗎?  OR 話我知邊度可以搵到相關資料, 感激

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 7%E8%8B%B1%E6%96%87

YmOra    發表於 20-3-8 11:07

間間唔同 wor。

1998Ruby1998 發表於 19-12-10 03:14
間間唔同 wor。

其實真心完全唔知阿女英文學D乜。好似同小學差唔多但樣樣深D咁。

little_yolky 發表於 19-12-10 09:09
其實真心完全唔知阿女英文學D乜。好似同小學差唔多但樣樣深D咁。

的確大部份野,尤其 grammar,小學已經學曬。部份學校就不斷俾學生習慣 DSE 模式,有啲重教高小 grammar,有啲加深文法認知 (例如 ILoveJJ 講過嗰啲),有啲係冇乜學 grammar,學生詞、唔同題材/作文類型。

所以話唔到俾你聽到底中學英文課程係點樣。各自各精彩。

1998Ruby1998 發表於 19-12-10 09:21
的確大部份野,尤其 grammar,小學已經學曬。部份學校就不斷俾學生習慣 DSE 模式,有啲重教高小 grammar, ...

總括而言,咪學英文囉

little_yolky 發表於 19-12-10 09:09
我見本grammar exercises真係同小學個d差不多, 但test 卷又好似唔係咁容易, 我又唔見我女有其他worksheet做喎....... 好似只靠學校教嘅連應付學校考試都有點難度.......

gigayan 發表於 19-12-10 12:24
我見本grammar exercises真係同小學個d差不多, 但test 卷又好似唔係咁容易, 我又唔見我女有其他worksheet做 ...

test其實咪又係小學既進階版啫反而其他科考既嘢就好新。

IloveJJ 發表於 19-12-10 15:08
我講邊啲係加深文法認識?  我自己都唔知添!嗰啲有冇用?

咁DSE模式又係點?

你話啊仔要考分辨 clause 嘛 (莫非我記錯?!)

DSE 模式即係好似啲補習社班咁,唔會教啲唔等洗嘅野 (寫 book report, script 呢啲唔會學),只會教 DSE 需要嘅野,連考卷都同 DSE  format 一樣,唔考詞語、grammar。

IloveJJ 發表於 19-12-10 16:25
唔係,係我唔識野啫!咩叫分辨clause?
咁學嚟有無用呢?

分辨 clause,最常考就係 adverbial clause of xxx,  adjectival clause, modifying the xxx

我都唔知考黎有咩用,對使用方式係冇更深認知,只係煩。

回覆 IloveJJ 的帖子

有用嗰啲,小學一早學曬喇,仲等中學先黎教咩,中學係食老本嘅世界。
神校六年級考級一嗰位,考英文 DSE 都可能有 4 有 5。唔係講笑,前排間個神私小四級一作詩,真係我都五體投地。

中學基本上英文堂唔聽書係冇問題,因為除左特定 vocab、分 clause 嗰啲之外,考黎考去都係嗰幾味。

1998Ruby1998 發表於 19-12-10 20:35

有用嗰啲,小學一早學曬喇,仲等中學先黎教咩,中學係食老本嘅世界。
咁即係小學時英文成績好或差,上中學後成績不會有大改變?

海之風 發表於 19-12-10 20:52
咁即係小學時英文成績好或差,上中學後成績不會有大改變?

可以咁講。基本上中英數都係,已經一早定型,但唔排除後天付出二百倍努力後來居上。

1998Ruby1998 發表於 19-12-10 20:56
可以咁講。基本上中英數都係,已經一早定型,但唔排除後天付出二百倍努力後來居上。
...
Thx

1998Ruby1998 發表於 19-12-10 20:35

唔聽書都無問題,咁唔怪得之同學仔問阿大:其實你上堂咁留心聽書做乜。你居然可以一句說話都唔講。阿大都唔知點答佢。

真係世事無奇不有。