用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學
樓主: JHsbb
go

培道中學 [複製鏈接]

yauyc 發表於 19-12-8 08:07
千萬不要,那空降校長幾年前接手後,有經驗和富教育理想的老師紛紛被迫走離職。該校長只著重表面名聲,絕不 ...

參考資料:
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201819/1819_schoolreport.pdf
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201718/201718_schoolreport.pdf
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201617/201617_report.pdf
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201516/2015-16_report.pdf

教師人數0-10年11-20年21-30年30年以上學士碩士博士
2018-2019

21.67%

18.33%

50%

10%

45%

53.30%

1.67%

2017-2018

20.34%

18.64%

50.85%

10.17%

37.39%

61.00%

1.61%

2016-2017

16.95%

27.12%

49.15%

6.78%

38.71%

59.68%

1.61%

2015-2016

20.97%

25.81%

45.16%

8.06%

38.71%

59.68%

1.61%

不知道你指的"有經驗和富教育理想的老師"是不是講緊21至30年資或30年以上年資的一群老師呢?

從表內得知,這兩批老師比率人數皆十分穩定,沒有大流失現像出現,30年以上年資嘅更有上升趨勢,而21至30年資就穩定企响50%左右。所以,唔係好明你所指的有經驗和富教育理想的是哪批人???

豬油妹 發表於 20-1-5 02:44
阿女都話驚一個禮拜要換一套(太粗魯,整爛)。
你講到英文唔好,數學有唔得。

B1c靠下的學生或(B1c-B2a)邊緣人學生選擇"培道"係幾適合,因為小女孩可以健康地建立自信心好緊要,有了自信心才可以不斷進步嘛!有兩個小女孩同屬(B1c-B2a)成績,但性格就好唔同,一個無乜讀書方法,只係願意多做習作,其實即係谷得,所以jm把她放到九真;另一個則自信心薄弱,要有關愛行先才願意為人而讀書,其實我認為她仲係細而矣,要成熟要給點時間,結果jm不以DSE成績排名而選九真轉揀培道。現在,二人成長各有各精彩。

little_yolky 發表於 20-1-6 08:13
你既comments係好中肯。

thx.thx

希望幫到"合適"的女孩子入到""培道""啦!

little_yolky 發表於 20-1-11 07:00
咁緊係啦!緊係用B1標準啦!佢自行主要target B1生,咁無理由用B2標準去衡量佢喔。

不過,佢文史係幾好的 ...

其實,個人認為"培道"只差少少就可以更上一層樓。你講得啱!培道英文和數學是她們最麻煩的問題,其實自從新校長上任後,我以為學校的數學科會有大改善,但以乎仍需多加努力。

little_yolky 發表於 20-1-11 15:30
數學唔好兼埋理科唔好。英文我覺得係同高中課程有關。因為佢相對無咁谷,高中又轉返英書中教為主,所以接 ...

你對。英文科可以進步多少對培道好有決定性。

little_yolky 發表於 20-1-11 17:02
不過太谷又唔係佢style就真

這個兩極問題一定啦!培道讀得開心是多數jm和小學子們知道的口碑,"開心與谷"一定兩立。我一樣茅盾,一方面想培道努力多少少做個真真正正全開英文班嘅B1c中學,但另一方面又想佢保持着開心校園生活嘅形象,繼續企响B2組別之首,讓九龍城區的B2女孩子仍有一絲絲的希望可以入讀好學校。

noelip 發表於 20-5-31 06:44
想請教點樣得21位?小女現在有培道同禮賢兩個offer,苦惱中 各位前校友 可不可以比D意見,多謝 ...

培道21個"聯繫位"之計算,我按"計算次序"逐一計算。

計算次序:
開始::中一學位       =132人
次序1:自行學位       = 40人=132人 × 30%
次序2:留班生位       =  8人=  2人 × 4班
次序3:聯繫學位(乙部保 留)= 21人=(132-40-8)× 25%
次序4:甲部學位       =  6人=(132-40-8-21)× 10%
次序5:乙部學位(乙部非保留)=  2人=給 油尖旺區 他區位
次序6:乙部學位(乙部非保留)=  2人=給 深水埗區 他區位
次序7:乙部學位(乙部非保留)=  2人=給 黃大仙區 他區位
次序8:乙部學位(乙部非保留)= 51人=132-40-8-21-6-2-2-2(本區學位)

Poyau    發表於 20-5-31 13:55
‹ 上一主題|下一主題