用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯知中學
樓主: CM.MUN
go

匯知中學   [複製鏈接]

我上星期有去匯知簡介會, 其實我都算對呢間學校熟, 因為大仔係S4轉過去, 而家S6.
學校比我感覺係老師與師生關係好好, 好似朋友咁, 呢樣好難得.

學校以人人平等學習機會, 即係不分成績好與差 一樣可以多方面嘗試及得到發揮既機會.

係呢度學生確實會開心快樂地渡過6年校園生活, 不過對DSE成績不要抱太大期望

vin105 發表於 19-12-17 09:29
DSE 成績不要太大祈望,咁知否以往畢業生咩出路多?

另外,請問中一不參加教署派位有多小年,如果現在有 ...
由於學校已改為自行收生, 唔經政府派位, 固學生質素一直在提升. 我仔初中係九龍區英中男校讀, 由於佢英文能力弱, 讀得吃力, 所以係中四係老師介紹下轉去匯知. 係初中時我仔係無社交, 無朋友, 經常獨行俠. 轉匯知後整個人改變左, 變得有自信, 識左一班好朋友, 校園生活多采多姿. 佢班好朋友亦成為我地家庭既朋友, 大家大人細路打成一片.
A班係英文班, B班係中文精英班, 我仔果班亦有係匯基學生中四轉過來讀.  學校同台灣大學有聯係, 有D學生未考DSE台灣果邊已收左. 實質升學數據我都唔係太清楚.

vin105 發表於 19-12-17 11:39
謝謝分享!

另外,請問中四選科時,有冇競爭的情況?
以以前中四時選科經驗係無咩競爭, 大部份學生都可以選自己喜歡科目.

黎緊我細仔都會選直資為首選, 因為經驗話我知, 直資學校資源較多, 提供多方面學習機會.

我大仔讀得好開心, 個人變得開朗, 成績亦大大提升, 佢既目標係大學

vin105 發表於 19-12-17 12:13
細佬會否考慮匯知中學?收學要求有指有兄姊就讀有10%!真的會有幫助嗎?

看看可否惠及我家二少!
我會首選家附近直資, 細仔英文較好, 希望搵間以英文為主中學, 但匯知亦會考慮之一.  有哥哥姐姐係到讀係會加分.

CM.MUN 發表於 19-12-17 22:20
咁匯知收生要求係邊方面多,小女成績唔好,其實係因為我們家長問題,因為從小發現小孩對音樂好有反應,所 ...
同意[size=12.7273px]vin105 所講, 有特異功能, 收既機會好大! 係呢所學校你囡囡一定有好多發揮機會.

我明天會交報名表, 由S.6哥哥代交

vin105 發表於 20-1-2 11:26
哥哥今年S6,咁明年哥哥升學走,細的就入S1!你可以和學校玩足12年!
我兩個仔剛剛和你兩個仔仔性格調轉...哥哥係暖男, 文靜書生型, 弟弟活動型, 好多水

vin105 發表於 20-1-6 17:20
他們媽媽剛剛分折認為大仔好動,喜歡IT及吹水力強,適合匯知,但細佬較靜又內向,將來未必適合和哥哥同校 ...
我大仔以前初中讀英中男校, 無自信, 非常文靜, 係學校無咩朋友, 之後高中轉匯知後整個人都變左...變得有自信, 變得開朗左, 變得主動左, 仲識左一大班好朋友......, 所以哥哥高中轉去匯知的確係人生一個轉捩點.  佢積極參加學校事務, 如學生會成員, 辯論比賽......從種種活動中找到自己!

vin105 發表於 20-1-6 17:20
他們媽媽剛剛分折認為大仔好動,喜歡IT及吹水力強,適合匯知,但細佬較靜又內向,將來未必適合和哥哥同校 ...
所以你唔洗太擔心弟弟, 匯知會令佢改變

我昨天交左表, 剛剛收到學校電話 11/1 上午interview. 祝大家一切順利

CM.MUN 發表於 20-1-6 21:18
我從簡介會到網上搵嘅資料,匯知中學機本情況係咁,學校係最近兩年先開始自己收生,所以之前校風有啲負面, ...
我認同你分析睇法! 由於改左由學校自己收生後, 學生水平一直在提升.  

係呢到分享下大哥哥既睇法...匯知絕對係一所happy school, 係到讀書的確好開心, 有好多嘗試既機會, 亦會有機會攞獎學金. D同學個個好低B, 大家日日開心笑, 每位老師及社工都係學生既朋友, 師生打成一片, 不過去到S6會吃力, 學校有無盡既補課, 因為擔心唔夠出面競爭力   

vin105 發表於 20-1-9 09:52
其實有D英文訓練的迷思,我在初中區開咗另一題去討論!

有家長分享過匯知英文班(A班),有外語學生。而 ...
你講得無錯, 英文班唔代表係精英班, B班成績往往係全級頭個批學生, 每年會按成績去編班, 去到S5升S6會原班升上去

vin105 發表於 20-1-9 12:44
咁初中的中文班的所為mix 25% 英文書及英文教,情況是如何?部分工作紙?還是一兩個project 用英文做?

: ...
哈哈...我都唔識答, 因為哥哥高中先轉來

vin105 發表於 20-1-9 13:08
咁哥哥DSE科目是否全部用中文?

對!

CM.MUN 發表於 20-1-9 16:28
我係YouTube 睇過學校得奬名單,大部分都係B班,之後就A班,其他班別機本冇奬,應該B班係各方面成績都係最 ...
係...多數攞獎學金都係B班學生
‹ 上一主題|下一主題