用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 日日都擔心
go

日日都擔心

常常收到老師大大小小各樣投訴,家長心理壓力好大,就算小朋友返咗學都擔心佢有各種情況,每日打開手冊都驚見到老師有寫嘢。

求如何面對這心理關口

會否考慮轉校。可能distort小朋友性格。不如搵間適合的

你平心而論,你覺得小朋友被投訴的事,係真正違規,應該被老師這樣處理。抑或老師太嚴?

開咗學三個月,你小朋友有學到嘢,有改善,有少d被投訴嗎?

DengCK 發表於 19-12-4 08:39
會否考慮轉校。可能distort小朋友性格。不如搵間適合的

我哋覺得佢係需要學習一些自律和規矩。再觀察一個學期先

Jane1983 發表於 19-12-4 08:58
你平心而論,你覺得小朋友被投訴的事,係真正違規,應該被老師這樣處理。抑或老師太嚴?

開咗學三個月,你 ...

打聽過,班主任老師偏嚴,小朋友方面時好時壞啦,但上小學後,個人平時出街係定咗啲。但底性格都係多嘢講易分心

回覆 aayy 的帖子

如果你覺得投訴有理,小朋友需要學習一些discipline,咁就配合學校,好好勸導和鼓勵小朋友跟從。
小朋友適應能力強,比多少少時間佢。如果投訴唔係咩大事,你就皮厚d,唔好睇得咁重,心理壓力就無咁大。

Jane1983 發表於 19-12-4 09:11
回覆 aayy 的帖子

如果你覺得投訴有理,小朋友需要學習一些discipline,咁就配合學校,好好勸導和鼓勵小朋 ...

多謝回覆。小朋友方面都有唔開心,大人方面都調節中(emoji)
希望遲吓會好啲

回覆 aayy 的帖子

慢慢調節吓。升小學,大人和小朋友都要時間適應。

aayy 發表於 19-12-4 09:06
打聽過,班主任老師偏嚴,小朋友方面時好時壞啦,但上小學後,個人平時出街係定咗啲。但底性格都係多嘢講 ...

跟幼稚園老師相比,小學老師較嚴謹,你的小朋友是否在輕鬆的幼稚園渡過三年時光?又或者是小朋友本性格較活躣?如果只是小錯誤,慢慢改進,你也不要太緊張和抱怨,特別在小朋友前,要多鼓勵,最重要是不討厭上學。

aayy 發表於 19-12-4 09:06
打聽過,班主任老師偏嚴,小朋友方面時好時壞啦,但上小學後,個人平時出街係定咗啲。但底性格都係多嘢講 ...

其實多嘢講並唔係缺點,佢只需要學習幾時唔講得。既然你都話佢定咗,有機會就贊下佢,當佢講嘢講得好,都要贊,小朋友就無咁down。我神經好粗,唔會介意人哋講乜。你都唔好太介意,否則將個優點變咗缺點就唔好。

回覆樓主:

我女k1 流鼻血喊、哽親喊,老師投訴
K2, 坐到似抹地、上堂摸下個茶點袋,老師投訴
K3, 玩遊戲輸咗、老師唔揀佢答問題唔開心,老師投訴
收電話時間依然驚
學校打來個心會卜卜跳
唯有逐件逐件拆
當你見到佢逐樣逐樣改
又會有新嘢
唯有繼續努力

回覆 picalo 的帖子

受傷喊,人之常情,咁都投訴

Jane1983 發表於 19-12-6 18:50

受傷喊,人之常情,咁都投訴

係啊
我超無聊

如果又頻密又無聊,真係唯有哦哦哦應咗就算。

Jane1983 發表於 19-12-7 23:20

如果又頻密又無聊,真係唯有哦哦哦應咗就算。

係k1 嗰個特別癲

回覆樓主:

這些情況我完全經歷過,老師投訴的小問題,當老師關心留意學生。寫下手冊又唔係有案底,初小手冊無人會睇,連自己都唔會走去睇返,寫咩都係一個單純小朋友未懂事所犯嘅錯,無乜咁大件事。
做家長從中留意有無要加以教導訓練小朋友嘅地方,盡力教導。
機緣下我仔高小轉了校,今年小六,手冊已乾乾淨淨,只有見家長時提下有時上堂唔留心,但都好正常嘅事,一日咁多個小時上課,男仔好難一下子都唔會分心,可以接受。

picalo 發表於 19-12-6 18:08
K3, 玩遊戲輸咗、老師唔 ...

我諗老師咁鍾意投訴你,唔係你女有問題,係你太好恰!如果換著我,K1投訴完流鼻血喊,我諗老師唔會再搵我麻煩。

醒目開學勳章

ar_mak 發表於 19-12-4 22:56
有個家長又係有類似情況,就係失驚無神就收到班主任電話,又係攪到壓力好大,一去到收電話果D時間就咩野都做唔 ...
被動變主動,不失為個好方法。。

醒目開學勳章

picalo 發表於 19-12-6 18:08
K3, 玩遊戲輸咗、老師唔 ...
一早應該轉校,我仔上堂時玩波唔覺意打到塊面紅咗少少,老師打嚟向我解釋兼道歉