用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我集中寫下dse 考醫科 及港大醫科一年班 ...
樓主: hehehaha2017
go

我集中寫下dse 考醫科 及港大醫科一年班 [複製鏈接]

盡量習慣, 由星期六,日, 9點AM 讀到10PM

唔駛讀13小時, 讀10小時左右

六,日盡量嘗試讀十小時一天

星期一到五, 睇情況, 總之讀到識為止

你預4-5小時一天

個個星期,鬆動的, 可能 有1,2天, 可以全日休息

個個星期忙, 可能二十幾條片,要睇, 就麻煩

https://topick.hket.com/article/1807100/%E9%86%AB%E5%AD%B8%E7%95%8C%E7%AB%8B%E6%B3%95%E6%9C%83%E8%AD%B0%E5%93%A1%E9%99%B3%E6%B2%9B%E7%84%B6%20%E5%AA%BD%E5%AA%BD%E4%B8%80%E5%8F%A5%E8%A9%B1%E4%BB%A4%E4%BB%96%E7%95%B6%E9%86%AB%E7%94%9F

看來受幸運之神眷顧,但讀醫頭半年,幾乎考包尾。

入到去先知大件事,因醫學院的學習模式很不同,中學已讀生物科的同學,教人體器官組織很快掌握,我本身讀數,一頭霧水不知發生啥事。

當時班中150人,全部都是尖子,在中學都是全級考頭3名,陳沛然雖然也考第2,但畢竟天外有天,人外有人。

我不夠他們聰明,又不夠他們勤力,點搞啊?

頭半年他如在五里霧中,摸索、適應,他把整個生活習慣及讀書模式完全改變,由朝到晚刨書溫習,由圖書館上午9時開門,至晚上10時關門方休。

過程痛苦,但漸漸追上,整個醫科生涯沒試過不合格,十分之一同學考試不合格要補考、有些同學適應不到要轉系,甚至中途『離場』,可見競爭劇烈。

頭半年他如在五里霧中,摸索、適應,他把整個生活習慣及讀書模式完全改變,由朝到晚刨書溫習,由圖書館上午9時開門,至晚上10時關門方休。

hehehaha2017 發表於 19-11-25 11:37
今星期醫科, LAST WEEK
專注埋今星期

嘩,in born errors of metabolism呀
即係你地平時睇報紙電視講的黏多醣症、天使綜合症、肌肉萎縮果類病

我果陣係兩大本電話簿咁樣的書

真的讀到哭

宜家就爽好多了
上網大把野睇
坐巴士地鐵塞車都可以拎住手機出來刨notes
我是護書簿

今個星期WEEK 13, 最後一個星期了
所以我想寫多幾日 就CLOSE 個POST

因為, 我睇住佢9月2日,開學, 到今天,

在醫科的爭扎, 到適應(高中無讀BIO )

現在應完全適應到
所以我想寫 出這種分享

如何克服 港大醫科

但SEM 2 難 ,同多野好多

所以 會搬近少少

開頭, 適應不到, 都 現在 適應到

我感覺上, 應該穩拿TOP 25%(感覺可以非常主觀)
起10 人的GROUP 度, 答到最多問題

不過, 未出成績, 不敢太老定

TOP 25%, 可以繼續拿獎學金

唔係獎學金, 那些錢的問題, 是實力的認同

TOP 25% 對我說來, 極重要

9月2日, MBBS開學,開始聞到燶味

因為高中無讀過BIO

2019 年10月10日

MBBS 小孩, 叫救命, 唔明NERVOUS SYSTEM

9月2日開學

平時中學都係考開第1,2名

因為高中, 讀PHY,CHEM MATHS , 無BIO

去到 醫科, 變得很陌生

同學唔同晒

11月3日,開始跟到

我問佢, 有咩唔識, 佢話無

狀態大勇

想港大醫科大考, 快點來

與同學決戰,

看看自己可否考到最TOP 25%

每天而家返港大醫學院

都很開心

D野係難

而家應付到咁濟

只需時間
這種心路歷程, 我認為非常珍貴

當過, 要讓小孩, 能有此 發掘

我認為, 我認為大量醫科NOTES, 書

大量時

一課大概, 5份NOTES ,唔夠的話, 15份, 50份

都要泵入子女

你睇熟, 2, 3份, 之後3-47份,  是好快睇得明

唔好覺得要好多時間
以前個套唔WORK

以前無GOOGLE, 而家有GOOGLE

可以PRINT 到大量優質醫科NOTES

快, 準, 狠!
而家, 集中,係睇港大醫科的LECTURE

同埋我俾佢的NOTES

完全是ONLINE< 我1蚊都無在網上買過什麼書
最貴是什麼? 就是搬近港大上堂的租金

非常昂貴

但為了方便返學,局俾

在港大讀醫科的日子

佢同我講, 是18年來 最開心的日子

難讀, 但已克服了 , 而家等緊審判,

大考, 是否如 佢自己所料, 會考得好

在大考前, 盡量把關, 俾MBBS 測驗卷佢做熟

知識有

差EXAM SKILLS

父母增補那個EXAM SKILLS 的那個GAP

不少父母, 返工返工

什少同子女傾向

父母, 淨係出錢, 子女讀書

子女有些讀得好, 考入醫科

父母留意不到, 子女在考入醫科, 之後的經歷

我見到好多DSE , 考得好好的學生, 都在醫科迷失出事

父母不太了解小孩的難處

及唔知可以點幫小孩

唔係我自大, 我估今年到2047年

我不太相信, 有人可以好似我咁,寫出 見證到小孩入醫科的迷失

到成長的經歷, 及由無法適應醫科到適應 , 到爆分

(我當然希望佢爆分, TOP 25%, 同TOP 10%, 我都未知, 希望得)

我想留下歷史

寫埋這個POST, 我就會消失一排

所以今星期, 應該是短時間, 大家仲見到我寫野的日子

出成績, 有好消息, 我都會POST 出來

https://www.sbms.hku.hk/education/undergraduate-education/bachelor-of-biomedical-sciences/articulation-programmes
BIOMED, HKU 考得好, 可以升YEAR 2 港大醫科

有心讀醫科, 可以留意
但總共8年

https://aal.hku.hk/admissions/local/sites/default/files/2019%20Admissions%20Score.pdf

BIOMED 收生成績,已高於藥劑

我估, HKU , 玩法

應該YEAR 1 出得好深

好多人自動離開, 之後騰出好多位, 俾BIOMED 的學生

唔怕YEAR 1 超收生

天堂有路你不走, MBBS 無門闖進來

唔係人人都咁叻

父母宜替子女建立一套讀書,及讀醫科的制度

https://www.docdroid.net/rLywhUL/iasm-notes-i.pdf

我可能寫埋此POST 閃人, 所以留下少少珍貴的港大醫科NOTES

港大醫科, 有分舊制, 同新制

以上NOTES 是舊制 , 舊制師兄留低

仲有NOTES 2的, 當然也在我手, 下集,SEM 2

這份是舊制YEAR 1 上學期, 學到1-49

下學期那份, 由50-9十幾

但新制, 上學期, 由舊制1-九十幾 之間, 教左七十幾個LECTURE

即係新制MBBS 要學的野, SEM 1 比 舊制多50%左右

我一路都係反對醫科生, 用人地NOTES 去讀書

人地= 港大醫科師兄

人地師兄, 簡化了很多論證過程

師兄自己整NOTES , 整理過程,

是師兄自己努力, 整完, 方便自己讀書

睇完好多野, 之後寫重要的野, 落黎

如果大家子女, 用人地NOTES 去讀MBBS , 我估多數不合格或僅僅合格\
無乜可能高分

且港大醫科, 改左出卷模式, 唔會再番炒

要考內功, 鬥實力  , 理解

非常具挑戰

愛挑戰的人, 讀港大醫科, 必定很開心

我自己嫌師兄,整的NOTES 太少太簡單

如果我整MBBS NOTES ,大概會是700-1000頁, 非300頁 , 一個學期

寫少左好多重要野, 深的重要野,

要拿超高分, 我相信要好多重要野

你仔女, 入醫科,唔係求合格

如果求合格, 不要做醫生

是想做專科醫生

既然想做專科醫生, 就要博到盡

總之假期, 俾你HEA 到盡
我自己建議小朋友,唔識讀到識

點樣讀到識?

首先,

要依港大教授, 要求的野

睇VIDEO, 整NOTES

去CLOUD 整NOTES

不用手寫NOTES

用CLOUD 整

圖,CAP 圖,整NOTES

先睇晒, 港大醫科要求的 VIDEO 同NOTES,SLIDES

之後 每一課

我自己傾向搵5-10份其他醫科, BIOCHEM既NOTES

點解5-10份咁多?

因為在此5-10份之間, 唔係全部有用,

有時太深, 有時太淺

消化左5-10份後

不斷加此5-10份, 有用的野, 加落去CLOUD 度

一路加

令自己做到一份,非常豐富的NOTES
此這份NOTES , 只有你自己睇得明

你在整理過程, 睇好多書, NOTES

你思考力會大增

應可以應付港大醫科新制下的EXAM

EXAM , 好大殺氣, 平均分真係40%,

非常低, 令好多醫科學生非常沮喪

整晒NOTES

之後再搵題目, 長題, 短題, CASE , MCQ 操

暫時, 就係咁樣跟到晒港大醫科

多謝你的分享, 女兒只選修物理, 生物, 沒有讀化學, 醫科無緣, 看了你的資料, 深深明白讀醫真不容昜, 希望你將來能成為一位仁心仁術的好醫生, 加油!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

想問有幾多成人真正6年+1年實習畢業?
聽講唔少人會留班

你改左名出番黎
點解角式好似唔同左

幪面超人 發表於 19-11-26 15:45
你改左名出番黎
點解角式好似唔同左
你指"校工"?

LingChiBaBa 發表於 19-11-26 16:48
你指"校工"?

係呀!
佢d語法,圖片,格式也是一樣。
你有沒有留意到,我希望佢可以重新同我們分享

幪面超人 發表於 19-11-26 16:50

係呀!

重有都quote咗QC嘅學生。

多謝師兄分享

只要睇,不要問

回覆 hehehaha2017 的帖子

好睇,多謝分享。

請問,諗住讀醫,點解高中無讀BIO?咁第七科讀咩,是否有策略性安排?

看了一半,沒明白樓主系列文章的主旨

似乎是想兜售notes,或是提供補習服務?

其他人詢問你後,就明。

文章存活或只五六天。擔心禁言?

我真心以為是廣告或兜售。

回覆 Danielhk 的帖子

樓主係另一個POST提供好多有用既練習資料俾大家,佢都俾過NOTE我,好多謝佢。

樓主講既唔少野幾貼地,私以為 廣告冇必要花咁多時間寫咁多野。

樓主分享應該是無私的。我很久前問過取notes, 樓主都有提供。而且也有分享數理科如何溫習及那類exe較合適,是可以參考的。樓主貼地及直言,是可以講出不少事實。想找他補習?相信也不易,這是我所知的。

MaryWong10 發表於 19-11-30 04:40
其實你知唔知以前醫科無而加禁熱門?AL BBB都入到?
你自己都識講公開試淺,點解你又要係到吵,話人地無讀b ...

1)我諗冇讀 bio 「慘」嘅地方唔係啲嘢唔識,而係以理人嚟講咁等於唔慣短時間內記大量文字資料、串字同花咁長時間坐定定讀書。
2)我諗入到醫科「廢」嘅後生仔係低估咗做醫生嘅難度,有啲竟然以為可以好似某啲科(例如歷史、人類學)嗰啲咁有時間去旅行,殊不知人哋啲科係研習不同地區嘅文化歷史,到當地一遊,身歷其境係十分好嘅學習。
3)一個好醫生,謹慎細心認真係必須,所以認真嘅醫科學生喺態度上係「叻」㗎。

978212    發表於 19-12-1 14:26
‹ 上一主題|下一主題