用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 為咩讀國際學校
樓主: mindfulmom
go

為咩讀國際學校   [複製鏈接]

mindfulmom 發表於 19-11-22 14:19
我都好同意呀!咁其實國際學校學生的家長有咩特質呀?我都想思考一下自己有無呢d qualities
...

重視親子時間,重視小孩感受,視小孩為獨立個體,不和他人比較,再加少少懶惰唔喜歡跟功課

Lalaji 發表於 19-11-25 12:18
其實我知有些國際學校會傾向聘請某一國籍的老師。例如九成以上英國聘請。但個人認為最好連老師都有diversi ...

呢樣野兩睇,如果學校係行某一國家課程,咁請番果個國家嘅老師嚟教好合理。IB就要有diversity 。

貝珠 發表於 19-11-27 07:42
都要有住喺果個catchment 先排得到

俾50萬就唔駛

yyyy 發表於 19-11-27 16:19
回覆 mandy_ng207 的帖子

請問100萬獎學金是如何申請的?

Sorry嗰個唔係我嘅post

hy8838 發表於 19-11-30 13:33
係咩? 比50萬就唔計catchment area?,但入到都冇校車喎

係,我識人住九龍入香港島ESF插班。自己送返放學。

kinder.bb 發表於 20-9-23 09:32
小兒曾就讀一間大家認為傳統名校既小學,仲有自己直屬中學,但小學畢業後,都幫佢轉國際學校讀,以下係我所 ...

關於認錯,我覺得國際學校嘅學生勇於認錯,係因為佢哋嘅老師都係鼓勵多,懲罰少,所以認錯都唔使驚俾人大力懲罰。
我仔有一次網課因為我無俾code而冇登入,過咗20分鐘後我先發現,搞到佢錯失左部份課堂時間。上完堂之後我打去講對唔住,問佢你無上堂老師有冇嬲,佢話老師冇嬲,老師從來都唔會嬲任何學生嘅。我聽完之後真係好安慰,喺本地學校你唔會搵到一個完全唔嬲學生嘅老師……

Choochootrain 發表於 20-9-23 17:39
承擔同認錯我覺得唔係國際同本地學校問題,係家教問題,依樣野其實應該家長都要教...
...

咁你好幸運,我成長嘅年代,如果做曳嘢會比老師罰企,罰抄,寫家課冊,通通都係衰嘢,屋企唔罰老師都會罰。所以唔會有人認㗎 ……咁我唔知今時今日嘅傳統小學仲係唔係咁樣啦

回覆 Radiomama 的帖子

真係覺得你嘅說話好有智慧,謝謝分享
其實讀咗IS幾年,以前考唔到LS嘅心結已逐漸解開了(我認我係考唔到心儀學校才考慮IS)
反而覺得入咗IS呢條路係幸運
雖然IS堅貴(我覺得唯一嘅壞處),但暫時佢俾到嘅教育令我好滿意
朋友個仔今年升小一,入咗九龍塘某私小,見佢阿媽開學後分享,個仔會好mean咁話佢阿媽(例如叫佢「哨牙珍」),又話喺屋企都要計平時分(學校要計),樣樣嘢都係扣亞媽分唔扣自己分。
我自己重視品格教育多於學術,我覺得學術有幾大成就係睇天賦,但品格培養就後天佔多。我好感恩我仔仍然係性格樂天,勇於認錯,唔會對父母好刻薄(口講就會,但唔會做得出),係我想要嘅type。
我唔知LS嘅小朋友係咪都可以培養到正面樂觀嘅性格,但至少在IS環境就肯定做到了。
我諗每個人揀學校嘅考慮唔同,最緊要自己諗清楚唔好後悔就得。鐘意LS嘅家長自然有佢嘅原因,無話邊個啱邊個錯~

melobi12 發表於 20-10-21 11:32

最近有日帶我女 (IS K2)同佢朋友仔 (LS K2, target名小)  ...

係呀,國際學校嘅老師幾識得融會貫通,好多小朋友幼稚園嘅時候都會讀A very hungry caterpillar,就係咁樣佢哋學識咗蝴蝶嘅一生
‹ 上一主題|下一主題