用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真VS聖母VS德望
樓主: Melody99
go

崇真VS聖母VS德望 [複製鏈接]

ok3 發表於 19-11-18 15:17
如果你問紀律上, 相信老師有嚴厲亦有比較鬆嘅. 不過GH啲女仔一般都ok嘅. 小學生, 仲要係女仔, 相信唔會太曳 ...

不少傳統學校對字體有嚴格要求
中文跟字表 英文不可出界

liencheng 發表於 19-11-17 08:28
我囡都考到德望但個個都話好谷,一年班要留班,有D擔心

讀GH一年班要留班,太誇張!每年學位那麼緊張,去年就沒有同學一年班留班!
我女未入GH前,所有朋友都是一句,GH好谷!
其實相比一線和二線津校,GH真的唔谷,津校每週一次英文和一次中文默書,GH是隔一週英文或中文默書,很少一週同時發生英文和中文默書,測驗每科每個學期一次或兩次!默書和測驗已經不是很多,功課每天三至六樣,有些功課可以等到週末才做或在校的每天功課堂完成幾樣!
希望你再問其他家長多一點意見。
其實小朋友是否讀得辛苦?主要是基礎打得好,讀得不是太辛苦!
GH教德育非常好!明年音樂大樓建成,再進一步提升合唱團、樂器訓練和水平,單是硬件,學校環境大和設施比較新,GH應該蠻吸引!老師回覆家長問題也是快,通常今天問,明天或後天就回覆!

怀妈妈新手 發表於 19-11-20 00:49

謝謝你令我放心,囡囡考到令我好意外但擔心咗好耐身邊朋友都話學校好嚴好谷,沒有正能量俾我

回覆 怀妈妈新手 的帖子

多謝你地答覆,好詳細

liencheng 發表於 19-11-20 10:50
謝謝你令我放心,囡囡考到令我好意外但擔心咗好耐身邊朋友都話學校好嚴好谷,沒有正能量俾我
...
囡囡英文程度如何? 如果英文ok, 我覺得GH真係唔算辛苦的 (最辛苦可能係冬天要6點幾起身). 我見亞女比起有啲讀官津嘅朋友仔已經輕鬆好多. 好多地區一線或博上位嗰啲官津, 先真係谷呀! 聽街外人講, 不如聽下在校家長意見仲好啦. 俾啲信心亞女啦

‹ 上一主題|下一主題