用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
樓主: sharonso2
go

F1 測驗成績...   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-12-12 17:18
手眼既靈活运用、耐心、創意、減压……对小朋友有时idle time發白日夢都係好。 ...

好同意,我都想教我女縫吓嘢或者織冷領巾。可惜我唔太識,中學果條都係老死幫我織的

回覆 little_yolky 的帖子

咁你講呢三件事,我都明你點解火。

回覆 妹妹頭 的帖子

佢無零用錢,咁仲有咩收入來源可以令佢有錢儲?

回覆 妹妹頭 的帖子

咁細就食息,好勁呀

回覆 YolandaTam 的帖子

養仔女太貴,仲搞折現真係印銀紙都唔掂。識人大仔讀唔掂,送去英國寄宿。二女三仔讀津小,成績幾好。佢計劃係細果兩個,讀完中學,先送出去讀大學。
點知大仔放假返來成日同細佬妹曬,係英國讀書幾嘆幾開心,校園幾靚幾好設施。細佬妹聽得多,慢慢亦想出去。父母話開支太大,乜乜乜,即刻有偏心、唔公平,甚至成績最差,讀書最懶,咁」咁、反而最好待遇...做父母唔容易。

b3410    發表於 19-12-16 10:24

回覆 IloveJJ 的帖子

係手足,唔係對手。做兄弟姊妹,應該做到真心想對方好。細路哥有時難免會比較或妒忌,大人要引導。

回覆 MrBeast 的帖子

細路哥鍾意,重點栽培一樣項目都ok。唔鍾意、唔願練,就即停lor。
合唱團我女玩過,仲試過跳班,但到咁上下,好多朋友唔學,佢話悶都停咗。

MrBeast 發表於 19-12-16 12:08
還在摸索中,我覺得要看target,同意想學肯練可支持一下,不過我一比$又會哥c9上身
原本乒乓已 ...

假設500元一個鐘,一星期一次,一個月2000,睇佢半年都係萬二。幾多父母叫仔女幫唔鍾意的樂器,補發住夢無聽的中英數,浪費咗的肯定唔只呢個數。

MrBeast 發表於 19-12-16 12:46
一星期一堂進度好有限,必須要再加練習,樂器還可自己練,打波要搵人練先得,咁呢個就是父母比自己運動的 ...

做父母,呢d豬頭骨梗係我地食

MrBeast 發表於 19-12-16 12:57
其實自知資質有限,無諗住會做世界冠軍,只是想在過程中培養到堅毅和自省的精神,父母一起學仲可以話:我做 ...

唉,乜講到世界冠軍和資質咁遠,剩係練習和態度都已經唔係唔係果回事

我老公叫我訓練亞女要吃得苦,有咩計呢?

little_yolky 發表於 19-12-16 15:45
咁我想問下,一股同一手有乜關係

一股係一個單位,通常一手幾百股。隻隻股票唔同。

MrBeast 發表於 19-12-16 17:05
女要富養,吃乜鬼野苦唧,仲有work hard 外仲要work smart。不過從另一角度,例如有一球打唔到,能堅持唔放 ...

鼓勵和肯定,呢d愛的教育唔係時時做得到  

女,精神上要富養,肉身上都要刻苦節儉。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 IloveJJ 的帖子

咁樣樓點唔跌呢

IloveJJ 發表於 19-12-17 11:00
咁咪睇下香港係咪咁勁?
唔駛治安,唔靠旅遊,唔靠中國,經濟都咁好囉?!
...

唉,呢d就無謂講了。

b3410 發表於 19-12-17 12:45
樓價跌其實係應該的,之前太高。所以有時諗下,香港如果真的變成一個不繁華,不過安安靜靜的,也安居樂業, ...

香港繁榮,仔女留係身邊,事業都可以有好發展。

否則,分分鐘好似美國或英國二綫城市咁,仔女要搬去紐約倫敦,先有好發展。咁就無得晚晚返屋企飲湯
‹ 上一主題|下一主題